Voler a veure el Molí de Mànec funcionant, obrant la transformació de blat en farina, serà realitat gràcies a les noves tecnologies, ja que el projecte que actualment desenvolupa l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi i que es finança a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Generalitat Valenciana contempla la reconstrucció virtual de tota la maquinària.

Així ho ha destacat l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, després de la visita que ha realitzat al molí al costat dels regidors de Cultura i Patrimoni, Manuel Casado; Presidència i Relacions Institucionals, Mayte García; Educació i Formació, Dolores Albero, i Hisenda, José Plaza.

Arques ha explicat que aquest projecte consta de dos vessants: d’un costat, la part d’obra, “destinada a evitar que la degradació del molí vaja a més”, amb l’eliminació d’enderrocs i la consolidació de les estructures i, d’un altre, la reconstrucció virtual del molí, “un element de gran potencialitat turística que permetrà fer comprensible el funcionament de tota l’enginyeria, fins i tot la que estava en el subsòl”.

El Grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant col·labora amb l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi en aquest projecte d’arqueologia virtual, que inclou també la fotogrametria del molí. Segons ha destacat Carolina Fredes, tècnica de Patrimoni Municipal, “documentarem les estructures, les patologies i les fases constructives del molí i amb aquesta informació reconstruirem en 3D el funcionament de tota la maquinària perquè el visitant puga realitzar el mateix recorregut de l’aigua i veure com giraven les pedres i es triturava el gra”.

El projecte de rehabilitació del Molí de Mànec suposa una inversió de 250.000 euros. Declarat Bé de Rellevància Local, és l’únic molí -dels 6 existents en el municipi- de titularitat municipal i se situa en un entorn d’un valor paisatgístic i ecològic singular, en el barranc de Carbonera, un dels corredors verds de l’Alfàs.

La finalitat del projecte és convertir en producte turístic i cultural un bé patrimonial vinculat al Reg Major de l’Alfàs que es troba en molt mal estat de conservació. En aquest sentit, es preveu que l’actuació de recuperació i posada en valor tinga un impacte econòmic, social i cultural en aquesta zona perifèrica del municipi.

L’alcalde de l’Alfàs ha recordat que el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana disposa de dues línies d’actuació, una sobre patrimoni i béns culturals, a la qual s’ha acollit l’Ajuntament de l’Alfàs per a finalitzar l’excavació i musealización de la Vila Romana de l’Albir i rehabilitar i posar en valor el Molí de Mànec, i una altra de mobilitat, que permetrà millorar la connexió entre la zona de costa i el nucli urbà amb la construcció d’una passarel·la elevada sobre la N-332, les obres de la qual s’iniciaran en breu. Tres projectes que sumen una inversió de 1,5 milions d’euros.

21/06/2019