Dimarts que ve, 4 de desembre, el poeta xilè Héctor Hernández parlarà d’”Huidobro desde el siglo XXI”, i el professor del Queen College de la City University of Nova York José Miguel Martínez-Torrejón impartirà la conferència “Los pre-textos del Inca Garcilaso. De filología, política y patronazgo”
El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha programat dues conferències per al matí del pròxim dimarts 4 de desembre, a les seues instal·lacions del campus (edifici de Filosofia i Lletres III).
La jornada començarà a les 10 del matí amb el poeta xilè Héctor Hernández Montecinos, que oferirà la xarrada «Huidobro desde el siglo XXI». La veu d’aquest escriptor és una de les més suggeridores de l’actual literatura d’Amèrica Llatina.
A les 12 hores, José Miguel Martínez-Torrejón, professor en el Queens College de la City University of Nova York, impartirà la conferència «Los pre-textos del Inca Garcilaso. De filología, política y patronazgo». Martínez-Torrejón és filòleg especialista en la literatura hispànica del segle XVI.
Héctor Hernández Montecinos
(Santiago, Xile, 1979). Llicenciat en Lletres, doctor en Filosofia menció Estètica i Teoria de l’Art, i en Literatura. Als dinou anys va rebre el Premi Mustakis a Joves Talents. Als 29, el Premi Pablo Neruda per la seua destacada trajectòria tant a Xile com a l’estranger. Ha sigut becari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, de la Fundació Pablo Neruda, de la Fundació Andes, del FONCA (Mèxic), AECID (Espanya) i de Conicyt. És el compilador dels dos toms d‘4M3R1C4: Novíssima poesia llatinoamericana (2010 i 2017) i Halo: 19 poetas chilenos nacidos en los 90(2014). Sobre el poeta Raúl Zurita ha publicat Un mar de piedras (2018), una mena de biografia a partir de centenars d’entrevistes. Va aparèixer en Cuerpo plural. Antología de la poesía hispanoamericana contemporánea (2010) de Pre-Textos i El Canon Abierto. Última poesía en español (2015) de Visor com un dels quaranta poetes «més rellevants de la llengua espanyola nascuts després de 1970». Del seu projecte poètic en tres parts iniciat en 1999, Arquitectura de la Mentalidad, dues ja han sigut publicades: La Divina Revelación (2011) i Debajo de la Lengua(2009). El 2017 va publicar Buenas noches luciérnagas i enguany, la seua preqüela, Los nombres propios, novel·les assaig sobre el treball poètic. Totes dues per RIL a Xile i a Espanya.
José Miguel Martínez-Torrejón
Filòleg especialista en la literatura hispànica del segle XVI i professor en el Queens College de la City University of Nova York. Ha editat, entre altres, El Scholástico de Cristóbal de Villalón(Crítica, 1997) i l’antologia de poesia A geração de Camões (Gulbenkian, 2002). També ha publicat diversos treballs sobre textos essencials del període medieval com el Libro de buen amor o La Celestina. És director del portal dedicat a Bartolomé de les Cases en la BVMC. El 2013, la RAE va reeditar el seu estudi i edició de la Brevísima relación de la destrucción de las Indias de Bartolomé de las Casas (Universitat d’Alacant, 2006).
Comentarios