El 14 de setembre de 2020 se celebra el centenari del naixement de Mario Benedetti i, amb aquest motiu, el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans de la UA que porta el seu nom (CeMaB) ha dissenyat una programació especial amb un seguit d’activitats entorn d’aquesta efemèride i altres de caràcter acadèmic i literari amb diversos temes de referència. Així ho han detallat aquest matí en roda de premsa la directora del CeMaB, Eva Valero, el director de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, Jorge Olcina, i els catedràtics de literatura hispanoamericana José Carlos Rovira i Carmen Alemany.
Eva Valero ha declarat que “des de la UA, a través del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti i amb la col·laboració de l’Instituto Cervantes, volem commemorar els cent anys del naixement de l’escriptor uruguaià Mario Benedetti amb la celebració, entre altres actes, d’un congrés internacional que servisca com a espai de trobada, reflexió i actualització de les mirades crítiques i creadores sobre l’obra, la biografia i els contextos literaris de producció que defineixen un dels principals intel·lectuals llatinoamericans de la segona meitat del segle XX”. La trobada tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2020 a les instal·lacions del CeMaB al campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), lloc que acull i preserva la seua biblioteca madrilenya. El congrés estarà presidit per José Carlos Rovira, amb la presidència honorífica del poeta xilè Raúl Zurita, i comptarà amb la participació de reconeguts crítics i creadors vinculats amb l’obra de Mario Benedetti. El termini d’inscripcions per a la recepció de comunicacions estarà obert fins al 15 d’abril.
Valero ha afegit que al llarg de tot l’any s’organitzarà una sèrie d’activitats per a commemorar aquest centenari que culminarà amb aquest congrés internacional. Entre aquestes activitats, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) està ultimant, al costat del CeMaB, una gran exposició sobre el boom dels seixanta, amb el títol «El boom. La literatura llatinoamericana torna a travessar l’Atlàntic», comissariada per Raúl Manrique i Claudio Pérez, directors del Museu de l’Escriptor (Madrid). La mostra es podrà veure del 4 de febrer al 15 de març (inauguració 4 de febrer a les 13.15 hores) i inclourà objectes del Centre d’Art Modern de Madrid. En els anys seixanta del segle XX van ser escrits alguns dels llibres més importants del segle en espanyol per part d’escriptors llatinoamericans. L’exposició pretén reflectir moments històrics a través de primeres edicions, periòdics de l’època, llibres signats, objectes personals dels autors, discos, correspondència i fotografies originals. Aquesta mostra es completa amb la jornada «La literatura hispanoamericana, del boom als nostres dies. Recepció crítica i editorial a Espanya», que tindrà lloc l’11 de març a les 16 hores en el MUA, amb la participació de l’escriptor peruà Fernando Iwasaki i els professors de la Universitat de Granada, Ángel Esteban i Ana Gallego.
A més, s’exhibirà una segona exposició de plafons, distribuïts pel campus, amb fragments d’alguns dels textos més significatius de Benedetti. I una tercera mostra que es podrà veure a la Biblioteca General de la UA del 15 de maig al 15 de juny, titulada «Mario Benedetti i la UA (1990-2003)», dirigida per Claudia Comes. L’exposició fa un recorregut per les deu visites que l’escriptor uruguaià va realitzar a la UA. La Biblioteca de Filosofia i Lletres, així mateix, organitzarà un concurs sobre la figura i obra de Benedetti entre el seu alumnat.
El segon apartat de la nova programació, fora de la celebració del centenari, començarà el 13 de febrer a les 19 hores a Madrid, amb la presentació en l’Instituto Cervantes de Madrid del llibre Otra antología de Raúl Zurita, amb selecció i pròleg dels professors de la UA José Carlos Rovira i Eva Valero, autors de la publicació. L’acte serà presentat pel director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, i comptarà amb la presència del poeta xilè Raúl Zurita, a més dels autors del llibre.
El programa de març començarà el dia 12. L’escriptor peruà Fernando Iwasaki acudirà a la Seu Universitària de Torrevella, on impartirà la conferència «Los libros de la vuelta al mundo», a les 20 hores en la Societat Casino de Torrevella. I el 23 de març, a les 10 h en el CeMaB, Judith Farré, científica titular del CSIC i directora del projecte d’investigació «En los bordes del archivo: escrituras periféricas, escrituras efímeras en los Virreinatos de Indias», impartirà la conferència titulada «Pedro de Peralta Barnuevo y su Lima fundada. Modernidades divergentes y nacionalismos en el siglo XVIII». El 2 d’abril, a les 12 h, en el CeMaB, Carlos Alberto Pérez Garay (Universitat Ricardo Palma, Lima), especialista de prestigi reconegut sobre la vida i obra de Palma i sobre la influència dels escriptors espanyols en la generació romàntica peruana (Zorrilla, Espronceda, Larra), impartirà la conferència titulada «Palma, España y los espanyoles». El 27 d’abril, a les 10 h, se celebrarà en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4) una lectura pública del Quixot, i el 7 de maig, el professor de la Universitat d’Almeria José Manuel d’Amo inaugurarà en el CeMaB, a les 10.15 hores, un nou cicle, Lectures i Literatura Infantil i Juvenil Iberoamericana, amb la conferència «Mutaciones en el canon escolar de lecturas iberoamericanas: nuevos horizontes en la formación del lector literario». Tal com ha detallat la directora del CeMaB, “amb aquest cicle pretenem reivindicar la presència de la literatura hispanoamericana en el cànon actual de lectures escolars”.
Així mateix, del 6 al 8 de maig, el CeMaB col·laborarà en l’organització del I Seminari Internacional Educació i TAC: Enfocaments Interdisciplinaris per a la Innovació Docent, coordinat per Isabel María Gómez Trigueros, José Rovira Collado i Delfín Ortega Sánchez. Organitzat pel Departament de Didàctica General i Específica de la Universitat de Burgos, el Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques i Departament d’Innovació i Didàctica de la UA, serà una trobada en la qual es reflexione sobre la importància de la comunió entre diverses disciplines per a la consecució de coneixements. En aquest assemblatge disciplinari, es tractarà l’ús de TAC per a difuminar les fronteres existents entre les diferents àrees de coneixement. Amb aquesta col·laboració, el CeMaB s’implica en la necessària reflexió sobre la innovació educativa en la docència de les humanitats, de manera especial, en els processos d’ensenyament-aprenentatge de la literatura, la geografia i la història.
Finalment, ja està en marxa la nova edició de la tertúlia literària «Entre ayer y hoy: del texto a la imagen» (del 15 de gener al 10 de juny. Seu Ciutat Alacant. Sant Ferran, 40).
Comentarios