Dilluns que ve, 10 de desembre, començarà el seminari “Per què i com estudiem les cròniques americanes (perspectives metodològiques per a l’estudi de la Crónica de Indias)”, una trobada que aplegarà, durant dues jornades, especialistes de diverses disciplines en el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III). Els organitzadors proposen una reflexió sobre un corpus de textos que continua suscitant interès en el segle XXI i que pot ser també tema d’investigació per a l’alumnat de graus i màsters.
L’acte inaugural, el dilluns 10 a les 10 hores, comptarà amb les intervencions dels directors del seminari, els professors Jorge Olcina i Beatriz Aracil, i de la directora del CeMaB, Eva Valero. Beatriz Pastor, professora del Dartmouth College dels EUA, impartirà la conferència inaugural «Utopía y conquista: los cronistas del Descubrimiento». Pastor és una de les principals especialistes internacionals en literatura hispanoamericana colonial i, en concret, en la Crónica de Indias. Ha guanyat diversos premis com el de la Casa de les Amèriques el 1983 per la seua coneguda obra El discurso narrativo de la Conquista: Mitificación y emergencia.
La primera jornada inclou tres ponències més: «Crónica y Derecho en las Indias de la Monarquía Hispana», a càrrec d’Agustín Bermúdez (Dep. Ciències Historicojurídiques. UA); «El medio natural en las Crónicas de Indias», impartida per Jorge Olcina (Dep. Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física. UA); i la ponència de la investigadora del CSIC Judith Farré, qui parlarà de «En los bordes del archivo, cartografías desde los márgenes de la crònica».
El dimarts 11 de desembre el seminari tractarà, entre altres temes, la literatura precolombina de les cròniques missionera; la crònica com a font per a l’estudi del teatre a la Nova Espanya; deesses, amazones i xamanes: arquetips de gènere en l’època moderna; o per què val la pena llegir l’Inca Garcilaso.
El seminari organitzat pel CeMaB compta amb la col·laboració dels departaments d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, i de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura.

Programa complet