El Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia, Gasterra ha presentat el Corpus del Patrimoni Culinari de la Comunitat Valenciana, un projecte clau per a intentar preservar un dels elements més representatius i fràgils del patrimoni cultural immaterial: la gastronomia. La proposta s’insereix dins d’una línia de treball que cerca, a través de la sensibilització social, la posada en valor de la cuina i el patrimoni gastronòmic tradicional de la Comunitat Valenciana i que s’inicia prenent la mostra de la Marina Alta i Baixa com a experiència pilot.
Per a inventariar els plats més representatius de la Comunitat Valenciana i els productes que intervenen en ells, vinculats al patrimoni geogràfic, històric, biològic, antropològic, social i lingüístic així com als seus valors nutricionals, Gasterra comptarà amb la implicació d’un comité científic compost per especialistes en cadascuna d’aquestes disciplines.
El projecte que es desenvolupa en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i la seua marca L’Exquisit, compta amb la participació de l’Oficina de la Innovacion i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia. Igualment participen en el desenvolupament d’aquesta investigació associacions d’hostaleria i empresarials, així com un bon nombre de professionals de la restauració que conformaran el comité d’experts.
En paraules del director de Gasterra, el catedràtic d’història de la Ciència Josep Bernabeu-Mestre: “el Corpus és sobretot un inventari de la cuina tradicional valenciana i els plats que la conformen, que ens te que ajudar a identificar-la, conèixer-la amb detall, reproduir-la i fer-l’evolucionar, innovant dónes de la tradició, ensenyar-la i divulgar-la. Però és també una mena de diccionari on els definicions són els encobrisques, amb els seus ingredients i productes principals, amb els indicacions i formes de preparació i tot un conjunt d’informacions relacionades amb el component històric, antropològic, cultural i socioeconòmic que acompanya cada plat, sense oblidar els recomanacions nutricionals i dietètiques que acompanyaran cada encobreix o els criteris de sustentabilitat que puguen comportar”
Segons el parer de Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, “és un treball de gran importància a l’ésser un reconeixement a la nostra gastronomia ja que es desenvoluparà a Dénia i a la Marina Alta la primera fase de recollida de dades sobre productes, productors, tècniques i manera de cuinar a la que hem sabut arribar hui dia, sent una de les bases del nostre potencial turístic.”
En opinió de Floren Terrades, “quan parlem de patrimoni culinari estem parlant de patrimoni cultural que cal protegir i ens referim a pràctiques expressions tècniques, mites i coneixements ancestrals que s’han transmés de generació en generació i que proporciona a les comunitats un sentiment d’identitat i de continuïtat”
Per la seua part Carmen Ibañez, responsable de promoció turística de Tursime Comunitat Valenciana ha destacat que aquest Corpus Culinari Valencià “es construirà en xarxa. Per a això es necessitarà la col·laboració i el testimoniatge dels cuiners, dels particulars que cuinen a casa i dels centres d’investigació local, permetent millorar la promoció d’aquest important llegat cultural que ens defineix i enriquir aqueix storytelling de l’experiència gastronòmica que oferim als visitants a la sala del restaurant, en els cellers, en les almàsseres, en els centres d’Agroturisme i o en les embarcacions de Pescaturismo”.
Finalment, en la roda de premsa, s’ha posat evidenciat que el vincle entre gastronomia i territori “s’ha configurat com un avantatge competitiu i diferenciador enfront d’altres destinacions turístiques”. Curiosament aquest creixent vincle entre gastronomia i turisme, segons el parer dels experts, “s’està convertint en un motor d’arrossegament per a la reconversió del sector agrícola mitjançant l’aposta per l’ús del producte de proximitat”. “Per això resulta crucial apostar per eines que posen en valor la gastronomia local i els seus productes, com ocorre amb el Corpus del patrimoni culinari de la Comunitat Valenciana” ha apuntat el professor Bernabeu durant la seua intervenció.
Catalunya ha sigut la primera Comunitat a desenvolupar un inventari exhaustiu i pràctic de la seua cuina. Editat en 2016, través de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC), el Corpus del Patrimoni Culinari Català és una obra col·lectiva en la qual van participar més de 400 restaurants i particulars de tota Catalunya. L’obra a causa del seu èxit, ha sigut reimpresa en 2019.
Comentarios