El Centre Majors Salut de la Universitat d’Alacant, a través de l’Aula de Salut – Seu Universitària Ciutat d’Alacant, juntament amb el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA- Dénia Gasterra i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor de la UA, presenten una iniciativa gastronòmica educativa, saludable i saborosa per a fomentar el consum responsable i educar els/les consumidors/es crítics/ques.
Es tracta d’un projecte de videotallers pràctics de cuina saludable i sostenible per a donar a conèixer la manera més eficaç de cuinar, amb organització, emprant com menys temps millor i aprofitant al màxim els recursos disponibles.
La cuina tradicional, els productes de proximitat, les persones que els produeixen i les que els cuinen són l’ànima d’aquesta iniciativa encaminada a posar en valor una gastronomia sostenible. Els vídeos, de curta duració, mostren des de com elaborar una bona salmorreta, base de molts arrossos alacantins, fins a com aprendre a especejar i cuinar peixos humils.
Prestigiosos/es xefs
La iniciativa compta amb la col·laboració de prestigiosos/es xefs com la directora del restaurant Dàrsena, Cristina Juan, protagonista d’una desena de microreceptes en les quals ensenya a tenir elaborats fons de caldos i així poder preparar, en pocs minuts, arrossos de qualitat com els del senyoret, amb sepionet, a banda, de magre i verdures o de cua de bou.
També participen en aquest projecte la llotja de Santa Pola i el xef David Ariza, cuiner especialitzat en peixos, que aprofundeix en espècies de peixos poc conegudes i valorades comercialment però que beneficien la butxaca i resulten de gran valor nutricional.
En paraules de la directora del Centre Majors Salut de la UA i directora adjunta de la seu de la Ciutat d’Alacant Ana Laguna, “és un projecte integral que no vol perdre de vista dos dels factors importants que intervenen en una alimentació de qualitat i que moltes vegades oblidem: el producte i el productor. Volem donar a conèixer als consumidors i a les consumidores productes de proximitat que són beneficiosos per a la nostra salut, alguns dels quals ja compten amb denominació d’origen com el raïm embossat del Vinalopó ric en resveratrol, la magrana mollar d’Elx rica en antioxidants o el nispro de Callosa d’en Sarrià denominat la fruita de la bellesa pel contingut en potassi, calci, ferro, magnesi i vitamines B1, B2 i C, entre d’altres. També posarem en valor productes tan representatius del territori com la carxofa del Baix Segura o tan presents en la nostra cuina com la nyora de Guardamar”.
Sobre això, el catedràtic d’Història de la Ciència i també director de Gasterra i de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor, Josep Bernabeu-Mestre, assenyala que “hem de garantir l’accés universal a una alimentació de qualitat, segura, saludable i sostenible. La nostra vocació és contribuir a aconseguir consumidors crítics i ben informats a través de l’educació en alimentació, nutrició, habilitats culinàries i gastronomia. És important contribuir a avançar, i més després de la situació que ha deixat la COVID-19, cap a un model alimentari sostenible i sustentable basat en principis d’economia social i solidària, sobirania alimentària i producció i el consum de proximitat”.
Els vídeos estaran disponibles cada dimecres i divendres, en les pàgines web de l’Aula de Salut, Gasterra i la Càtedra Carmencita.
Comentarios