Les 35 peces seleccionades pel jurat seran presentades en l’acte d’inauguració el 31 de març a la Sala ‘Llotja del Peix’ d’Alacant
El XIII Certamen Nacional i el X Certamen Internacional de Pintura ‘Mirades’ que organitza la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa des de l’any 1998, ha rebut un centenar d’obres originals d’artistes procedents de tota la península, Illes Canàries i Illes Balears. El jurat d’aquesta convocatòria, reunit el 30 de novembre a l’auditori de Vissum Miranza Alacant, ha preseleccionat 56 peces per a finalment triar 35 finalistes, entre les quals es troben les premiades. A més, tres d’elles participaran en l’edició internacional. Consolidat en el panorama artístic, aquest concurs busca creacions que sensibilitzen sobre la importància de la salut visual i la prevenció de la ceguesa.
“Estem molt agraïts per la gran participació, perquè en aquesta edició han repetit la majoria d’artistes que ho han fet en altres ocasions, la qual cosa demostra la fidelitat al certamen”, explica María López Iglesias, presidenta de la Fundació Jorge Alió. Les peces seleccionades i premiades seran presentades públicament en un acte d’inauguració que tindrà lloc el 31 de març de 2023 a la Sala Municipal d’Exposicions ‘Llotja del Peix’ d’Alacant. Un espai que ha sigut cedit per a celebrar el 25é aniversari del certamen i poder així exhibir tots els premis d’Honor des del seu inici, així com mostrar l’exposició de fotografia ‘El missatge de la mirada’, lema d’aquesta edició. A més, per a aconseguir major difusió s’editarà un catàleg amb totes les obres artístiques.
El jurat d’aquesta iniciativa cultural, social i educativa, consolidada en el panorama artístic, està presidit per Alfonso de la Torre, teòric i crític d’art, especialista en art espanyol contemporani que ha comissariat més d’un centenar d’exposicions sobre els més rellevants artistes espanyols i nombrosos internacionals. Per part seua, la comissaria del certamen és la doctora en Història i professora d’Història de l’Art Juana María Balsalobre García, que també és experta en Museologia d’Art Contemporani, gestora cultural i crítica d’art.
Els altres integrants del jurat el componen persones de prestigi dins de la cultura, art, crítica i medicina, com són l’artista plàstica Maryla Dabrowska, membre de l’Acadèmia Internacional Gentilícia ‘II Marzoco’ de Florència; la presidenta de ASEMEYA (Associació d’Escriptors i Metges Artistes) Carmen Fernández Jacob, doctora en Ciències Biològiques i llicenciada en Medicina i Cirurgia en l’especialitat d’Oftalmologia per la Universitat Complutense de Madrid; la comissària independent i directora d’Aural Edicions Begoña Martínez Deltell, llicenciada en Belles arts per la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València (UPV) en l’especialitat d’Escultura; el doctor en Història Jorge A. Soler Díaz, director del Museu de Belles arts d’Alacant i director d’exposicions de la Fundació C.V. MARQ; el gestor cultural de la Universitat d’Alacant (UA) José Luis Martínez Meseguer, llicenciat en Filosofia i Lletres per la UA i màster en Direcció i Gestió Cultural per la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx; i l’artista Juan Antonio Poblador, que va contribuir al desenvolupament de l’Associació d’Artistes Alacantins, sent actualment president d’honor.
Quant als guardons del XIII Certamen Nacional ‘Mirades 2023’ destaquen:
–        Premi ‘Mirades 2023’ (4.000 euros): millor obra artística que evoque la importància de la visió o la percepció visual.
–        Premie ‘Fundació Jorge Alió’ (3.000 euros): millor peça que exalte els valors humans en la prevenció de la ceguesa i les malalties oculars.
–        Premi al ‘Millor Artista Emergent’ (1.500 euros): per a estudiants de Belles arts de facultats, acadèmies, escoles d’ensenyament artístic i egressats menors de 30 anys.
–        Premi al ‘Millor Artista amb Diversitat Funcional’ (1.500 euros): dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual, sensorial i física.
–        Menció honorífica a la Millor Composició.
–        Menció honorífica a la Tècnica més Original.
–        Premi d’Honor a la ‘Millor Trajectòria Professional i Artística: encara que està fora de concurs té aparellat un important premi en metàl·lic per a reconéixer la brillant i dilatada carrera d’un artista a criteri de l’organització.
Per part seua, tres obres proposades pel jurat seran inscrites al X Certamen Internacional ‘Mirades 2023’, el guanyador de les quals rebrà un premi de 4.000 dòlars. La fallada serà anunciada en el Congrés Anual de l’Acadèmia Americana d’Oftalmologia (AAO), que se celebrarà a San Francisco al novembre de 2023.