La Regidoria de Medi Ambient i Aigües d’Elx han représ la programació d’activitats en el paratge natural municipal amb l’objectiu de divulgar el seu valor ambiental i cultural. Després del període de pandèmia, en què bona part d’aquests esdeveniments van quedar suspesos, el curs ha donat inici amb la programació d’activitats fins al mes de desembre.
En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha assenyalat que “ens alegrem molt de poder recuperar les activitats en el Clot de Galvany, perquè són una eina clau perquè més persones vengen a visitar de primera mà el paratge i coneguen el patrimoni natural i cultural que ens ofereix”.
“El Clot de Galvany és un dels nostres principals recursos naturals d’Elx per la diversitat espècies animals i vegetals que alberga i també ho és des del punt de vista històric i cultural, per això, els tallers que celebrarem aborden totes aquestes riqueses del paratge”, ha assenyalat la regidora de Medi Ambient.
Aquest cap de setmana, 2 i 3 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial dels Ocells, l’Ajuntament i Aigües d’Elx han impulsat diferents activitats per a donar a conéixer el valor ornitològic del Clot de Galvany.
En aquest sentit, els participants realitzaran la visita al paratge al matí equipats amb prismàtics i guies d’ocells. La ruta serà guiada i assistida pels monitors ambientals del Servei de Control i Educació Ambiental del Clot de Galvany, d’aquesta manera podran observar i identificar en plena naturalesa la gran varietat d’ocells que habiten en el paratge.
Dins de les activitats, també s’inclou un taller teoricopràctic per a la iniciació a l’observació d’ocells, una bona oportunitat per a aquells que vulguen iniciar-se en el món de l’ornitologia. També podran conéixer nocions bàsiques de morfologia i ecologia dels ocells; així com la seua utilitat, prestacions, maneig i conservació d’instrumental bàsic com els prismàtics i telescopis d’observació terrestre; maneig de guies d’identificació d’ocells, els seus rastres i restes, la utilitat de les audioguies, i el codi de bona conducta de l’ornitòleg.
Aquesta celebració ha sigut instituïda a nivell mundial per BirdLife International, i ha sigut coordinada a Espanya per la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEU/BirdLife). Amb les activitats desenvolupades es pretén donar a conéixer el món dels ocells, la seua importància i la problemàtica ambiental entorn d’elles. Per a participar en aquestes activitats, les persones interessades han d’apuntar-se a través de la web clotdegalvany.es o cridant a la Regidoria de Medi Ambient al 966 658 028.
L’entorn del Paratge Natural del Clot de Galvany és un espai privilegiat pertanyent a la xarxa Natura 2000 i Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). La varietat i riquesa d’aquest ecosistema, el converteix en un espai natural privilegiat per a l’observació d’ocells, ja que hi ha una gran varietat d’hàbitat en el paratge; des de platges i dunes, tolles, saladars, muntanyes i llomes fins a antigues terrasses de cultiu. Aquesta diversitat afavoreix que el visitant puga observar una gran varietat d’ocells en el seu recorregut pel paratge”, informa Zoraida Alonso, monitora ambiental del Servei de Control i Educació Ambiental del Clot de Galvany.
“Enguany és una bona ocasió per a poder observar el Xarxet marbrenc”, ha declarat Zoraida Alonso, qui ha assenyalat que el Xarxet marbrenc és una anátida declarada com a espècie en perill, que l’any passat, el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana ha introduït en el Clot de Galvany dins del seu programa de reforç dels efectius d’aquesta espècie en la Comunitat Valenciana. “S’han alliberat un total de 60 cercetas pardilla que es poden veure com estan totalment adaptades al nou entorn”, ha puntualitzat Zoraida Alonso.
Dins de les activitats programades pel Servei d’Informació i Control del PNM del Clot de Galvany per a aquesta tardor, s’inclou les següents activitats; el 17 d’octubre amb tallers teòrics-pràctics sobre les libèl·lules, el 23 d’octubre es posarà èmfasi en el patrimoni històric i cultural del Clot i finalitzarà el mes amb esdeveniments lligats a Halloween, en la qual es pretén llevar la immerescuda llegenda negra d’aranyes, ratapinyades, mussols, gripaus i colobres que solen representar-se de manera sinistra en aquestes celebracions.
“Els diumenges de novembre, i tal com ve succeint en els últims anys, serà el torn de les labors voluntàries de revegetació, una activitat també oberta a grups d’escolars o col·lectius”- ha declarat Manuel Pérez, responsable d’Aigües d’Elx de la gestió tècnica del paratge, qui ha recordat que “hui, 30 de setembre, finalitza el termini per al concurs fotogràfic #PhotoClot, amb la temàtica les platges i dunes del Clot”. Fins hui, s’han presentat 80 treballs fotogràfics per a la IV edició del certamen #PhotoClot”. La decisió de jurat i la presentació dels guanyadors es coneixeran el pròxim 13 de desembre.
L’exposició itinerant de la passada edició “Tardor en el Clot” es troba actualment en l’IES Vitòria Kent, després d’haver sigut exhibida en el claustre del complex de San José i en el Museu de Puçol.
Comentarios