El divendres va arrancar el Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant amb la presència de la jove companyia «Els dimarts no», guanyadors del premi Almagro Off 2019. La mateixa companyia, va celebrar un taller el dissabte 1 de febrer en la seu del Teatre Principal titulat «Calentiamiento actoral aplicat al teatre textual clàssic», en el qual els actors van interactuar amb els participants i van treballar com desenvolupar un calfament de veu i cos abans d’una actuació. Per a això es van plantejar exercicis de dicció, projecció, respiració, escolta i activació del cos.

«La Margarita del Tajo que dio nombre a Santarén», és una obra que transcorre en Nabancia, una antiga ciutat portuguesa. El dia de les noces entre els nobles Britaldo i Rosimunda, apareix Irene, una novícia que assisteix a la cerimònia com a part del cor. El nuvi experimenta inevitablement una passió desenfrenada per ella que el condueix a un estat depressiu. Amb un llenguatge calderoniano aquesta adaptació desaforada i tragicòmica que beu de la comèdia de sants d’Ángela d’Acevedo arrossega als protagonistes per camins d’adulteri, sacrilegi, calúmnia i crim.

La companyia ‘Los martes no’, arriba a Alacant després d’actuar a Londres i a Madrid i després de guanyar el Festival de Teatre Clàssic. Sota la direcció de Anaïs Bleda»La Margarita del Tajo que dio nombre a Santarén» rebia el reconeixement unànime del jurat, que destacava el “enorme” potencial escènic de la representació.

Es tracta d’una proposta “absolutament respectuosa amb el vers i l’estructura original”, que, com explica la directora novella, ha servit per a traure “tota la ràbia” que li provoca la violència contra les dones. I és que, aquesta comèdia de sants, escrita originalment en honor a Santa Irene de Tancor, és un drama pastoral en el qual un feminicidi acaba amb la passió i l’amor dels seus protagonistes.

Bleda, que aborda el gènere modificant “el Deus ex machina” de l’original i partint d’una “proposta escènica molt senzilla” en la qual “molt pocs elements signifiquen molt”, remarcava que el seu elenc “ha fet una gran faena durant mesos” per a assumir “la càrrega que té cadascun dels personatges”, deia.

Interpretada per Natalia Llorente, Airel Muñoz, Alfonso López, María Gregorio i la pròpia Anaïs Bleda, qui reivindicava el valor de la “pràcticament desconeguda” escriptora de Azevedo, així com la necessitat de rescatar de l’oblit “a tantes altres autores oblidades”, insistia.

El FITCA és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació d’Alacant,Aigües d’Alacant, del Institut Valencià de Cultura, Casa Mediterraneo, Universitat d’Alacant i del propi Teatre Principal, seu oficial del Festival.