El Front d’Iniciatives Contemporànies (FIC), la mostra d’art més transgressor de tot el calendari de la Comunitat Valenciana, celebra la seua cinquena edició entre el 18 i 22 d’octubre a Villena, en el qual destaca la fusió entre innovació, tecnologia i art disruptiu en les diferents disciplines que es donaran cita en els diferents escenaris repartits per tota la ciutat. Villena, una tardor més, es converteix en el centre de l’art contemporani més innovador en el qual es mesclen activitats com la fotografia, la dansa, la música, les arts escèniques, la creació visual i el videomaping. A més, oferirà tallers i conferències vinculades a diferents disciplines artístiques i el procés creatiu més allunyat dels clixés convencionals.

El director del certamen, José Ayelo, ha comentat que “Villena i el FIC tornen cada tardor amb el compromís de trobar aqueixes noves manifestacions artístiques que estan fora del radar del convencional, que escapa de les rutes i les sendes establides i que, com correspon al seu temps, tracta de sondejar el més actual: la tecnologia i la innovació en el seu ple sentit”. Ayelo ha destacat la labor de la tripleta de comissaris que formen Helena Ferrando, Ana Esteban i Andrés Leal, convertits en “exploradors de les noves tendències, somiadors d’un nou art per a un nou segle que ja estem vivint”. El FIC proposa en la seua cinquena edició un total de vint-i-tres propostes artístiques que han sigut seleccionades per aquest equip juntament amb la direcció de la Casa de la Cultura.

El FIC s’inaugura amb l’actuació de Silla Verda/Cadira Verda que mostra sobre l’escenari una mescla de teatre textual, dansa, llenguatge audiovisual i perfomance per a parlar de qüestions de l’actualitat social, una activitat que tindrà lloc el dimecres a la vesprada en el Saló de la Casa de la Cultura de Villena.

El dijous és el dia d’Amanda Bernal, amb la seua creació fotogràfica; la jornada contínua amb les arts visuals de DemasIA i la seua creació ‘Un lloc en el temps’; continuarà amb la creació plàstica de Roice 183 que ofereix ‘Cara a la Paret II’; i acaba amb Manolo Soler, que projectarà el seu videomaping ‘KanvYs-Experimental’ en la plaça de Santiago.

El 20 d’octubre, en l’Ermita de Sant Antón tindrà lloc la perfomance ‘Cosmologia Espectral’, de Luis Macías i Alfredo Costa. Posteriorment, s’ofereix l’exposició de Paco Poyato ‘El mur invisible’; per a continuar aqueixa mateixa vesprada amb la música de Martí Guillém en Dlight, una proposta que “està basada en la investigació de l’efecte sinestèsic de la llum, el so i la llum”, com explica el seu autor. La jornada es tanca amb el flamenc contemporani de ‘Els Inescalables Alps’ en el Teatre Chapí i el concert de Jazz de Ales Cesarini ‘Payoh Soul Rebel’, proposat pel Club de Jazz de les Mil Pessetes.

El dissabte arranca al matí amb la ‘xarrada performativa: imatges improbables’ de Luis Macías; i continua amb la proposta de La Taula en matèria de disseny gràfic ‘Unknown Artist’; el Visual Trust d’Amanda Bernal; la sessió de vídeo art d’artistes com Aujik, Yoshi Sodeoka, Nicole Kotus, Iury Lech, Dirk Koy i Dagmar Schürrer. El villenense Luis Giménez torna a l’escenari de la Kakv, per a mostrar-nos les seues últimes creacions musicals que s’emmarquen dins del projecte ‘The unknown spanish levant’, un procés d’investigació sobre les relacions de la música d’arrel de diferents parts del món; la nit es tancarà amb la mescla de Abraxas i Screen Warriors de música i arts visuals en la Plaça de Santiago.

Luis Gómez oferirà el diumenge una conferència sobre la seua manera de fer i entendre l’art. Al migdia, Les Canadenques i Cia Marroch mostrarà el seu espectacle ‘No Lloc’ en l’aparcament de La Piràmide, que fusiona dansa, creació plàstica i perfomance. Aquest projecte de residència artística forma part de ‘Impuls a la Dansa’, un programa d’acostament a les coreografies contemporànies que duen a terme el festival Dansa València, el Circuit Cultural Valencià i deu municipis de la Comunitat Valenciana entre els quals es troba Villena. La proposta finalitzarà amb un col·loqui obert entre creadores i públic. El FIC 2023 es tanca amb la proposta gastronòmic-musical de Alesa Dj i Natino.

Tallers

El FIC, fidel a la seua tradició, ofereix diversos tallers al llarg d’aquests dies. El primer d’ells està previst per al matí del dissabte, a càrrec de Martí Guillém sobre eletromagnetismo, un taller on construir un artefacte que captura ones electromagnètiques i permet escoltar sons invisibles i inaudibles. Al migdia s’ofereix el taller ‘M’encanta ballar, però se’m dona fatal’, una proposta de dansa participativa per a tots els públics, nivells i graus de mobilitat que ofereix el Col·lectiu Dansa’t.

A la vesprada del dissabte, Paula Zamora ha organitzat el taller ‘Com no llegir una obra d’art contemporània’, una manera d’entendre el procés creatiu i la creació des d’una nova manera de visionar-les amb la unió de la cultura popular i l’art més elitista.