La Diputació d’Alacant ha presentat l’exposició de Hannibal Laguna que demà obrirà les seues portes al públic en el Palau Provincial fins al pròxim 15 de setembre. La signatura alacantina celebra el seu 35 aniversari en el món de la moda convertida en un referent nacional i en una ferma ambaixadora de la marca Espanya fora de les nostres fronteres.
L’exposició proposa un recorregut per 35 vestits icònics de la signatura, que ha vestit grans figures com la cantant i dissenyadora Victoria Beckham, l’actriu Demi Moore, la cantant Rocío Jurado o la tennista Garbiñe Muguruza. Tots els models tenen la seua història, a alguns els caracteritzen els seus teixits, com el vestit Atenea de vellut líquid -que és el més costós de la signatura-, i molts han estat en museus com l’Institut Cervantes, el Museu Cerralbo o l’IVAM, que és el cas del cosset Avedon. A més, Hannibal Laguna també ha deixat la seua empremta en el Museu Reina Sofia o el Museu del Vestit.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha visitat la mostra «El Secret del Glamur» al costat del dissenyador Anibal Angulo i la periodista Cristina Martínez, director creatiu i comissària de la proposta, respectivament. “Estem davant un dels projectes més espectaculars dels últims anys organitzats per la Diputació, que ha tornat a apostar fort per la cultura i l’art, en aquesta ocasió de la mà d’un dels dissenyadors alacantins amb major projecció internacional, una ocasió única per a gaudir de la genialitat d’aquest gran artista”, ha manifestat el diputat.
Durant la presentació, Anibal Angulo ha defensat la moda d’autor com “una forma d’expressió artística, una manifestació creativa on es plasmen emocions, sentiments i percepcions que l’artista imagina: la moda és el millor espill de la societat i la seua cultura”. A més, el dissenyador ha destacat l’excel·lència artesana dels alts oficis i la creació de peces que perduren en el temps, “contribuint de manera activa a la conscienciació de la sostenibilitat amb la subtil continuïtat que caracteritza a la moda d’autor, aquella que la fa eterna”.
Cristina Martínez ha animat al públic a visitar aquesta exposició “que planteja la moda com una cosa viva que canvia al mateix temps que la societat, que té un compromís amb la sostenibilitat, amb el treball artesanal, amb la cultura, amb l’art i amb el fet de contribuir a enfortir el món femení”.
D’altra banda, amb motiu de la mostra s’ha editat una publicació commemorativa que defineix els tres eixos centrals sobre els quals treballa la signatura: la feminitat, el romanticisme i la sofisticació, que junts donen forma al glamur. En les seues pàgines s’han definit aquests conceptes amb imatges i textos signats, entre altres, pels escriptors Boris Izaguirre i Mara Torres o per la periodista Clara Courel.
Quatre espais
El muntatge expositiu constitueix una altra de les grans apostes d’aquest projecte, en el qual els maniquins es complementen amb una dotzena d’imatges de quasi tres metres d’altura. També s’inclouen quatre de les nou escultures de la sèrie Cosmology, realitzades pel dissenyador en 2020, i cinc peces audiovisuals amb escenes de passarel·la o backstage.
La mostra es distribueix en quatre espais diferenciats. En la primera sala es poden veure quatre models vestits per grans personalitats, a més d’alguns vestits que han desfilat en grans passarel·les com la Mercedes Benz Fashion Week de Madrid. És el cas d’un vestit creat amb més de mil flors en 1992, una de les peces més antigues i costoses de l’exposició, o dues peces realitzades en 1998 amb pells sintètiques, que reflecteixen el compromís de la signatura amb la sostenibilitat.
En la segona sala s’han col·locat espills, com a element fonamental en el món de la moda i també com a part d’un joc interactiu amb els visitants. Entre les peces exposades, la inspirada en la flor que el dissenyador va fer a la seua mare en la infància com una aposta per l’artesanal i la sostenibilitat, ja que està realitzat amb un teixit tècnic de neopré reciclat. També s’exposa el cosset Avedon, d’acer banyat en rodio, creat com a homenatge a Paco Rabanne en 1998.
Així mateix, en una de les enormes imatges es pot veure un disseny inspirat en la Marilyn Monroe de La temptació viu a dalt vestit per Valentina Sampaio, la primera top-model transgènere; així com una falda realitzada amb paper d’arròs tintat a mà i espurnes de Swaroski o el primer vestit de la signatura que va vestir Paz Vega.
La tercera sala interpreta l’elegància del color negre, l’històric valor de l’or i la bellesa futurista de la plata. Ací es troba el vestit Atenea, el vestit que va lluir Muguruza en la catifa roja de Vanity Fair o l’últim vestit dissenyat de la Col·lecció Hannibalissimo 35, que es va presentar fa tres mesos. Aquest espai es completa amb tres vestits de núvia que formen part de la col·lecció YES per a 2024.
Finalment, a la sala de projeccions s’ofereix un audiovisual amb imatges del backstage de les desfilades, de la presentació d’algunes de les col·leccions més destacades de la signatura i del making-of de la creació de les escultures.
Comentarios