La Diputació d’Alacant va estrenar aquest divendres a la ciutat xinesa de Louyang el documental ‘La catedral de les sis cordes’. La metròpoli, que compta amb prop de 9 milions d’habitants, acull durant el cap de setmana l’I Festival Internacional de Guitarra Clàssica que va arrancar amb la projecció del treball audiovisual de la institució provincial, dirigit per Domingo Rodes, en el qual es relata la història i evolució d’aquest instrument.

En poc menys d’una hora de durada, la cinta, de marcat caràcter intimista, recull un exhaustiu recorregut pels moments claus de la guitarra clàssica espanyola. A través de sis capítols, les millors veus de doblatge del país componen amb poemes de Pablo Neruda, Federico García Lorca, Mario Benedetti o Antonio Machado, un relat profund sobre aquest instrument, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

El documental es projectarà -en la seua versió en castellà amb subtítols en xinés mandarí en el LIGF-*Louyang International Guitar Festival. L’esdeveniment se celebrarà en el teatre Xinghai Concert Hall de la ciutat i inclou també concerts, classes magistrals i exposicions de guitarra.

El primer apartat està dedicat als orígens de la guitarra i al seu procés de construcció, mentre que el segon versa sobre els grans intèrprets i compositors que ha donat aquest instrument amb noms com Francisco Tárrega, Andrés Segòvia, Narcís Yepes o Regino Sáinz de la Maça. A aquest espai segueix un altre dedicat al present i futur de la guitarra a nivell mundial, amb aportacions de David Russell, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Keigo Fujii, Fabio Zanon i Ignacio Rodes.

La quarta entenimentada o secció es destina a la part docent, en la qual destaca el màster que des de fa alguns anys es desenvolupa a Alacant, província històricament rellevant en l’aprenentatge de la guitarra amb dues dels millors professors del món, José Tomás i José Luis González, tots dos deixebles avantatjats d’Andrés Segòvia.

El capítol cinc aborda la simbiosi entre la guitarra clàssica, la flamenca i l’elèctrica, mentre que tanca el documental una anàlisi sobre el ‘Concert d’Aranjuez’, obra mestra universal d’aquest instrument.

El cineasta Domingo Rodes, del departament d’Imatge i Promoció de la Diputació, és el director i coguionista, al costat de Ramón Cánovas, d’aquest projecte audiovisual l’enregistrament del qual es va desenvolupar a Alcoi, Alacant, Busot (Coves de Canelobre), Muro, Aranjuez, Barcelona, Granada, Sigüenza i Vila-real.

El LIGF reunirà nou artistes de reconegut prestigi internacional, entre ells l’alacantí Nacho Rodes, al qual se sumen Zhiyang Zhang, guitarrista xinés membre de l’Associació Internacional de Guitarra Espanyola; Jiajiong Li, professor de guitarra a la Xina Central Conservatory of Music; You Wang, director i professor de guitarra clàssica en l’Institut d’Art de la Universitat d’Illinois; el japonés Gen Matsuda, els espanyols María Ribera & Jordi Sàbat, el peruà Harry Mendoza i l’italià Riccardo Guella.