El Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa i la Conservadora del MACA, Rosa Castells, acompanyats d’Antonio Alcaraz, el seu comissari han presentat la nova exposició TEXT [NO TEXT] Llibres i publicacions d’artista. Originals d’Andy Warhol, Edward Ruscha, Ulisses Carrión, John Baldessari, Christian Boltanski i Jenny Holzer, entre altres, es poden visitar fins al pròxim 17 de gener en Col.lecció Universitat Politècnica de València, en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).
L’exposició és una selecció de part de la col·lecció de llibres i publicacions d’artista de la Universitat Politècnica de València, que supera el miler d’exemplars. Recull l’obra dels artistes més rellevants de la segona meitat del segle XX que van utilitzar el llibre com a suport artístic i se centra en el període dels anys 60 i 70, “quan es va donar una ruptura considerable en el concepte de llibre d’artista a través del desenvolupament del moviment Fluxus o del Pop Art i la desaparició de la figura de l’editor”, ha explicat Antonio Alcaraz qui, a més, ha mostrat la seua satisfacció per poder portar aquesta mostra “de llarg recorregut i molta informació” a “un dels meus museus favorits del món, com és el MACA”.
Per part seua, Antonio Manresa ha destacat la col·laboració amb les dues universitats valencianes, que ha fet possible acollir aquesta exposició que “té al llibre com a protagonista, al llibre com a format, com a objecte artístic, com a suport per a la creació”, i ha convidat als ciutadans a participar en les activitats del museu, que hui estrena pàgina web, i entre les quals es troben visites guiades a TEXT [NO TEXT].
Va ser a principis de la dècada de 1960 quan va sorgir un enfocament realment diferent sobre els llibres d’artista i va anar durant aquest període quan canviats de nom autors contemporanis van començar a treballar també amb aquest format i en diferents materials, a més del paper, com la fusta, el cartó, el cristall o materials reciclats. La mostra recull 81 d’aquestes publicacions i està dividida en 7 seccions diferenciades, que recorren les seues tendències i moviments, des de l’àmbit Fluxus fins al seu concepte com a producte de masses a través del pop, el minimalisme i l’art conceptual, passant per la geometria i el disseny i l’absència de text o l’ús de la imatge fotogràfica.
La mostra recull 81 publicacions dividides en 7 seccions que atenen a la utilització o no del text, en funció del predomini de la imatge o del llenguatge. La primera secció constitueix la part més històrica, es remunta a l’origen dels artistes i el llibre a partir dels anys 60 i a l’àmbit Fluxus. Acull grans artistes com George Maciunas, creador del moviment, o La Muntanya Young i el seu llibre col·lectiu An Anthology. La segona aborda el concepte de la Beau Geste Press, l’editorial que va crear el mexicà Felipe Ehrenberg per a donar eixida a publicacions experimentals amb mitjans molt artesanals.
En la tercera secció, l’exposició presenta el llibre d’artista com a producte de masses a través del pop, el minimalisme i l’art conceptual. Inclou obres tan mítiques com el desplegable Every Building on the Sunset Strip d’Edward Ruscha o el Warhol’s index (book). El quart apartat es focalitza en la geometria i el disseny i l’absència de text amb obres de Bruno Munari i Sol Lewitt. El cinqué sector està dedicat a la fotografia i l’estratègia de l’arxiu, amb artistes que treballen amb la imatge fotogràfica des del punt de vista més pròxim al documentalista.
Les dues últimes seccions de la mostra se centren en artistes que treballen amb el llenguatge. D’una banda, escrits i documents, artistes que utilitzen el text per a fer la seua obra. De l’altra, l’experimentació poètica, poesia visual i poesia concreta, on predomina l’obra de rellevants artistes llatinoamericans com Edgardo Antonio Vigo o Guillermo Deisler.
Comentarios