El Museu d’Art Contemporani d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx començaran a col·laborar en diferents activitats de formació, investigació, innovació i divulgació científica. El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha manifestat l’interés demostrat en l’obertura d’una línia d’investigació centrada en la neurociència de l’art, la innovació i la creativitat, així com d’intercanvis culturals amb el Centre d’Investigació en Arts de la universitat il·licitana.

Dins del marc d’aquest conveni, totes dues institucions podran també facilitar el préstec mutu dels seus fons d’art i de patrimoni historicoartístic, així com l’ús de les seues instal·lacions per al desenvolupament d’activitats culturals i científiques conjuntes. La signatura del mateix ha sigut duta a terme per Tatiana Sentamans, Vicerectora de Cultura de la UMH, i Antonio Joaquín Manresa Balboa, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant.

Tres seran les parts que intervindran de manera activa en el present conveni. D’una part, l’Ajuntament d’Alacant a través del MACA, Museu d’Art Contemporani d’Alacant, que va ser creat en 2002 recollint l’esperit del Museu de l’Assegurada inaugurat en 1977 gràcies a la donació de l’artista Eusebio Sempere com un dels primers museus d’art modern d’Espanya. L’edifici i la instal·lació de les col·leccions en el nou MACA van ser reinaugurades en 2011. Les col·leccions d’art contemporani originàries del Museu de l’Assegurada s’adscriuen i completen al MACA sent la gestió administrativa i pressupostària dependent de la regidoria de Cultura.

D’una altra part, i des de la UMH, el Brain-*Machine Interface Systems Lab, un grup d’investigació amb una línia d’investigació centrada en la neurociència de l’art, la innovació i la creativitat. El grup està dirigit pel Dr. José María Azorín Poveda, director del node internacional en la UMH del centre BRAIN (Building Reliable Advances and Innovation in Neurotechnology), que és un centre internacional d’investigació col·laborativa entre indústria i universitat finançat per la National Science Foundation (NSF).

Finalment, el CIA., Centre d’Investigació en Arts, un centre universitari d’actuacions especialitzada de la UMH que té com a objectiu fonamental promoure, coordinar i dur a terme formació, assessorament científic i tècnic, i investigació, relacionats amb l’activitat artística en l’àmbit de les arts visuals i amb el seu desenvolupament en el marc de projectes culturals, sobre la base del coneixement i la innovació universitària.

El Centre està concebut amb un enfocament interdisciplinari i contemporani per a poder atendre adequadament les necessitats tant de la comunitat universitària, com de qualsevol entitat o institució de l’entorn social de la UMH, així com d’aquelles vinculades nacional i internacionalment, sent l’agent aglutinador de la investigació al Campus d’Altea.

S’inicia així una nova fase de col·laboració entre la universitat il·licitana i el museu alacantí on s’espera que es puguen dur a terme diverses iniciatives, estudis i investigacions que aprofundisquen en la generació i difusió desconeixement de les línies del CIA. i del grup d’investigació Brain-*Machine Interface Systems Lab, així com de les línies estratègiques del MACA.

Es promourà la formació i la investigació a través d’estudis específics i tesis doctorals, la realització d’exposicions, jornades, congressos o seminaris, el desenvolupament de nexes d’unió amb altres institucions i organismes públics i privats, així com la posada en pràctica de projectes de patrocini i mecenatge i, en definitiva, es continuarà treballant a fi d’enfortir els vincles socials i culturals entre i des de la UMH i el MACA amb el seu entorn social.