El MACA inaugura l’exposició ‘Ana Teresa Ortega. El pensament exiliat’, produïda per Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant; la mostra és una altra de les apostes del Consorci de Museus i del consistori alacantí que s’emmarquen dins del festival de fotografia, PhotoAlicante.
El regidor de cultura, Antonio Manresa, han presentat l’exposició al costat del director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyats per l’artista, Ana Teresa Ortega, per la conservadora del MACA, Rosa Castells i pel director de PhotoAlicante, Leónidas Spinelli.
Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952) va ser una de les primeres artistes que des de l’àmbit de la fotografia va trencar, a la fi dels anys 80 i començaments dels 90, amb el mitjà fotogràfic tradicional, traslladant la imatge a nous suports, amb les seues foto-escultures.
En 2019 el Consorci de Museus li va dedicar una mostra retrospectiva a tota la seua trajectòria, ‘Ana Teresa Ortega. Passat i present, la memòria i la seua construcció’, dins de la seua convocatòria ‘Trajectòries’ de revisió de trajectòries d’artistes valencians. Entre les obres que es van mostrar es va poder veure la peça de la seua sèrie ‘Pensadors’ #4 W. Benjamin, A. Valente, J. Joyce (2002) que hui s’exhibeix en el MACA, sumant-se Alacant al reconeixement d’aquesta artista, Premi Nacional de Fotografia 2020.
Manresa s’ha mostrat «molt agraït al Consorci per la possibilitat que el MACA compte amb obra de la Premi Nacional de Fotografia de l’any passat». «La relació entre totes dues institucions és sempre sinònim d’oferta cultural de qualitat per a la nostra ciutat, i aquest és un clar exemple».
Segons Pérez Pont “l’obra d’Ana Teresa Ortega constitueix una part fonamental per a entendre el desenvolupament de l’art contemporani en el nostre territori i també des del punt de vista estatal, en l’àmbit de la fotografia. Per aquest motiu, aquesta peça, va ser una de les primeres incorporacions que va fer la conselleria d’Educació, Cultura i Esport a la seua Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat, en 2017, dins del seu Pla d’Adquisició d’obres de creadors valencians, alacantins i castellonencs”.
En 2017 la Conselleria de Educació, Cultura i Esport va iniciar una campanya d’adquisició d’obres d’art amb el propòsit de reunir una col·lecció de peces representatives de l’actualitat artística en la Comunitat, construint un patrimoni de present que es projecta en el futur. Des de llavors, s’han reunit un significatiu nombre d’obres que formen la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana que està viatjant per la Comunitat de la mà del Consorci de Museus.
El director del Consorci de Museus ha recordat així mateix “el suport de la institució museística al festival PhotoAlicante amb l’obra de tres dones creadores, dues d’elles alacantines, reconegudes amb el Premi Nacional de Fotografia, Cristina de Middel (2017) i Ana Teresa Ortega (2020), a més del treball de la valenciana, Rocío Villalonga”.
L’obra d’Ana Teresa Ortega està guiada per una voluntat indagatòria dels límits i possibilitats del mitjà fotogràfic com a llenguatge híbrid, que dialoga amb la tridimensionalitat i en constant reflexió.
La peça que es mostra pertany a la sèrie ‘Pensadors’ (2002), on el pensament sobre l’herència intel·lectual del segle XX i la seua transmissió, es fan imatge. A partir d’un joc entre instal·lació i fotomuntatge, es fotografien projeccions de rostres d’escriptors sobre espais arquitectònics buits. Les imatges mostren aquests retrats, extrets d’enciclopèdies, sobre façanes, murs interiors, corredors o en obertures de portes i escales: el rostre engegantit de Walter Benjamin es talla a la cantonada d’una fàbrica; la mirada d’Ángel Valente s’enquadra entre pilars de ciment; Joyce sembla sospirar, meditabundo, llarg com una persiana.
Comentarios