Aquest dijous ha tingut lloc la presentació de l’exposició Moving forward, Looking back (Avançant, mirant arrere), la segona mostra organitzada a partir de l’extensa col·lecció donada per Michael Jenkins i Javier Romero al MACA que es podrà visitar fins al pròxim 24 de setembre. Per a aquesta ocasió, s’ha reunit el treball de cinquanta-huit artistes de diferents nacionalitats, treballant en molt diversos mitjans artístics, i traçant un equilibri igualitari entre dones i homes artistes.
A la presentació als mitjans han acudit l’alcalde, Luis Barcala; el regidor de Cultura, Antonio Manresa, al costat de la conservadora del MACA, Rosa Castells i el col·leccionista Javier Romero. La inauguració tindrà lloc aquest divendres a les 19.30 hores en el MACA.
Barcala s’ha mostrat «eternament agraït als donants perquè fem un salt qualitatiu com a ciutat amb aquesta col·lecció que és infinita». El primer edil ha recordat que » aquesta ciutat s’ha marcat com a objectiu posar la cultura en l’avantguarda amb nous recintes amb el complex de Farineres o la Casa de Socors que, al costat de la pròxima ampliació del MACA, suposarà una superfície expositiva que ens permetrà potenciar, encara més, els espais culturals». L’alcalde ha arrancat el compromís de Javier Romero «per a continuar ampliant la col·lecció que donarà suport a la ja existent en el museu alacantí».
Per part seua, l’edil Antonio Manresa ha volgut assenyalar que “aquesta segona exposició de la col·lecció de Michael Jenkins i Javier Romero demostra la importància que ha tingut la donació a la ciutat Alacant i al MACA”. És un plaer presentar aquesta segona mostra, amb la qual convidem a la ciutadania a realitzar un recorregut pel passat a través d’art més recent, amb l’objectiu d’aprendre per a un futur pròxim”.
Rosa Castells admet que “ha sigut un treball excitant seleccionar de nou una sèrie d’obres d’aquesta variada col·lecció. Sempre suposa un repte expositiu configurar un guió, un muntatge i una lectura que permeta comprendre la complexitat de l’art contemporani: la varietat de llenguatges artístics, els plantejaments formals o conceptuals, les temàtiques i narracions que partint de la realitat els artistes han vingut explorant o denunciant en el context social i polític… I és que després d’aquesta exposició l’art estimula el pensament crític. I el museu, el MACA, permet de nou reflexionar sobre la realitat circumdant: que les teories feministes, els pressupostos postcolonials, la construcció de les identitats sexuals, l’ecologia, la distribució de la riquesa o l’accés democràtic a la cultura… entre a les seues sales i siguen temàtiques abordades des de la institució contemporània”.
Javier Romero ha volgut tindre “un agraïment molt especial a Rosa Castells al capdavant del MACA, i a tot l’equip del museu, per fer realitat aquesta nova exposició, pel seu extraordinari i constant treball, i per estar tan pendent de tots els detalls per a dur-la a terme. La nostra major enhorabona”.
“Reflexionant sobre el passat més recent, sembla increïble que els complexos tràmits per a formalitzar i fer oficial la donació, la coordinació del transport de les obres des de NY, la recepció de les mateixes en el museu, el seu inventariat i magatzematge, la preparació de la primera exposició i la seua inauguració etc poguera tindre lloc tot això fins i tot en plena pandèmia. Crec que podem estar feliços d’aqueix treball. I ara, d’aquesta segona exposició amb obres seleccionades de la col·lecció que Michael i jo donem al MACA. En col·leccionar i realitzar aquesta donació, Michael i jo sentim que la nostra responsabilitat ha sigut la de preservar aquests treballs, i compartir-los, amb el desig de contribuir a l’enriquiment del patrimoni artístic del museu i de la ciutat d’Alacant, i també convençuts del poderós i subtil alhora que pot ser l’efecte transformador de l’art”, ha finalitzat.

L’exposició
Aquesta mostra aborda plantejaments que poden aplicar-se per igual al treball artístic, a la labor de les institucions dedicades a l’art contemporani i també, a la tasca com a col·leccionistes de Michael i Javier, els qui consideren la rellevància de testimoniar el present, però entenent la necessitat de mantindre la vista en el passat per a construir i comprendre el moment actual i també per a albirar el futur.
Conéixer el passat artístic és fonamental per a contar el que succeeix hui en art. Aqueix coneixement permet contar la història de l’art no com a episodis aïllats, sinó interconnectats, seguint el rastre del que esdevé, buscant les llavors inicials i els entrellaçats, amb la finalitat de completar una lectura més precisa de la complexa i extensíssima producció artística contemporània.
Per a molts artistes, el treball en l’estudi és una tasca que ve acompanyada de manera contínua per revisions i anàlisis del treball previ, del fet abans, com un impuls al seu torn de noves idees. Una mirada arrere que, sovint, no es limita al treball propi, sinó també al treball d’altres artistes com a font d’inspiració.
En aquesta exposició conviuen obres d’artistes consagrats o de generacions diferents buscant així els inicis d’unes pràctiques o idees que no sempre sorgeixen de manera nova i sense manteniment, ja que el treball de nombrosos artistes actuals es enraíza sovint en l’obra dels predecessors, que al seu torn també van mirar arrere (per a entendre-ho, copiar-lo, seguir-lo, transformar-lo o atacar-lo i negar-lo). I aqueixa mirada cap endarrere no impedeix, sinó que impulsa el registre del rabiosament present i permet imaginar algunes de les propostes futures o dels camins que el propi art i els artistes obrin.
La selecció de treballs mostrats ací ens permet també ampliar el nostre coneixement sobre les múltiples investigacions estètiques i formals que existeixen en l’art contemporani, així com cap a les investigacions que s’endinsen i reflexionen sobre molt diversos assumptes urgents de la nostra realitat, en el social i el polític.
La present mostra compta amb obra dels següents artistes: Josef Albers, Rosana Antolí, Lutz Bacher, Burt Barr, Pablo Bellot, Mira Bernabeu, Mark Bradford, Tania Bruguera, Bureau, Pepe Calvo, Vija Celmins, Eugenio Dittborn, Harold Edgertorn, Steven Evans, Cayetano Ferrández, Nuria Fuster, Ellen Gallagher,Il·luminada García Torres, John Giorno, Group Material, Susana Guerrero, Josephine Halvorson, Kribi Heral, Arturo Herrera, Carmen Herrera, Leslie Hewitt, Jenny Holzer, Graciela Iturbide,Barbara Kruger, Sol Lewit, Richard Long, Sol Lewitt, Richard Long, Agnes Martin, Marlene Mccarty, Josiah Mcelheny, Rosell Meseguer, Donald Moffet, Mariko Mori, Vik Muniz, Óscar Muñoz, Wangechi Mutu, Bruce Nauman, Gabriel Orozco, Massimo Pisani, Sylvia Plimack Mangold, Kay Rosen, Aura Rosenberg, Dana Schutz, Richard Serra, Andrés Serrano, Shahzia Serrano, Amy Sillman, Haim Steinbach, Thomas Struth, Yuken Teruya, Hank Willis Thomas, Ann Toebbe, Cecilia Vicuña, Kara Walker.

La Col·lecció Michael Jenkins i Javier Romero en el MACA
Michael Jenkins i Javier Romero han vingut construint des de fa 25 anys, amb gran coneixement i passió, una excepcional col·lecció d’art contemporani de caràcter internacional. I de forma extremadament generosa l’han donada a aquest Museu d’Art Contemporani d’Alacant amb el convenciment de la rellevància que podria tindre per a Alacant, per al MACA i en el context de la resta de col·leccions de museus d’art contemporanis espanyols.

Peces i artistes
La col·lecció està composta per 291 peces corresponents a 162 artistes internacionals entre els quals s’inclouen 20 artistes alacantins. Un conjunt ampli on trobem artistes consagrats els noms dels quals formen part de la història de l’art i artistes amb carreres ja consolidades al costat d’una altra sèrie d’artistes més joves als quals han servit de referència, creant de manera individual o en col·lectius de forta contestació social i política. Quasi la meitat de la col·lecció està integrada per artistes dones i per creadors de nacionalitats, races, geografies o generacions diferents que, de manera normalitzada, conviuen atorgant al conjunt una gran varietat i múltiples perspectives. Ha sigut especial propòsit d’aquesta col·lecció, considerar important que un grup nombrós d’artistes estiguera àmpliament representat amb diverses obres, amb la finalitat d’aprofundir en el coneixement del seu treball i consolidar les diferents direccions que poden traçar-se en la col·lecció.
Jenkins i Romero no han volgut oblidar la importància del local. Entenent com a fonamental examinar, preservar, mostrar i educar sobretot allò que està succeint en el nostre entorn cultural més pròxim, i contextualitzar-lo en discursos més amplis, la Col·lecció inclou obra d’un extens nombre d’artistes alacantins que estableixen un diàleg amb el territori més pròxim. Sens dubte el coneixement i estudi d’allò més immediat, del local, resulta un fragment essencial per a al seu torn establir amb major detall el mapa caleidoscópico del global.

Els propietaris
Michael Jenkins (Savannah, Geòrgia, els EUA, 1957) va dur a terme la seua pròpia carrera com a artista després de llicenciar-se en Visual Arts per la Geòrgia State University, on també va rebre el seu títol en Masters of Fine Arts. Des de fins dels 80 i durant gran part dels noranta, va exposar de forma continuada en galeries i espais públics als EUA i Europa. La seua obra es troba en diverses col·leccions privades i institucionals, com The Rubell Museum a Miami, The Nasher Museum of Art at Duke University, Sant Jose Museum of Art, The Los Angeles County Museum of Art, i Tang Teaching Museum a Nova York. No obstant això, durant els últims 25 anys ha desenvolupat la seua labor com a galerista treballant amb un ampli nombre d’artistes de talla internacional com Sheila Hicks, Kara Walker, Mark Bradford, Vik Muniz, Amy Sillman o Arturo Herrera. Jenkins és sènior partner de Sikkema Jenkins & Co a Nova York.
Javier Romero (Elda, Alacant, Espanya, 1962) ha dut a terme el seu treball com a artista visual i com a gestor cultural en diferents institucions. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat d’Alacant, Màster en Museografia per la Universitat Complutense de Madrid, i Màster en Direcció i Gestió Cultural per la Universitat Miguel Hernández, Romero va ser Assessor Tècnic d’Exposicions de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional; membre de l’equip d’investigació de la Frick Art Reference Library a Nova York i tècnic d’art i comissari d’exposicions de la Fundació General de la Universitat d’Alacant. Paral·lelament, a mitjan 90, va iniciar el seu treball com a artista plàstic, exposant en galeries espanyoles i americanes, i en espais institucionals. Des de 2007 resideix i treballa a Nova York, sent artista membre de l’Elizabeth Foundation for the Arts.