La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, acompanyada pel director de museus, Miguel Pérez, ha inaugurat en el Museu d’Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) el ‘Espai Ibarra’, que connecta amb les línies d’investigació, conservació i difusió de la història i arqueologia d’Elx.

Tal com ha assenyalat Antón, “coincidint amb el 80 aniversari del MAHE, inaugurem aquesta nova àrea que pretén ser un homenatge a Pedro Ibarra, la col·lecció arqueològica del qual constitueix el germen d’aquest museu que s’ha anat enriquint principalment amb les aportacions d’Alejandro Ramos Folqués”.

La regidora ha indicat que el ‘Espai Ibarra’ s’inaugura amb l’exposició de part de la col·lecció de puntes de fletxa de José Bañón Antón recentment donada al museu. Aquesta exposició temporal està comissariada per José Antonio Cañadilla i Miguel Pérez Blasco i aborda una selecció de materials del període Calcolític procedents del jaciment de la Figuera Reona, que van ser recollits en la primera meitat del segle XX per Bañón.

Marga Antón ha indicat que el ‘Espai Ibarra’ es presenta a més com una àrea expositiva amb finalitat divulgativa, accessible i inclusiva.

“Posiciona al MAHE com un museu obert a tot el públic per igual. Per primera vegada, s’incorpora un espai háptico, amb reproduccions de peces pensades per a ser manipulades per persones amb discapacitat visual”, ha assenyalat la regidora qui ha afegit que “per a això el museu ha comptat amb la col·laboració de l’ONCE en l’elaboració de la cartel·la en braille, mentre que la vitrina d’exposició compta amb audiodescripciones en valencià i castellà”.

A més, un televisor exposa la informació relacionada amb els materials exposats, i la lectura fàcil afavoreix la comprensió per a aquelles persones que posseeixen alguna discapacitat intel·lectual, acostant el coneixement a totes les persones.

Les tècniques d’interpretació del patrimoni s’apliquen també en una conversa figurada de Pedro Ibarra, ‘Perico’, amb un amic sobre els materials exposats. En ella s’afavoreix la comprensió de les línies bàsiques de contingut d’una manera amena i diferent.

NOVETATS EN EL MUNDO IBER

Marga Antón ha explicat que, en el relacionat amb el món iber, el MAHE incorpora una nova unitat expositiva dedicada a les pedreres del Ferriol, exposant per primera vegada al públic en el museu la troballa en 2005 d’un esbós d’escultura de guerrer.

Per part seua, Miguel Pérez ha indicat que aquesta peça, trobada casualment en el Ferriol, i que va propiciar una investigació impulsada des del CNRS francés (Centre National de la Recherche Scientifique), compta recentment amb una publicació monogràfica dedicada a la seua troballa i les pedreres iberes d’on es va extraure la pedra que va donar matèria a la Dama d’Elx.

La seua exposició actualitza el discurs museogràfic de la Sala IV del MAHE i incorpora, igualment criteris d’accessibilitat i inclusió en la difusió del patrimoni.