El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) ha posat a la disposició del públic des del seu web set vídeos que permeten visitar virtualment l’exposició ‘Alacant. Tresors arqueològics del MARQ’, que roman en el Museu Nacional de l’Iran (MNI), centre impulsor d’aquesta iniciativa.

Segons ha confirmat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, “s’obri així una nova via per a poder veure la mostra que sens dubte contribuirà positivament en el procés d’internacionalització del MARQ”. Ha agraït a l’equip del MNI “la gran faena realitzada per a permetre que un major públic puga conéixer l’exposició alacantina a través del seu web i la del MARQ amb imatges i peces de la col·lecció de la mà de prestigiosos experts”.

El MARQ comparteix des d’aquesta setmana les visites virtuals a la seua exposició en la seu del MNI a Teheran comentades per arqueòlegs i especialistes del museu iranià accessibles per al públic d’Orient Mitjà en versió original en farsí. Aquesta setmana estan sent a més traduïdes a l’espanyol per a incloure subtítols en castellà en el canal de l’exposició ‘Iran. Bressol de Civilitzacions’ de la web www.marqalicante.com.

Són set audiovisuals, sis d’ells en 3D, guiats pel director del MNI, Jebrael Nokandeh, el subdirector responsable d’Assumptes culturals i conservador cap del departament de Paleolític, Fereidoun Bigliari, el conservador cap del departament de Prehistòria, Hossein Azizi i el director del Museu d’Arqueologia i d’Art Islàmic de l’Iran, Karam Mirzaei, qui explica que l’exposició està dedicada als vincles històrics entre Espanya i l’Iran. S’inclouen algunes de les activitats didàctiques a càrrec de la responsable del departament de Compromís públic, exposicions i educació del MNI, Nina Rezaei, amb dibuixos fets pels escolars que han visitat l’exposició.

En total 54.672 persones han passat per l’exposició del MARQ a Teheran de manera presencial des que es va inaugurar el 22 de setembre de 2019 fins al 6 de març de 2020. S’han comptabilitzat 35.738 visitants iranians i 18.934 procedents d’altres països.

La direcció del Museu Nacional de l’Iran va comunicar al març als responsables del MARQ el tancament de tots els museus a l’Iran a partir del dia 12 del passat mes degut a la crisi de la COVID-19. Davant la nova situació internacional, es va sol·licitar l’extensió del període expositiu de ‘Alacant. Tresors arqueològics del MARQ’ fins a finals de juny, una data que estén més de dos mesos el període inicial, previst fins al 8 d’abril. Després del tancament temporal del MNI pel coronavirus, la direcció del centre ha autoritzat que es prolongue el visionat de la mostra.