El MARQ ha programat el desenvolupament aquest any de sis actuacions dins del Pla d’Excavacions i Investigacions Arqueològiques de la Diputació d’Alacant, dotat amb 130.000 euros i coordinat pel director del museu, Manuel Olcina.
La proposta, aprovada per l’equip de Govern, permetrà completar els treballs impulsats en els últims anys per l’equip d’especialistes del MARQ. Així ho ha confirmat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha mostrat el seu ferm suport “a garantir la continuïtat de les investigacions que han permés realitzar importants troballes i posar en valor jaciments alacantins de gran interés que hui dia són considerats com a referents en la conca mediterrània”.
El calendari comprén sis intervencions en altres tants jaciments de la província d’Alacant que abasten restes arqueològiques des de la prehistòria fins a la Baixa Edat mitjana. Una primera fase es durà a terme en la segona meitat de juny i la resta de l’activitat es concentrarà entre els mesos de setembre i octubre.
El Pla abastarà el jaciment ibèric del vessant de Sant Antón a Oriola i el poblat emmurallat del Tabayá a Asp, en els quals s’investiga la cultura del Argar de l’II mil·lenni a. C. A més, s’escometran treballs també en la Illeta dels Banyets del Campello, on es pretén completar la planta arquitectònica d’un de les almàsseres d’època ibèrica (ss. IV-III a. C.), així com al Tossal de Manises, la intervenció del qual estarà centrada en la consolidació i museïtzació de les Termes de Popilio (s. I d. C.) que van ser acabades d’excavar l’any passat.
Un altre dels emplaçaments contemplats en el programa del MARQ és el Cabezo Molino de Rojals, un jaciment que té indicis de l’època ibèrica (forns de fosa de metall) però la major ocupació del qual documentada es data en època tardoantigua (s. VI-VII d. C.) amb l’existència d’una necròpoli. Finalment, sa Pobla de Ifach a Calp continuarà amb el seu pla d’excavacions, que preveu l’excavació de diverses tombes del cementeri situat al costat de l’església, la preparació del terreny per a futures intervencions i la consolidació de les estructures descobertes en anteriors campanyes.
Les direccions concretes d’aquestes sis actuacions en emblemàtics jaciments de la província seran a càrrec d’arqueòlegs dels MARQ Manuel Olcina, Juan López Padilla, Jose Luis Menéndez, Adoración Martínez, Teresa Ximenez, Eva Tendero i Antonio Guilabert. Asismimo, com en altres campanyes, el Pla comptarà amb la col·laboració d’una trentena de voluntaris estudiants universitaris.
Cal destacar que algunes de les intervencions, en concret la del Tossal de Manises i sa Pobla d’Ifach, es realitzen amb la col·laboració de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, sota la direcció de Rafael Pérez. El Pla d’Investigació d’enguany es completa amb la realització d’anàlisi arqueométricos (pol·len, sediments, metal·lúrgics, radiocarbono, faunístics, etc..), així com treballs encaminats a la documentació i registre de les estructures (topografia, ortofotos) i dels objectes trobats.