El Museu Arqueológic d’Alcoi ‘Camilo Visedo Moltó’ ha aconseguit el premi a Càtedra Dama d’Elx dins dels premis Consell Social de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, en concret en la IX edició dels Premis Càtedres Institucionals de la UMH.
El guardó li l’ha concedida per la seua labor d’investigació en l’àmbit de la Cultura Ibèrica en el seu entorn, destacant els treballs duts a terme en els assentaments de La Serreta (Alcoi, Cocentaina i Penàguila) i el del Puig d’Alcoi. Tal com van destacar en l’acte, la col·lecció del Museu Arqueològic d’Alcoi dedicada a la Cultura Ibèrica és una de les més importants de la província d’Alacant i compta amb una excepcional sèrie de gots ibèrics amb decoració figurada, així com amb notables evidències epigràfiques, singulars mostres de coroplàstia i interessants exemples d’armament, a més de vestigis de monuments esculpits en pedra.
A la cerimònia van assistir entre altres personalitats, el president del Consell Social de la UMH, Joaquín Pérez; el rector, Juan José Ruiz; el subdelegat del Govern a Alacant, Carlos Sánchez; el director General d’Universitats, José Antonio Pérez; així com diferents comandaments de l’Exèrcit. Per part de l’Ajuntament d’Alcoi va ser present el regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis, acompanyat per l’anterior director del Museu, Josep Maria Segura i l’actual, Palmira Torregrosa.
«Aquest premi reconeix l’enorme labor que es porta a terme en el Museu Arqueològic dia a dia i el gran treball de recerca en l’àmbit de la Cultura Ibèrica. És un orgull rebre un guardó tan important que sens dubte ens anima a continuar esforçant-nos, més encara, per a fer arribar a tota la ciutadania totes aquestes investigacions. Un exemple d’això és el projecte de recreació 3D d’una dels habitatges pertanyents al Poblat Ibèric del Puig, que permet als visitants del museu conéixer de primera mà com vivien en aquella època», ha destacat el regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis
MUSEU ARQUEOLÒGIC CAMILO VISEDO MOLTÓ
El 18 de juliol de 1945 va tindre lloc la inauguració del museu baix la denominació de Museu d’Art i Biblioteca Pública. Més tard, en 1958, passaria a dir-se Museu Arqueològic Municipal «Camilo Visedo Moltó», en memòria del seu creador.
A la fi dels anys 80 es va dur a terme una remodelació completa i rehabilitació interior, així com una notòria ampliació. En la planta baixa es troba una sala d’exposicions canviants (90 m²), destinada a mostrar les últimes investigacions i troballes.
L’actual exposició museogràfica permanent (192 m²) presenta una selecció de materials arqueològics ordenats temàtica i cronològicament. També es troba oberta al públic una biblioteca especialitzada. El museu disposa de magatzems, un laboratori de restauració, un gabinet de dibuix i una àrea d’administració.
Recordem que la setmana passada, tal com ja informem va començar l’actuació de Consolidació i posada en valor del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó. El projecte va ser adjudicat a l’empresa que va presentar la millor oferta: Llop Projectes Integrals SL per 446.153,58 euros (IVA inclòs). L’actuació és finançada íntegrament per altres administracions, el 70% procedeix de la Diputació d’Alacant i el 30% restant per la Generalitat Valenciana. El període d’execució serà de 6 mesos, per això fins al mes de maig el Museu estarà tancat al públic.
La reforma del Museu Arqueològic suposarà dur a terme la consolidació i millora de la mitgera i les façanes de l’edifici situat en la placeta del Carbó; la substitució o reparació de la fusteria; la substitució integral del sistema de climatització actual, per un més eficient; i l’adequació de l’edifici a la normativa d’accessibilitat, amb millores en els accessos i l’ascensor o la reforma dels banys, entre altres actuacions. A més, es preveu reparar les humitats existents en el paviment de la planta baixa, així com dur a terme altres actuacions que puguen sorgir i que revisten urgència.
CÀTEDRA DAMA D’ELX
Constituïda a la fi de 2014, la càtedra Dama d’Elx se suma al conjunt de càtedres institucionals de la Universitat Miguel Hernández encarregades de la difusió del nostre i de les relacions amb el seu entorn més pròxim. La Càtedra Dama d’Elx té com a missió posar en valor no sols al bust ibèric més conegut sinó tot el que té a veure amb el seu passat arqueològic.
Comentarios