El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) va obrir les portes al desembre de l’any 1999 i, durant aquest curs acadèmic, ha celebrat el 20è aniversari al costat de l’Àrea Didàctica, que va fer 20 anys de la posada en marxa el mes de febrer passat. Els responsables de l’Àrea Didàctica del MUA, Remedios Navarro i David Alpañez, destaquen que “han sigut dues dècades lliurats a aquesta meravellosa aventura d’educar, des del museu, a través de l’art”.  En aquests 20 anys, més de 200.000 persones han participat en més de 40 tallers didàctics dissenyats pel MUA.

Amb aquest motiu, el MUA presenta hui l’exposició virtual «20è concurs de tallers didàctics MUA», integrada per una selecció de les obres creades pels més de mil participants en els tallers d’enguany, arribats de 33 centres educatius de la província d’Alacant.

El taller didàctic d’enguany, «Mons afins: figuració i abstracció», ha estat vinculat a la celebració del 20è aniversari del museu i, tal com detallen els responsables de l’Àrea Didàctica, «dissenyem una exposició que té com a títol 20 anys. Col·lecció MUA, una mostra en la qual seleccionem 20 obres per a 20 anys d’història. No es tractava de triar les 20 millors peces, sinó aquelles que foren més representatives de les línies mestres que formen els nostres fons». La col·lecció de fons propis del MUA, pròxima a les 2.000 obres, és un conjunt heterogeni de fotografia, obra sobre paper, vídeo, escultura i pintura de gran qualitat. «Així que prenem com a fil conductor de l’exposició la dicotomia entre figuració i abstracció, base també dels tallers didàctics del curs 2019/2020», expliquen Navarro i Alpañez.

Després de visitar l’exposició i explicar a l’alumnat les possibilitats tant del llenguatge figuratiu com de l’abstracte, es va demanar a l’alumnat participant que buscara en la memòria un record que, per a ells/es, haguera sigut important, un record que estiguera carregat d’emocions. A continuació, va realitzar dos treballs: dibuixar de manera figurativa el record triat i representar de manera abstracta, utilitzant plastilina o papers de diferents textures, les sensacions, les emocions i els sentiments que els produïa eixe mateix record.

Des de novembre del 2019 fins a començament de març de 2020 es van realitzar 42 sessions d’aquest taller didàctic, amb un total de 1.003 participants de 33 centres educatius de tota la província d’Alacant. L’actual situació provocada per la COVID-19 va interrompre les següents activitats programades, però “hem posat la nostra obstinació en què el virus no ens impedisca celebrar l’exposició de la 20a edició del concurs de tallers didàctics MUA i, encara que haja de desenvolupar-se en format virtual, la nostra il·lusió continua intacta perquè tots aquests mesos de confinament ens han ensenyat que no podem viure sense cultura, i que l’art, en moltes ocasions, és sinònim de salut mental”, declaren els responsables de l’Àrea Didàctica. “Res d’això hauria sigut possible sense la confiança que any rere any ha dipositat en nosaltres el professorat de tants centres d’ensenyament i res d’això tindria sentit sense l’entusiasme, la creativitat i la imaginació de totes les persones que participen en els nostres tallers”.

Exposició virtual