El pròxim dimecres, 3 de maig, a les 19 h, la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro Faure, inaugurarà l’exposició «Museu de l’Alcúdia 75 anys» que es troba al Museu Monogràfic de l’Alcúdia d’Elx.
Amb aquesta mostra el Museu de l’Alcúdia celebra els 75 anys d’una història que va començar l’any 1948 a casa d’Alejandro Ramos Folqués, iniciador de les excavacions a l’Alcúdia i investigador, on exposava els objectes trobats en el jaciment.
Els visitants al museu podran seguir cronològicament el seu desenvolupament a partir dels materials (plans arquitectònics amb els projectes de les reformes, documents legals, fotografies dels diferents muntatges i treballs de construcció) que trobaran distribuïts en dues vitrines, dividides, al seu torn, en quatre espais que es corresponen amb quatre etapes en la vida del museu anomenades: «L’origen», «L’Ampliació», «La Fundació» i «2015. Actualitzar per a transferir».
D’aquesta manera, va ser partir del 1948, quan la Direcció General de Belles Arts va reconèixer aquella primera estada a casa de Ramos Folqué com el Museu Monogràfic de l’Alcúdia.
A principis dels anys setanta es va dissenyar i va construir un edifici més gran en les vitrines del qual van seguir exposant-se els resultats de les excavacions. Aquest mateix espai és la base de l’actual museu que ofereix ara un discurs expositiu actualitzat i d’acord amb els criteris de transferència que a través de la Fundació L’Alcúdia tutela la Universitat d’Alacant.
Avui, el museu és fruit d’una important remodelació que respon a les necessitats d’una institució com la Universitat d’Alacant. Amb el suport de l’Ajuntament d’Elx, la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana, les instal·lacions i el nou projecte museogràfic atenen alhora el visitant ocasional i qüestions pròpies de la investigació arqueològica, de la conservació del llegat patrimonial i de la docència.