Dijous que ve 29 de desembre a les 19.00 hores tindrà lloc la presentació del llibre ‘Museu del Calçat José María Amat Amer’, amb el qual es realitza un homenatge a la indústria del calçat i dels seus components, i en resum a tota la cultura que s’ha creat al voltant del calçat.
L’acte servirà també per a agrair a tots els donants, treballadors, empresaris i professionals del sector, i a tots els que van treballar perquè el Museu del Calçat fora una realitat, des dels seus primers orígens en Formació Professional, en La Torreta, on la voluntat de tot el col·lectiu de professorat i alumnat va fer possible el germen del Museu.
L’èxit principal és que el Museu del Calçat pertany a tots els que d’una manera directa o indirecta formen part de la indústria del calçat, “en la qual tots podem fer amb la nostra manera de ser i de treballar alguna cosa per ella, en present i en futur, una indústria viva que t’atrapa, t’embolica, t’enamora i t’espenta a continuar lluitant per uns valors com l’esforç per mantindre’ns al dia en les últimes tendències de moda i tecnologia; constància en alé i afany de superació; tenacitat i coherència a mantindre’ns en la nostra línia de producte i qualitat”, ha afirmat la directora del Museu del Calçat, María Dolores Esteve.
“Ha sigut veritablement difícil seleccionar les peces a mostrar en el llibre, i no estan totes les que són, però sí que són totes les que estan. Ens hem deixat portar per l’emoció del que representa el Museu per a tots nosaltres”, ha afirmat Esteve.
Les pàgines del llibre reflecteixen, amb la mateixa elegància que atresoren les nostres sabates, les joies que acull el Museu del Calçat, un museu que a les seues sales i vitrines resumeix el que ha sigut i el que és la nostra indústria, que és la que més i millor combina l’artesania amb la tecnologia; la tradició amb l’avantguarda.
Rubén Alfaro Presidente Fundació Museu del Calçat
Somnis, il·lusions, orgull, agraïment, són algun dels termes que evoquen un museu en general, però el Museu del Calçat d’Elda té per a molts altres significats més profunds, que arrelen en el mateix naixement i consolidació d’Elda com a ciutat industrial i ens presenta com el cresol de la indústria sabatera a Espanya.
El llibre que tenim a les mans és el resum visible del que som i del que vam fer, però també és una targeta de presentació davant un futur cada dia més competitiu, en el qual el factor humà cobra noves dimensions. A través d’està pàgines, summament didàctiques, a través de les seues fotografies i textos, ens donen a conéixer el sacrifici per a arribar a la perfecció en la creació i fabricació de les sabates com els que en el Museu del Calçat d’Elda es conserven.
José María Amat Amer. Director Fundador
Vaig visitar el Museu i em va impressionar de tal manera que vaig considerar un deure d’aquest vell apassionat, a més del cinema, a les sabates de taló d’agulla, la col·laboració en aquesta interessant obra que abasta tots els vessants de la sabata i en el qual es pot apreciar l’evolució de la moda i el paper tan important en la història dels pobles.  Les meues visites al Museu d’Elda han sigut constants i sempre molt agradables; allí he conegut a persones que col·laboren amb aquest món, i portat per la meua constant passió per la sabata femenina, vaig començar a suggerir una sèrie d’actuacions que vaig pensar serien bones per al calçat en general, per a Elda en particular i amb aqueixa ciutat per a la meua benvolguda terra valenciana.
Luis García Berlanga
Cada vegada que tinc l’oportunitat de visitar les instal·lacions del MUSEU DEL CALÇAT em quede sorprés de les joies que les seues vitrines atresoren, història de la nostra història, milers d’anys d’evolució del calçat, els materials amb els quals estan fets, els talons, les plataformes, sivelles, adorns, filigranes; de la noblesa, de faraons, de reis, de persones famoses, de ciutadans del carrer, en fi, de vertaderes obres d’art per a vestir els peus.
Manuel Román. President de AEC
El Museu del Calçat és molt més que un espai cultural i didàctic; les seues parets respiren esforç, sacrifici, il·lusió, història, però, sobretot, tradició. Una tradició que no hauria sigut possible sense la innovació.
Antonio Porta. President de INESCOP (Centre Tecnològic del Calçat)
Aquest museu és un homenatge a tantes generacions, famílies, professionals i amics que han fet el calçat d’Espanya reconegut i valorat. Un museu que desitgem que siga una insígnia del nostre treball per tot el món. Una referència per als amants del calçat i per a aquells que seran el futur del nostre sector.
Gràcies per acompanyar-nos en aquest viatge per la història de la nostra vida.
Rosana Perán. Presidenta de Fice (Federació d’Indústries del Calçat Espanyol)
Quan els meus peus arriben a la Sala de la Maquinària i contemple les màquines de aparar, les mire i les sent, aqueix “runrun” que no deixa sonar que em trasllada a la meua infantesa, aqueixa “musiqueta” que se sent pels carrers de la nostra ciutat.  Exposats en les teues parets quadres que recullen la figura de la “aparadora” que són testimoniatge del que les nostres mans elaboren, mans treballadores, lluitadores i orgulloses amb el treball realitzat, amb aqueix objecte preuat, que és la sabata.
Mayte Rodriguez Cano. Presidenta de ADAEP (associació de aparadoras Elda-Petrer).