El Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir està reconegut des de l’any 2021 amb un Certificat Europeu Blau de qualitat mediambiental, atorgat per l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), precisament pel seu paper divulgatiu i marcat caràcter pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure.
Les 12.434 visites registrades en 2023 denoten el posicionament del Museu, Vila Romana de l’Albir, com un dels atractius turístics millor valorats de l’Alfàs, “un interés que va a més ja que en 2022 es van comptabilitzar 8.045 visites”, ha volgut destacar el regidor de Cultura i Patrimoni Manuel Casado, per a a continuació destacar l’important treball que s’està fent des del Govern Local “en la recuperació i divulgació del nostre patrimoni, i un exemple clar el tenim amb el Museu Vila Romana de l’Albir, on no deixem d’incorporar recursos tecnològics per al seu acostament al públic”, com les ulleres de realitat virtual que permeten viure una experiència immersiva, un viatge en el temps per a posar-se en la pell de les persones que van habitar la Vila Romana de l’Albir en el segle V d. C. El projecte, realitzat al costat del grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant, suposa una nova aposta de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi per l’ús de les tecnologies en la interpretació museística i patrimonial, convertint-se en tot un referent.
La virtualització del patrimoni s’ha convertit en un recurs fonamental per a la documentació, gestió i divulgació de béns culturals. Són tècniques que es poden aplicar a un ampli espectre del flux de treball (conservació, documentació, restauració), però resulten especialment útils per a motivar i implicar el públic en la valorització patrimonial i turística de museus, jaciments i altres espais de projecció cultural del patrimoni. “I en aquest aspecte el Museu Vila Romana de l’Albir és pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure, subratlla el regidor alfasino.
El Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir distingit des de 2021 amb el Certificat Europeu de centre Blau
En 1979 unes obres pròximes a la platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica format per una extensa necròpoli, un mausoleu i una vila. Tot el conjunt s’ha datat entre els segles IV a VII d. C. En 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, va reprendre els treballs arqueològics amb la finalitat de recuperar un dels jaciments més significatius de la província d’Alacant, convertint-se en el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, inaugurat al març de 2011. Des de la seua obertura, s’ha anat ampliant de manera progressiva per fases, amb nous recursos didàctics, com una maqueta tàctil que permet als invidents descobrir el jaciment, una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen peces de rellevant valor, o una guia interactiva de realitat augmentada, desenvolupada conjuntament per la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi. Les noves ulleres de realitat virtual del Museu Vila Romana de l’Albir s’han convertit en un recurs apte per a tots els públics que fomenta l’accessibilitat al patrimoni. Estan disponible en tres idiomes: castellà, valencià i anglés.
“Des de l’equip de Govern existeix el compromís de continuar apostant per la recuperació i la conservació dels béns culturals i patrimonials de l’Alfàs, amb la finalitat de posar-los en valor i convertir-los en atractius turístics per al municipi”, postil·la Manuel Casado. “Una estratègia que ens ha permés la rehabilitació d’edificis i espais emblemàtics com el Faro de l’Albir, els Escoles Velles, la Caserna de Carabiners, la Vila Romana de l’Albir, la pedrera de Serra Gelada o el parc Els Coscolls, convertit en un Centre d’Interpretació Paisatgística i Mig Ambiental vinculat al Parc Natural. I en eixa línia seguirem”.
Comentarios