La presentació de l’eina NAM (Navegant Arquitectures de Dona) tindrà lloc el dilluns 28 de novembre a les 12:30 hores a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior IV
La aplicació per a dispositius mòbils s’emmarca en l’apartat de transferència de coneixement d’aquest projecte d’investigació finançat per la Generalitat Valenciana i és accessible i gratuïta per a qualsevol persona interessada
El projecte «Mirades Situades: Arquitectura de Dona a Espanya des de Perspectives Perifèriques, 1978-2008» de la Universitat d’Alacant presentarà públicament l’aplicació mòbil NAM (Navegant Arquitectures de Dona), una eina amb la qual es pretén obrir al públic els resultats d’aquesta investigació finançada per la Generalitat Valenciana. L’acte de presentació tindrà lloc el pròxim dilluns 28 de novembre, a les 12:30 hores, a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior IV del campus universitari i comptarà amb la presència de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor Llorca, la dfirectora general d’Innovació Ecològica en la Construcció de la Generalitat Valenciana, Nuria Matarredona Desantes, i Elia Gutiérrez Mozo, arquitecta, professora de la UA i investigadora principal del projecte.
Segons explica Gutiérrez Mozo, «hem volgut llançar al públic l’aplicació quan hem reunit les primeres 100 obres, de les quals, 78 estan a la Comunitat Valenciana i les altres 22 a la resta d’Espanya. Això és així perquè el projecte parteix des del territori on s’ha concedit i produït cap a la resta del país, en aquesta condició de perspectives perifèriques i mirades situades que n’és inherent».
En el mateix sentit, Gutiérrez Mozo comenta que «el projecte acaba al desembre del 2023, per la qual cosa aspirem a tenir, en aquella data, deu vegades més contingut que el que tenim ara. Aquestes obres que se sumaran es podran veure en l’aplicació en temps real segons les tinguem analitzades i les anem publicant». Fins ara, són més de 50 noms d’arquitectes, de totes les procedències geogràfiques i totes les edats, les que allotja l’eina.
NAM (Navegant Arquitectures de Dona) és una aplicació mòbil que arreplega i situa les obres d’arquitectures de dona estudiades en el projecte «Mirades situades» i que es presenta com un recurs obert i fàcilment accessible.
Aquesta aplicació, que es pot descarregar gratuïtament en Google Play i App Store, ofereix una contínua actualització de continguts. D’una banda, a través de la interacció amb les utilitats de Google, geolocalitza les obres en tot el territori. Això permet seleccionar punts d’interès i, amb aquests, generar i guardar rutes personalitzades d’acord amb diferents paràmetres de cerca com autoria, tipologia, ús, escala o proximitat de les obres que es volen visitar, entre d’altres.
D’altra banda, cada obra, a més, inclou una fitxa accessible des del dispositiu que conté informació bàsica (autora, any del projecte i de realització, superfície, etc.), fotografies, documentació gràfica, bibliografia i altres enllaços i textos explicatius que donen compte de la investigació feta per a cada entrada.
El públic a qui es dirigeix aquesta aplicació és extens i abraça des de professionals de l’arquitectura a persones no expertes com, per exemple, turistes que tinguen interès per l’adquisició de coneixement en rutes urbanes, rurals i circuits culturals. A més, s’inclou també a la comunitat educativa, fet que permet que docents de col·legis i instituts mostren al seu alumnat els referents d’arquitectura de dona.
«Mirades Situades»
El projecte d’investigació Mirades Situades: Arquitectura de Dona a Espanya des de Perspectives Perifèriques, 1978-2008, amb seu en l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) de la Universitat d’Alacant, es va iniciar l’any 2021 i té una duració de tres anys. Té com a investigadora principal Elia Gutiérrez Mozo, professora de Composició Arquitectònica del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la Universitat d’Alacant, i completa l’equip de l’IUIEG amb Ana Gilsanz Díaz i José Parra Martínez, tots dos també professors d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, i la participació d’investigadors de les universitats de Màlaga, Oviedo, Saragossa, Sevilla, les politècniques de Madrid i Barcelona i la universitat privada CESUGA en la Corunya.
El projecte d’investigació té com a objectiu principal tractar qualitativament l’abast i la idiosincràsia de la producció arquitectònica duta a terme per arquitectes a Espanya entre els anys de la transició i el context de la crisi econòmica de l’any 2008 la qual, pel seu impacte en la construcció, ha donat lloc a un nou paradigma professional en l’arquitectura.
Comentarios