La Fundació de Hidraqua i Fundació AQUAE, llança la VIII edició del seu concurs de Microrelats Científics, al qual es van presentar més de 2.000 treballs en la seua anterior edició. El certamen repta a totes les persones, independentment de la seua nacionalitat o país de residència, a narrar en clau de conte les seues experiències, aportacions o inquietuds científiques, i fer-ho en menys de cent paraules. Els aspirants al premi tenen fins a l’1 de novembre per a presentar un màxim de tres relats –originals i inèdits i escrits en llengua espanyola– que aborden qualsevol d’aquests vessants: ciència, innovació, progrés, art i ciència, aigua, noves tecnologies. Els relats podran enviar-se a través de la web de Fundació Aquae: www.fundacionaquae.org.
La fundació de Hidraqua aspira a batre de nou el rècord de participació en aquest concurs. “Estem més que satisfets del gran acolliment del certamen de Microrelats científics dins i fora de les nostres fronteres, i gratament sorpresos per la imaginació i capacitat de síntesi narrativa que demostren els i les participants”, explica Mikel de Pablo, responsable de projectes de Fundació Aquae.
Una bona mostra d’aqueixa imaginació i síntesi narrativa és el relat guanyador de l’edició de 2020, titulat “Precocitat”, obra de l’argentina Mabel Pruvost: “Quan tenia 6 anys, va entrar al laboratori del seu pare i es va cremar les pestanyes. Quan tenia 12, es colava en el laboratori de l’escola per a fer els seus propis experiments. Als 15, en comptes de festa, va demanar el més sofisticat microscopi electrònic. Als 20, va trobar la manera de reduir la seua grandària i introduir-se dins d’un organisme viu. Hui espera que algú llija les seues anotacions, i puga rescatar-la”.
Un jurat d’experts triarà al guanyador, que rebrà un premi de 500 euros, i a dos finalistes, valorant els escrits tant des del punt de vista de la seua visió o aportació científica, com per la seua creativitat i destresa literària. A aquests reconeixements se suma un segon premi, el del Público, amb un import de 250 euros. Aquest premi el tria el jurat entre els 50 mini-relats més votats a través de la pàgina web de la Fundació.
Guanyadors i finalistes s’anunciaran via en línia i a través dels mitjans de comunicació el pròxim 10 de novembre, Dia Mundial de la Ciència.
El concurs Microrelats Científics s’emmarca en la línia estratègica de Fundació Aquae, que reconeix i dóna suport al talent emprenedor, la innovació i la investigació entorn de l’aigua, la ciència i el medi ambient, amb una doble vessant: el suport a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, i la promoció de la ciència com a motor del canvi social. El concurs de Microrelats persegueix, a més, contagiar la passió per la Ciència i motivar als joves perquè trien carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
Comentarios