El Teatre Arniches ha acollit la presentació del ROS Film Festival 2023, que se celebrarà a Alacant del 16 al 27 de novembre. La Conselleria de Cultura es converteix en un dels principals impulsors d’aquest festival que celebra la seua cinquena edició.
El Teatre Arniches i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) seran la seu del Robotic En línia Short Film Festival (ROS Film Festival), elprimer festival de curtmetratges de ciència-ficció amb robot del món. ElROS, té com a meta la difusió d’història on robots i Intel·ligències Artificials, sols o en companyia d’humans, són els protagonistes, i ho fa a través de diferents activitats.
La delegada territorial del IVC, Alicia Garijo, acompanyada del director del festival Ricardo Dominguez Jover i Rosa Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) han presentat els detalls de la programació d’aquest festival que, en paraules d’Alicia Garijo: “La incorporació del Ros Festival Film a la programació del Teatre Arniches és una gran notícia. Si a més ens acompanya el MACA, ho és encara més. Perquè hi ha projectes que, en solitari, són molt més difícils d’emprendre. Les sinergies d’institucions són, en cultura, imprescindibles i demostren la vigència i bona salut dels quals se sumen a la iniciativa.”.
Des de la direcció, Domínguez afirma que: «Enguany hem fet una salt de qualitat gràcies al suport del MACA i el Teatre Arniches de la Conselleria de Cultura i Esport, on hem inclòs per primera vegada activitats capdavanteres d’arts escèniques. El cartell és a més una picada d’ullet al món del teatre, el símbol del qual són les màscares, i el cinema amb la imatge d’una màscara lleugerament robotitzada”.
Rosa Castells, responsable del MACA, afig que: “El Ros Film Festival és una iniciativa ja consolidada de qualitat que ha demostrat que els projectes d’art i tecnologia no sols són possibles sinó necessaris. I en eixe context la participació i suport del MACA al festival serveix d’homenatge i contextualització de l’obra d’Eusebio Sempere que va ser un dels artistes pioners en la investigació de les relacions entre l’art, tècnica i ciència, acostant-se a l’ús de la computació en l’art en la dècada dels 60”.
Quant a projeccions el plat fort tindrà lloc en el Teatre Arniches, els dies 21, 22, 23 i 24 de novembre. En total 60 curtmetratges seleccionats provinents de més de trenta països que mostren distopies, robots, intel·ligències artificials, metaversos addictius i, en alguna ocasió, un delirant sentit de l’humor crític i profundament àcid. No en va les projeccions del ROS començaran el 16 de novembre en “Viva la Pepa”, amb la compilació “Love, sex and robots” amenitzada per l’artista Lidia Na. El divendres 17 en la llibreria Fahrenheit 451 hi haurà una sessió especial de curtmetratges de l’Escola Cubana d’Animació (Animats ICAIC), mentre que la tercera jornada preliminar serà a la sala 8 i ½ que acollirà el dissabte 18 la projecció de les peces de videoart rebudes. L’entrada en tots aquests casos és gratuïta fins a completar aforament.
La V Edició del ROS Film Festival preestrenará el pròxim 24 de novembre, fora de concurs, la pel·lícula “Robot Dreams” de Pablo Berger. La pel·lícula del guardonat director va captivar al públic del Festival de Cannes i va obtindre el premi del públic en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Robot Dreams, produïda per Arcàdia Motion Pictures, amb la qual el director ja va treballar en Blancaneu i Abracadabra, arribarà als cinemes el pròxim 6 de desembre. Al pre-estrena de la pel·lícula a Alacant acudirà el compositor de la Banda Sonora, Alfonso Vilallonga, que compta en el seu palmarés, igual que el director, amb diversos Premis Goya.
El ROS Film Festival inclou en la seua programació dos espectacles d’arts escèniques on la tecnologia és la protagonista. En el primer d’ells, ”Control Freak” de Kulu Orr, un personatge graciós i commovedor intenta interactuar amb el públic, mentre lluita amb la seua ineptitud social i amb els complexos sistemes en l’escenari. D’altra banda, l’arribada a Mart del robot “Perseverance” ha servit d’inspiració a la companyia alacantina, recentment premiada en l’última edició dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes, Marroch. En “Perseverance”, a més d’acostar la dansa al públic més jove, la peça mostra un món distòpic que ens ajuda a prendre consciència de l’estat del nostre planeta. “Control Freak” i “Perseverance” tindran lloc en el Teatre Arniches els dies 25 i 26 de novembre respectivament.
Un altre dels plats forts del festival és el taller “Pràctica artística en l’Era de la Intel·ligència Artificial. De Sempere als nostres dies” que impartirà Daniel García Andújar en el MACA. En ell s’exploraran les àmplies possibilitats que les tecnologies emergents ofereixen a l’àmbit artístic, al mateix temps que es retrà homenatge a un visionari que va travessar aquestes fronteres molt abans que es convertiren en una tendència: Eusebio Sempere. El taller tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre a les 16h. L’entrada és gratuïta prèvia inscripció i l’aforament està limitat a 25 places que ja estan cobertes, per la qual cosa s’ha activat la llista d’espera.
Com a activitats per al públic infantil i juvenil, projectarà el dia 20 a Aigües i Crevillent una selecció especial de curtmetratges amb robots apta per a menors, al costat de la realització de tallers on els participants es podran familiaritzar amb el cinema i la pràctica robòtica. Només per a públic adult serà la festa del dia 23 en el Söda Bar, amenitzada per Lorena Sánchez de QUO i amb la presència de diversos dels convidats al festival, a més el públic assistent podrà gaudir dels vídeos musicals presentats a concurs.
Totes les obres audiovisuals formen part de la selecció oficial del ROS, on un jurat format per Javier Ordoñez, Catedràtic d’Història de la ciència de la Universitat Autònoma de Madrid i president del jurat; Lorena Sánchez, Redactora cap de la revista QUO; Daniel García Andújar, pioner del NetArt a Espanya, Natalia Pérez-Galdós, escriptora i divulgadora científica i Edite Felgueiras, comunicadora científica en el CERN i Directora del Braga Science Festival, concedirà 2000€ en premis. El ROS Film Festival és una idea original del Caleidoscopio i compta amb el finançament de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i el Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Comentarios