El Festival Flamenc Mediterrani d’Alacant organitzat per Fundació Mediterráneo, arranca dijous que ve 14 d’octubre amb la inauguració de l’exposició de les fotografies premiades en el Concurs de Fotografia i conferència “De la nit al dia. Mig Segle de la Veu dels Flamencs”, a càrrec de José María Velázquez de Gaztelu, i continua el divendres 15 d’octubre amb el concert de José Mercé.
Tots els esdeveniments del Festival Flamenc Mediterráneo, que reunirà a José Mercé, Eva Yerbabuena (22/10), Carmen Linares (12/11) i María Moreno (26/11) es desenvoluparan en la seu d’Alacant de Fundació Mediterrani (Av. Doctor Gadea, 1). Les entrades per a tots els espectacles poden adquirir-se en www.entradasatualcance.com
A més dels quatre espectacles protagonitzats per aquests artistes, el V Festival de Flamenc Mediterrani també ofereix un cicle de quatre pel·lícules documentals sobre el flamenc, que es projectaran del 25 d’octubre al 22 de novembre.
El Festival de Flamenc Mediterrani és una proposta de Fundació Mediterraneo per a acostar la cultura del Flamenc a la ciutat d’Alacant i poder ser una referència cultural i turística que permeta vincular a la ciutat d’Alacant amb el potencial del Flamenc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
José Mercé
L’encarregat d’inaugurar els espectacles de la V edició del Festival serà el magistral cantaor José Mercé. Ho farà amb “Flamenc”, la seua última gira, amb la qual fa parada a Alacant. Mercé coneix i interpreta el flamenc com ningú, i el començament del seu espectacle està dedicat als pals més de “arrel” del flamenc al costat del seu guitarrista (Antonio Higuero) que interpreta amb summe mestratge. L’espectacle arranca amb una malaguenya, una soleá, unes seguiriyas,… Just ací entren a acompanyar-los tres coristes/palmeros i un percussionista per a realitzar unes alegries i una buleria de Jerez i algun dels seus més grans èxits.
Amb 19 àlbums publicats des del seu debut en 1968, José Mercé ha mantingut l’essència pura del cante i l’ha mesclada amb versions flamenques de Manu Chao, Luis Eduardo Aute, Víctor Jara, Louis Armstrong, Pablo Milanés, els Pop Tops i Joan Manuel Serrat, per a situar-se com un artista clau de la música espanyola, trencant davanteres i portant la seua música no sols a l’audiència flamenca, sinó aconseguint també a un públic més jove, amant del pop.
José Soto Soto (José Mercé) és besnét de Paco Luz i nebot de Manuel Soto “Sordesa”, patriarca del flamenc de Jerez. Després de cantar de xiquet en l’Escolania de la Basílica de la Mercè de la seua ciutat (d’ací li ve el nom artístic), els seus primers passos artístics els va donar en els Dijous Flamencs de Jerez i en el tablao gadità La Cova de l’Ocell Blau. Als 13 anys va arribar a Madrid per a gravar el seu primer disc produït per Manuel Ríos Ruiz. Va estar en la companyia d’Antonio Gades, va participar en 1981 en la pel·lícula Noces de sang, de Carlos Saura, va col·laborar amb el Ballet Nacional, va guanyar el Concurs Nacional d’Art Flamenc de Còrdova en 1986, va tornar a treballar amb Saura en el film Flamenc en 1995…
José Mercé va debutar 1968 amb l’àlbum Cultura jonda Bandera d’Andalusia. Anys més tard van arribar treballs importants com a Verd jonc (1983) al costat de Tomatito i Enrique de Melchor, Camins rals del cante (1987), Profundes arrels (1991) i Despullant l’ànima (1994). En 1998 va començar el seu salt a la popularitat amb l’àlbum Del començar el dia, produït pel guitarrista Vicente Amigo, aconseguint un èxit sense precedents en el flamenc que va continuar amb Aire (2000) que va aconseguir el Doble Platí i Embolic (2002), que el mateix Mercé defineix com “un disc fet amb el cor”. Més tard van arribar Confí de fuá (2004), La qual cosa no es dóna (2006), un Grans èxits (2007), Soroll (2010), La meua única clau (2012) i Done la cara (2016). Al febrer de 2010, Mercé va rebre la Medalla d’Andalusia, distinció honorífica que reconeix els mèrits del cantaor, el Taranto d’Or o el Compàs del Cante (2016) als màxims exponents del flamenc.
Veu dels Flamencs
El periodista José María Velázquez Gaztelu presentarà el seu llibre “De la nit al dia. Mig Segle de la Veu dels Flamencs” el 14 d’octubre a les 19 hores, en la seu d’Alacant de Fundació Mediterrani.
Es tracta d’un llibre que reuneix 50 anys d’investigació del flamencólogo José María Velázquez-Gaztelu, en una antologia d’articles i entrevistats que abasten des de Paco de Lucía fins a Xiquet d’Elx, passant per Morente, Riqueni, Carmen Linares, la Piriñaca o Manolo Caracol, però també, Luis Rosales, Carlos Saura o Caballero Bonald.
Escriptor i poeta, José María Velázquez-Gaztelu va nàixer a Cadis en 1942. Ha publicat quatre llibres de poemes: La cendra (Caravel·la, Barcelona, 1967), Ritus (Adonais, Madrid, 1971), Els límits del desert (Visor, Madrid, 1998) i Viatges de l’eternitat (Visor, Madrid, 2015), aquest últim Premi de Poesia Fra Lluís de Lleó. Ha sigut coguionista, entrevistador i flamencólogo de les sèries de 113 capítols de TVE “Ritu i Geografia del Cante” i “Ritu i Geografia del Ball”. Per encàrrec del Festival de Teatre d’Almagro va escriure en 2001 l’espectacle “De les meues soledats vinc. Els clàssics i el flamenc”, que es va representar en 2002 en el Teatre Real de Madrid.
Des de 1984 dirigeix, escriu i presenta el programa “El nostre Flamenc” per a Ràdio Clàssica, RNE. A partir de 2008 és responsable de les pàgines de flamenc del setmanari El Cultural. Va rebre el Premi Nacional de la Càtedra de Flamencología en 1972, 1979, 1997 i 2008. És Medalla d’Or del Festival d’Arcos de la Frontera, Premi Nacional de la Crítica Flamenc Hui en 2003 i 2006, Insígnia d’Or de l’Associació Cultural Flamenca Manuel Soto Sordesa, Insígnia d’Or de la Penya dels Pobles Blancs, Premi De Flamenco.com 2006, Premi del Festival Internacional del Cante de les Mines en 2006 i 2007. És Gadità de l’Any 2006 en l’apartat de literatura. En 2021 i va ser nomenat acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Belles arts de Cadis.
Exposició
Després de la conferència, s’inaugurarà l’exposició amb les millors 19 instantànies presentades al Concurs de Fotografia del Festival de Flamenc Mediterrani, certamen que en aquesta edició ha guanyat la fotògrafa grega Maria Papageorgiu entre les més de 40 presentades a concurs. Per part seua, el fotògraf de Sant Ferran (Cadis) Pablo Padira, pseudònim usat per Pablo Abraham Diánez, ha sigut el mereixedor del segon premi. Al costat d’aquestes dues imatges, es podran veure les 17 fotografies mereixedores dels esments del concurs.
Abonament
El Festival Flamenc Mediterrani celebrarà la seua V edició del 14 d’octubre al 26 de novembre de 2021, en la seu d’Alacant de Fundació Mediterráneoi (Av. Doctor Gadea, 1). Les entrades per als espectacles es poden adquirir en taquilla i a través de la plataforma Entrades al teu abast. En la taquilla de Fundació Mediterrani també es poden adquirir l’abonament, que per 120 euros permet garanteix entrada per als quatre espectacles, passe per al cicle del documental i accés assegurat a la conferència i acte inaugural de l’exposició de fotografia.
Comentarios