En el segle XIII la nostra zona formava part del regne musulmà de Múrcia, i va anar llavors quan aquest territori va ser conquistat per l’infant Don Alfonso, futur Alfons X El Savi, i es va unir al regne de Castella creant-se, en el Tractat de Almizra, les fronteres dels regnes de València i Murcia, que enguany celebren el seu 775 aniversari.

“Sabem què succeeix al nord d’aquesta frontera però no el que ocorria al sud, a la Vall del Vinalopó, als nostres pobles”, ha explicat el cronista d’Elda, Gabriel Segura.

Amb motiu d’aquest aniversari, s’ha creat el Congrés ‘La Frontera que uneix’, que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de febrer a Almansa, Elda i Villena. Professors, catedràtics, historiadors i experts en la matèria de primer nivell abordaran diferents temes relacionats amb aquesta època històrica en la qual van conviure en un mateix territori cultures diferents i que hui dia queden escletxes perquè, tal com ha comentat Gabriel Segura “aquella frontera pactada en el Tractat de Almizra va tindre conseqüències al llarg dels segles, va suposar la unió de moltes característiques dels nostres pobles on compartim un comú denominador cultural, festiu, genètic i gastronòmic, més enllà de la llengua”.

Així mateix, un dels objectius d’aquest congrés és “demostrar que les fronteres uneixen en aquest temps en el qual creiem que les fronteres separen i creen problemes, el segle XIII va demostrar que les fronteres uneixen a les persones i els col·lectius”, ha assenyalat Segura.

D’aquesta manera, a Elda s’abordarà el tema de la Postconquista i la consegüent formació de la frontera i el senyoriu de Don Joan Manuel. En concret, es parlarà de l’organització militar del territori fronterer i castellología a tavés de les següents ponències: La primera amb el títol de ‘La forma de vida dels cavallers de les ordres militars en l’Edat mitjana’, a càrrec del catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Castella-la Manxa, Francisco Ruiz Gómez; la segona impartida per Rafael Azuar Ruiz i José Luís Simón García, titulada ‘Arqueologia de les fronteres: entre cristians i musulmans en el Sharq al – Andalus i entre els regnes de Castella i Aragó’; posteriorment, Aurelio Pretel Marín, historiador, parlarà de l’origen de l’Estat dels Manuel a la frontera d’Aragó i Castella.

La jornada acabarà amb ponències sobre els mitjans audiovisuals en l’estudi i difusió de la història medieval i es projectarà, a les 18.30, el documental elaborat per la Universitat de Múrcia ‘ La frontera que uneix’. L’origen de les terres dels Manuel’. “Des de fa dècades les noves tecnologies permeten recrear ambients i espais antics, i l’Edat mitjana és un espai que es presta molt per a això, per això es realitzarà aquesta ponència, l’ús d’aquests mitjans audiovisuals per a la divulgació científica”, ha comentat Juan Carlos Márquez, arqueòleg municipal d’Elda. A més, aquest documental serà presentat a diferents concursos.

La jornada comença el divendres 8 de febrer a Almansa, en el Saló d’Actes del Museu de la Batalla d’Almansa a les 9 hores, el dissabte es realitzarà a Elda en el Saló d’Actes de la Fundació Ficia i el diumenge 10, a Villena on es durà a terme una eixida de camp la trobada del qual serà en la Plaça de Santiago per a dirigir-se al Camp de Mirra i Villena.

El congrés, ha explicat Charo Navalón,“té una intenció de generar un territori de cohesió, de trobada i que permeta compartir coneixement i experiències”. La primera jornada tindrà un caràcter més teòric, la corresponent a Elda estarà marcada per la intenció divulgativa i l’última més pràctica, amb aqueixa eixida de camp.

Els interessats podran inscriure’s de forma gratuïta descarregant l’imprés que poden trobar en la web https://congreso775aniversario1244.com i enviar-ho al correu congrés775aniversario@gmail.com. Així mateix, rebran una acreditació d’assistència i participació per al reconeixement.

A més, existeixen dues beques de desplaçament i estada per a les persones associades al SEEM menors de 31 anys, per a sol·licitar-la cal dirigir-se a la Secretaria del SEEM a través del correu electrònic info@medievalistas.es

Per part seua, el regidor de Patrimoni ha animat als interessats a participar en unes jornades caracteritzades per la participació de “institucions de gran importància” i amb una “quantitat i qualitat de ponències que mostren l’interessant que és aquest congrés”.

D’altra banda, l’Institut Gilabert, que participa també en l’acte, publicarà les actes de totes les jornades i comunicacions que es realitzen.