Des de la seua obertura al públic més de 7.000 persones han recorregut les restes arqueològiques, als quals es pot accedir els diumenges reservant plaça en l’Oficina de Turisme

1 de febrer de 2022.- L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, ha représ les visites guiades al jaciment arqueològic del Monastil. Diumenge passat va tindre lloc la primera visita de 2022 en la qual van prendre part prop de 30 persones.

Des de la seua obertura al públic en 2016, més de 7.000 persones han recorregut el jaciment del Monastil. Encara que la crisi sanitària provocada per la pandèmia va impedir que en 2020 pogueren desenvolupar-se les visites amb normalitat, de març a desembre de 2021 més de mil persones van recórrer les restes arqueològiques.

Els visitants procedeixen de diferents punts de la província, principalment d’Elda i de Petrer, però també d’altres ciutats i fins i tot de les veïnes províncies de Múrcia, València i Albacete.

Les visites guiades es poden concertar en l’Oficina de Turisme i es realitzen en grup de 30 persones. Són realitzades per un guia titulada i tenen una duració aproximada de 90 minuts durant els quals es realitza un recorregut que permet conéixer els orígens d’Elda i el pas de diferents cultures per la vall del Vinalopó.

Fa unes setmanes van concloure els treballs de conservació preventiva, manteniment i restauració dels tres forns romans afectades per l’acció dels agents atmosfèrics, animals i insectes al llarg dels anys. La intervenció ha inclòs també la creació d’un model digital 3D a través de fotogrametria per a disposar d’informació actualitzada i precisa de l’estat i definició de la terrisseria romana.

L’arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez, ha explicat que “la proposta científica, divulgativa i educativa del Monastil inclou, a més de la terrisseria, el magatzem iberorromano, la muralla i el sistema defensiu romà republicà, l’assentament en altura de l’Antiguitat Tardana, i l’església bizantina i visigoda”.

El jaciment arqueològic El Monastil és un dels elements més representatius i rics del patrimoni històric d’Elda. Des de finals del tercer mil·lenni abans de Crist fins a l’inici de l’Edat mitjana, és un dels assentaments claus en terres del Vinalopó i de la província d’Alacant.

En l’actualitat s’està ultimant la redacció del Pla Director del Monastil amb el diagnòstic, l’estudi, la planificació i les actuacions previstes en els pròxims anys per a convertir a aquest Bé d’Interés Cultural en un jaciment musealizado obert permanentment al públic.

A més, des de 2021 s’estan desenvolupant en El Monastil tallers didàctics per a estudiants d’Educació Secundària de diversos centres educatius, en el marc del projecte educatiu La Clau d’Elda. Aquests tallers didàctics (Arqueòleg per un dia i Tir amb arc en la Prehistòria) compten amb la participació de centenars d’estudiants d’Elda, tenen lloc en el propi jaciment, amb una innovadora i atractiva proposada que fa gaudir i aprendre alhora. Els estudiants tenen així una experiència directa de contacte amb tasques pròpies d’una excavació arqueològica i de com es caçava en la Prehistòria.

Totes aquestes activitats tenen com a objectiu posar en valor un dels enclavaments més valuosos del llegat històric i cultural d’Elda. El Patró 1 del Pla Estratègic Elda 2030 (Elda amb Identitat, Cultura i Tradició) fa referència a aquesta aposta per recuperar i divulgar la riquesa patrimonial material i immaterial, empoderar la identitat local i fomentar la seua projecció exterior.