Elx Cultura porta una setmana molt cultural en la qual els artistes il·licitans tenen un buit molt important, amb música i teatre en L’Escorxador, música clàssica i flamenc en el Gran Teatre, filmoteca i cinema infantil en l’Odèon, música i teatre en els barris i pedanies, contes en la Biblioteca, poesia en Les Clarisses i exposicions.

Aquesta setmana, en el Espai Escènic de L’Escorxador, se celebra el concert de León Impala, de l’actriu il·licitana Diana Palazón, i Li Voyeur, el dissabte a les 21.30. Aquestes dues bandes marquen la diferència en el panorama musical d’aquest país per la seua valentia i originalitat a l’hora de fer un pas al capdavant, oferint un espectacle que es desenvolupa des del rock fins a la poesia i la posada en escena d’un nou concepte artístic, que troba en aquest format per a teatres la complicitat de la tensió dramàtica, del vers nu i de l’increïble univers sonor que fan que aquestes dues bandes siguen jutge i part del nou paradigma musical del S.XXI. L’entrada és lliure amb invitació que es repartirà una hora abans de l’obra en la taquilla de l’Escorxador (màxim 2 per persona).

El diumenge, a les 19.00, aquesta sala repeteix amb l’obra de teatre Dins d’una hora, de la companyia Produccions Teada. La narració se situa a Alacant, el 25 de maig de 1938, quan falta una mica més d’una hora perquè es produïsca el bombardeig feixista en el Mercat Central que causarà més de 300 morts entre la població civil. En aquest escenari, vuit personatges entrecreuen la seua última hora de vida per a explicar-nos històries quotidianes de gent senzilla, carregades de somnis, d’alegries i tristeses, i d’un futur que les bombes cercenarán. L’obra vol ser un homenatge al record d’aqueixa gent senzilla que va perdre la seua vida en aquells moments i un contra-homenatge al silenci i a l’oblit amb el qual la societat a voltes dóna l’esquena a alguna cosa tan essencial com és la memòria del que ha sigut. Les entrades, de sol 9 euros, estan a la venda en les taquilla del Gran Teatre, Instanticket i taquilla del Escorxador una hora abans de l’esdeveniment i l’esdeveniment no està recomanat per a menors de 13 anys.

D’altra banda, el Gran Teatre s’omple de música novament. D’una banda, l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx, amb el Director Titular Mihnea Ignat, torna a aquest escenari amb el Concert per a violí i orquestra Op. 35 en Re Major de Tchaikovsky del solista Liviu Prunaru i la Simfonia No. 9 Op. 95 en el meu menor “Del Nou Món” de Dvorák. El concert serà el divendres, a les 20.00, i les entrades, d’entre 14 i 18 euros, es poden adquirir en Instanticket i les taquilles del teatre. A més, el dissabte, a les 20.00, Fraskito presenta en concert un nou àlbum, 7 Cordes per a 7 Estacions, un depurat treball en el qual trenca convencions i alinea, de manera magistral, gèneres musicals que vibren en la seua renovada fusió amb el flamenc. Un gran pas que mostra com la pròpia cultura i els seus signes d’expressió estan en constant evolució. Escena en la qual Fraskito, a través de grans poetes, amb la seua guitarra i veu, trasllada a l’espectador a escenaris de reflexió. L’espectacle és d’entrada lliure fins a completar l’aforament de la sala.

En els cinemes Odèon des del dimecres fins a diumenge, en l’horari habitual del cinema (17.30, 20.00 i 22.30) es projecta No et preocupes, no arribaràs lluny a peu. En la pel·lícula, John Callahan, de 21 anys (Joaquin Phoenix) pateix un accident de cotxe que li deixa paralític en els anys 70, la qual cosa li va portar a dibuixar com a part de la seua teràpia, una història, que pren com a base el llibre autobiogràfic de l’artista. La pel·lícula tindrà una passada especial per a acudir amb bebès, el dijous a les 17.30, i dues passades en versió original subtitulada al castellà, el dijous a les 20.00 i 22.30. A més, el dissabte i el diumenge (a les 17.30 i 20.00), hi ha cinema familiar amb Superagente Caní, on, després del seu fallit intent per a rescatar a un bebè de panda robat, l’oficial caní Max (un solitari i fort Rottweiler) haurà de treballar al costat de Frank (un agent humà del FBI) i infiltrar-se en el següent objectiu dels lladres: un certamen caní a Las Vegas. Els dos agents es trobaran immersos en un món perruno amb pedicures, botox, depilacions brasileres i boques antincendios chapadas en or… Les entrades de l’Odèon tenen un preu de 3 euros de dijous a diumenge i d’1.50 euros els dimecres.

La programació per al públic infantil d’aquesta setmana inclou el compte contes La rateta presumida en la biblioteca de Torrellano, el dijous, a les 18.30. L’entrada és gratuïta i s’ha d’arreplegar la invitació, prèviament, en les pròpies biblioteques. A més, el dissabte, a les 19.00, en el Centre Cultural Les Clarisses, es duu a terme un recital poètic-musical en homenatge a Glòria Fortes. Finalment, el dissabte, a les 18.30, en la Plaça de Castella de Altabix, es representa el teatre infantil Amb dos accents, en el qual Marisela Romero i Ani Kukala explicaran una bonica història en valencià i castellà.

La programació d’entrada gratuïta per a públic adult continua en els barris i pedanies amb molts teatre per a aquesta setmana. El divendres, en el Centre social de la Plaça de Barcelona, es representa l’obra Nosaltres. El dissabte, a les 19.00, en el Centre Social de Perleta, es representa To’r món pal teatre i, a les 20.00, en el Centre Social de Torrellano Sota Divinitat pájara i en el Centre Social de la Baia M’importes tu. A més, el dissabte, a les 20.00, en el Centre Social de la Penya de les Águilas, es duu a terme el concert de cobla de Yolanda García.

Quant a les exposicions d’entrada gratuïta, aquesta és l’última setmana per a visitar la mostra “Pintem els nostres records”, en la sala d’exposicions de l’Antiga llotja medieval, en l’horari és de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00 i de 10.00 a 14.00 els diumenges i festius. En aquest mateix horari es podrà visitar la mostra “Universos digitals”, en la sala d’Exposicions Temporals del MACE, a partir d’aquest divendres. També el divendres s’inaugura “Segle XXI” en la sala Lanart de L’Escorxador i el seu horari és de 17.00 a 20.00 de dilluns a divendres, d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 els dissabtes i d’11.00 a 14.00 els diumenges i festius. D’altra banda, fins al 9 de desembre, es pot visitar “Els misteris assumpcionistes d’Elx, València i Castelló”, en la sala d’exposicions temporals del MAHE, de dilluns a dissabte de 10.00 a 18.00 i de 10.00 a 15.00 els diumenges i festius. A més, com cada setmana, en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx «Alejandro Ramos Folqués» (MAHE), hi ha visites guiades els dissabtes i diumenges, a les 11.30 i 12.30. Per a grups és necessari reservar en el telèfon del MAHE (966 658 203) de dilluns a dissabtes de 10.00 a 18.00 i diumenges, de 10.00 a 15.00.