Diu Rosa Montero en una de les moltes entrevistes que circulen pels mitjans aquests dies, arran de la recent publicació del seu últim llibre ‘La bona sort’, que “la literatura em va tornar a salvar”. Precisament, això és el que, sota la càlida batuta d’ella va fer amb centenars, milers de persones de parla hispana durant el temps de confinament que vivim a Espanya i resta del planeta. Rosa va decidir obrir uns directes, dos dies a la setmana, a través de la seua pàgina de Facebook. I la cosa va ser tan bé que el que va començar sent unes estones per a compartir i parlar de literatura, va acabar sent un taller d’aquesta. Fins allí van arribar centenars de “abelles”, com ella ens ha denominat afectuosament i així ho escrivia en la seua columna d’El País del diumenge 6 de setembre passat, La pedra de l’esperança i la bresca d’abelles, desitjoses de seguir-la en el seu recorregut entusiasta per aquest món fantàstic que és l’escriptura, apunta Marina Limiñana, una de les autores que ha participat en el projecte des d’Alacant.
“Jo no sé com va ser al principi perquè, encara que me’l va comentar una amiga lectora compulsiva i aficionada també a escriure, vaig caminar per casa, confinada, teletrabajando, ficada en mi mateixa, llegint una mica, escrivint un altre poc, fent ioga, meditació, apartada del món, en definitiva”, apunta Marina. Un projecte que no es va quedar en les connexions en directe. La relació virtual va anar creixent i, en un determinat moment Rosa va proposar definir, en dues línies, un personatge. Va rebre, de nou, centenars d’ells. Amb tots en el seu poder va arribar el moment de la selecció. Les autores guanyadores van ser Inmaculada Melguizo, amb “Es va pintar els llavis de roig eixint-se dels límits permesos, es va posar unes arracades desafiadores, es va arreglar el pèl amb els dits i es va anar a dormir”; i Elisa Rubin, amb “Incomprés, inexpressiu i indiferent. Hipersensible als teixits, al·lèrgic a les persones i el xocolate. El seu refugi davant el món eren aqueix terrat, els coloms i aquells rancis llibres”.
Ací va ser on, literalment, la bresca d’abelles li va saltar a Rosa Montero a la cara. “Va proposar escriure un relat basant-nos en aquests dos personatges que ella havia triat”, concreta Marina. “No podria haver entrat als directes en millor moment. Em fascinen aquests reptes. Em vaig posar a això i va eixir en un periquete”. Rosa, emocionada, entusiasmada, aclaparada, va rebre en el seu propi correu electrònic, “perquè així ens el va demanar”, centenars de relats a qual més dispar, bell, creatiu. L’entusiasme creixia per moments.
Va ser en aqueix moment quan, d’entre els participants, la majoria dones, Rosely Daltério va dir que “hauríem de fer un llibre amb els contes”; Andrea Aquino va proposar que fóra la mateixa Rosa Montero qui escriguera el pròleg. Va accedir encantada immediatament. De seguida l’espanyola resident a França Alejandra Albert i la mexicana Chantal Mes van obrir dos grups de Facebook per a organitzar-ho tot. “En qüestió d’hores els grups van començar a omplir-se amb els qui havíem seguit a Rosa en els seus directes oferint els nostres relats per a incloure’ls en els llibres”. Sí, els llibres, perquè en un només no cabia tant de relat. Immediatament Alejandra i Chantal van sol·licitar la col·laboració de voluntaris. Es van organitzar diferents grups: d’administració, d’edició-correcció, de disseny gràfic. Les respostes no es van fer esperar. De la il·lustració de les portades es va encarregar Carmen Terán; totes dues iguals però amb diferent color de fons.
El 30 de setembre es publicaven, primer en versió digital i després en paper per l’editorial mexicana Literálika, dos llibres amb pròleg escrit per Rosa Montero, ‘En contes amb Rosa. Històries de dos personatges’, de nom Carmín un (87 contes) i l’altre, Xocolate (81 contes), amb els 168 relats d’autors procedents de 23 països. Són autors, la gran majoria dones, amb edats entre els 12 anys i els 76 anys i amb el compromís de donar els guanys a ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats.
Antologia pròxima
Però com no hi ha dues sense tres, a la meitat de tota aquesta voràgine entusiasta va arribar la mexicana Maru Sant Martí convocant un concurs internacional de contes entre tots els que havien escrit. Els contes guanyadors i els seus autors els donava a conéixer Rosa Montero en el seu directe del 4 de setembre passat, data i lloc en el qual feia a més la presentació del seu últim llibre ‘La bona sort’. La recepció dels contes va ser de manera anònima, amb plica, i un jurat de dues escriptores mexicanes seleccionava els 25 millors, més altres 5 triats per Rosa. Són dènou autores espanyoles i un espanyol, l’únic home, més quatre mexicanes, dues peruanes, una brasilera, una argentina, una peruana–boliviana i una peruana componen la relació de seleccionats. De la Comunitat Valenciana, tres autores: l’alacantina Marina Limiñana; i dues valencianes, Carmela Climent i Elena Fuertes Ibañez, de Canals.
El premi es limita a la publicació dels 30 contes guanyadors en l’Antologia ‘Llavis rojos, xocolate i una rosa’, “a causa del caràcter benèfic d’aquesta”, declara la pròpia Maru Sant Martí. La publicació eixirà el pròxim 29 de novembre per l’editorial mexicana Edicions d’Educació i Cultura.
La bona sort que ha perseguit als participants ha permés a Maru Sant Martí conéixer persones molt especials. Una d’elles és una activista molt humil, la gallega Laura Lizancos Mora. Laura va fundar en 2015 a l’illa de Lesbos l’ONG Families4peace o Famílies per La Paz, activa ara en nou països. Els guanys d’aquest llibre aniran destinades a aquesta ONG que ajuda a totes les persones que demanen refugi. L’artífex d’aquest llibre confessa que “d’allò més gratificant per a mi ha sigut mantindre comunicació constant amb Rosa Montero per mitjà de correus electrònics que ella contesta de manera immediata, la qual cosa agraïsc enormement”.
Des de la fallada dels contes guanyadors el treball ha sigut constant per a la mexicana, amb tot el que això implica, des de mantindre reunions amb el director editorial, Abraham Zajid Che Moreno, intercanviar missatges amb els autors, preparar semblances, pròleg, revisions/correccions de l’edició, o la portada, que és obra d’un prestigiós pintor. El 29 de novembre ho veurem materialitzat.
La Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant presentarà aquests llibres editats amb els relats dels autors, sota la sàvia batuta de Rosa Montero. La data està per confirmar.
Enllaços:
Els directes en Facebook de Rosa Montero:
Grup de Facebook “Col·lecció de relats sobre dos personatges”, creat per Alejandra Albert:
Grup “Les fulles de Rosa”, creat per Maru San Miguel per al concurs de contes:
Grup de Facebook de Chantal Mas:
Link del directe de Rosa Montero amb detall de contes presentats: https://www.facebook.com/escritorarosamontero/videos/1358915287634240/
ONG Families4peace:
Grupo de Facebook “Colección de relatos sobre dos personajes”, creado por Alejandra Albert:
Grupo “Las hojas de Rosa”, creado por Maru San Miguel para el concurso de cuentos:
Grupo de Facebook de Chantal Mas:
Link del directo de Rosa Montero con detalle de cuentos presentados: https://www.facebook.com/escritorarosamontero/videos/1358915287634240/
ONG Families4peace:
Comentarios