La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa del «VI Festival de Teatre Clàssic L’Alcúdia-Universitat d’Alacant», que té la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana), la Diputació d’Alacant, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Fundació Banc de Sabadell i la Fundació Mutua Levante.

Enguany, el programa inclou vuit representacions a l’aire lliure, que tindran lloc en el jaciment arqueològic de´L Alcúdia, del 10 al 27 de juliol, a càrrec de quatre grups de teatre en l’ensenyament i quatre de teatre professional, tal com ha detallat el vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Talles. El vicerector ha estat acompanyat en la presentació per Alicia Garijo, coordinadora territorial de´l Institut Valencià de Cultura; César Augusto Asencio, diputat de Cultura; Xavier Cortés i Josep Jordà, patrons de la Fundació Mútua Llevant i José Ferrándiz, director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

Rueda Prensa VI Festival de Teatro Clásico L’Alcúdia. Foto: Universidad de Alicante

Rueda Prensa VI Festival de Teatro Clásico L’Alcúdia. Foto: Universidad de Alicante

La inauguració de la sisena edició d’aquest festival serà el dimarts 10 de juliol, a les 22 hores, amb l’obra de teatre Hècuba, d’Eurípides, basada en la traducció de Juan A. López Férez, dirigida per Pascual Carbonell i interpretada per l’Aula de Teatre de la UA. L’obra ha sigut guardonada durant la seua preestrena, el passat mes de maig, en el III Festival de Teatro Amateur Clásico Prima Festum que ha tingut lloc a Garray (Sòria).

La segona representació tindrà lloc el dimecres 11 de juliol a càrrec de Teatrumumh (Companyia de Teatre de la UMH) amb l’obra Aulularia, una versió lliure d’Adán Rodríguez, basada en l’original de Plaute.

El dijous 12 de juliol, el grup TEADA, integrat per alumnat del màster en Art Dramàtic Aplicat de la UA i dirigit per Pollux Hernúñez, estrena Fedra, de Sèneca, i el divendres 13 de juliol serà el torn d’Artistic Batx (IES La Foia d’Ibi), que representarà Medea, d’Eurípides, una adaptació d’Emilio Flor, guardonada amb el primer premi del III Certamen de Teatre Grecollatí, esdeveniment organitzat per la Universitat d’Alacant i els Ajuntaments d’Alacant i Elx.

El dijous 19 de juliol, comença el torn de les companyies de teatre professionals, i, en aquesta ocasió, ho farà Verb Produccions, que presenta Viriato, de Florián Recio, obra dirigida per Paco Carrillo. El divendres 20 de juliol la companyia Criadero de Morses representarà Coriolano després de William Shakespeare, dirigida per Jorge Muñoz.

El tancament de la programació del festival el posarà Antígona, de Sòfocles, de la Cia.. Ferroviària SL, dirigida per Paco Maciá, el 26 de juliol, i Producciones Equivocadas/Telón Corto representarà Líbera, dirigida per José María del Castillo, el 27 de juliol.

Les entrades ja poden adquirir-se en www.instanticket.es, i des de les 19 hores en el mateix jaciment els dies de les representacions. L’obertura de portes serà a les 20 hores i les representacions teatrals a les 22 hores. Més informació en www.veu.ua.es/festival-alcudia.

 

PROGRAMA

Dimarts 10 juliol

Hécuba, d’Eurípides – Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant

Hécuba és una història de guerra explicada des de l’òptica de les dones. Hécuba parla de les perdedores, sí, en una guerra perden tots, però les dones són, sens dubte, les grans perdedores, ja que, si bé els homes moren en el camp de batalla –i per això es converteixen en herois–, elles ho perden tot: fills, marits, casa, llibertat. Hécuba és la història d’una lloba, una mare coratge que és capaç, tot i que ho ha perdut tot, de traure forces de les seues entranyes per a fer justícia. Dignitat, justícia i venjança. Tot això és Hécuba, una gran història de grans dones.

Traducció Juan A. López Férez. Versió i direcció: Pascual Carbonell. Idioma: castellà. Entrada: 3 euros. Durada: 60 minuts

 

Dimecres 11 juliol

Aulularia – Companyia de Teatre UMH – Elx

ELX Euclió, vell miserable i rondinaire, troba una olla plena d’or enterrada a sa casa, fruit de la troballa es torna absolutament desconfiat de tot el seu entorn, més miserable que mai i preocupat tot el temps a aparentar que segueix tan arruïnat com sempre i es converteix en un perfecte avar.

Mentrestant, el seu ric i bon veí Megador li demana la mà de la filla, amb la intenció de casar-s’hi, sense saber que aquesta espera un fill en haver sigut deshonrada pel seu nebot Licònides.

Versió lliure d’Adán Rodríguez. Basada en l’original de Plaute. Idioma: castellà. Entrada 3 €. Durada: 75 minuts

 

Dijous 12 juliol

Fedra, de Sèneca – TEADA

Una dona madura s’enamora d’un jove i es convenç visceralment que els seus sentiments són legítims encara que es tracta del fill del seu marit absent. Intenta conquistar-lo amb tota classe d’arguments i bellíssimes paraules, però ell la rebutja avergonyit, fuig i, en la seua precipitació, mor. Aquesta tràgica història adquireix la seua plena dimensió en el teatre, tant en la versió d’Eurípides com en la de Sèneca. La d’aquest últim es presenta ací en una posada en escena sòbria i intensa en la qual la paraula declamada adquireix tot el seu poder dramàtic, recolzada en el ritme de l’hendecasíl·lab. La música i la dansa contribueixen a subratllar la bellesa d’un relat vigorós i patètic.

Direcció: Pollux Hernúñez. Idioma: castellà. Entrada lliure limitada a l’aforament. Durada: 80 minuts

Aquesta obra forma part del programa Teatre amb l’IAC Juan Gil-Albert.

 

Divendres 13 juliol

Medea, d’Eurípides – Artistic Batx – IES La Foia d’Ibi

Tornant de la Còlquide, Jason no solament es va fer amb el velló d’or, sinó que també es va portar del braç Medea. S’estableixen en Corint, on el monarca Creont desitja emmanillar la seua filla Glauce amb Jason. Medea, planejarà la desgràcia del seu cònjuge i la seua descendència per venjança.

El grup “Artisitc Batx” va iniciar la seua trajectòria fa 10 anys a l’IES La Foia d’Ibi. Té la peculiaritat que els components principals són l’alumnat de primer de Batxiller del centre raó per la qual cada any la temàtica de les obres i els actors i actrius s’adapten a les preferències del grup.

Adaptació d’Emilio Flor. Idioma: castellà. Entrada: 3 €. Durada: 75 minuts.

 

Dijous 19 juliol

Viriato, de Florián Fort – Verbo Producciones i Festival de Teatro Clásico de Mérida

Roma nomena a Viriato amicus populi romani, com a premi a la misericòrdia que el cabdill lusità va mostrar en perdonar la vida al general Servilià i als seus homes. Comença per a Viriato i el seu poble un període de pau. Però Cepió, el nou cònsol, no està disposat a consentir que un bàrbar s’enorgullisca d’haver obligat Roma a signar un tractat. Amb la connivència del Senat, trenca aquest tractat de pau. Viriato s’ha convertit en un símbol per a les tribus enemigues de Roma. I Cepió pretén demostrar que no hi ha símbol prou fort que Roma no puga doblegar. Encara que siga mitjançant la traïció…

Dirigit per Paco Carrillo. Idioma: castellà. Entrada 12 €. Durada: 80 minuts.

 

Divendres 20 juliol

Coriolano després de William Shakespeare – Criadero de Morsas

No està l’home preparat per a ser home i devora tot allò que genera. L’afany de poder és el seu pecat.

No està fet l’home honrat per a ser soci corrupte, i és millor matar l’home honrat abans que els altres es fixen en la seua honradesa i ens lleven la butaca.

Cal extirpar la part sana de la podrida. O és a l’inrevés? Tant fa!

No destaca l’home corrupte del lladre, però el que és noble fa que els pecats d’aquests isquen a la llum.

Cal matar-lo.

Direcció: Jorge Muñoz. Adaptació: Diversos autors. Idioma: castellà. Entrada 10 €. Durada: 90 minuts

 

Dijous 26 juliol

Antígona, de Sòfocles – Cia.. Ferroviaria SL

El que ens atrau del mite d’Antígona, és la universalitat que té, el paper que fa la dona en aquesta tragèdia, el conflicte entre el dret natural humà i les lleis de l’estat, un dilema etern en tota societat. El que ens interessa en essència és tractar els conflictes subjacents en l’obra: home-dona, societat-individu, déu-ésser humà, vellesa-joventut, vida- mort.

La nostra versió lliure, s’inspira en els textos de Sòfocles, Brecht, Anouilh, George Steiner, Marguerite Yourcenar, Griselda Gambaro, Betsabé García, Bashar al Assad, Associació memòria històrica de Paterna i Javier Ruano.

Versió, dramatúrgia i direcció: Paco Maciá. Idioma: valencià. Entrada 12 €. Durada: 90 minuts.

 

Divendres 27 Juliol

Líbera – Producciones Equivocadas/ Telón Corto

Líbera és un «crit a la llibertat” en una societat condicionada per la política, la corrupció econòmica i la “preestablida moral religiosa”. És ací on la nostra protagonista emprèn un viatge iniciàtic que comença amb la fugida de sa casa per a descobrir el món i experimentar les conseqüències del seu arbitri. Una revisió de la lluita de les mítiques heroïnes tràgiques gregues, però amb grans metàfores actuals, simbologia crítica i compromís amb la llibertat i la identitat.

Autor i director José María del Castillo. Idioma: castellà. Entrada 12 €. Durada:100 minuts.

Si t’ha agradat aquesta notícia, comparteix-la en xarxes socials. Inclou els nostres hashtags #LOBLANC#envalencia #CulturaAmbtu #CulturaAmbmi #CompartimCulturaAmbtu. Per a conèixer altres esdeveniments en la zona consulta nostra Agenda