Ja s’han fallat els premis de la tercera Convocatòria d’Arts Visuals HuellArtsDigital. Eva Gomore, de Casabermeja (Màlaga), ha guanyat el concurs amb la seua obra ‘Terra menstrual’. El primer premi està dotat amb 500 euros.
Ana Veintimilla, de València, s’ha emportat el segon premi (350 euros) amb la proposta titulada ‘nosaltres_veus’. Finalment, el tercer premi (150 euros) ha recaigut en la toledana Marlode5 per la seua sèrie ‘Vaga’.
Des de l’Associació Petjades de Dona, organització que presideix Raquel Guerrero, volen donar les gràcies a totes les artistes que han participat en aquesta tercera Convocatòria HuellArtsDigital. En total, s’han presentat prop de mig centenar d’obres d’artistes procedents de diferents punts d’Espanya.
El jurat, format per les artistes Esperanza Durán Delgado, Laura Serradilla Cava, Raquel Puerta-Varó i Rocío Guijarro Sánchez, l’ha tingut complicat per la qualitat de les propostes presentades.
Les tres obres premiades formaran part d’una exposició i d’un catàleg en línia al costat d’altres 11 obres seleccionades, que són:
‘Juana comptant un secret a cambra’, de Marta Pozas (Màlaga).
‘Ex vote suscepto’, d’Ana Casanova (Alacant).
‘Impermanencia’, de Olalla Roca Castell (Bigues i Riells, Barcelona).
‘Vetla’t 1, Vetla’t 2, Vetla’t 3’, de Xisca Soler (Bellreguard, València).
‘Utopies en esprai & realitats de la talla 38’, de MaiteZa (Mataró, Barcelona).
‘Autoretrat o la postmoderna? Prometea’, de Umma Brut (Alacant).
‘#Soyfeminista’, de Lina Ávila (Leganés, Madrid).
‘Edats de la dona’, de Beatriz Martínez Ríos (Madrid).
‘Les princeses volen escapar’, de Lidia Oliver (Borriana, Castelló).
‘Anatomia d’una Ona’, de Susana López F. (Gijón, Astúries).
‘Ull de boja no s’equivoca’, de A. Mathysta (Cetina, Saragossa).
“Reconéixer la importància d’aquesta convocatòria, que arriba cada edició a més artistes, havent rebut propostes artístiques de tots els racons del nostre país”, ha destacat la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Rocío Guijarro, després de subratllar “la labor que realitza l’associació Petjades de Dona en suport a les artistes emergents del nostre país”.
Petjades de Dona és una entitat d’àmbit nacional que ha fixat la seua seu a l’Alfàs del Pi. Fundada en el primer trimestre de 2016, aquesta associació s’ha marcat com a principal objectiu donar visibilitat i recalcar el protagonisme de les dones en el passat, mostrar les petjades que han deixat en la història, especialment en el món de la cultura i la ciència.
Propostes artístiques premiades
Primer premi: ‘Terra menstrual’, d’Eva Gomore (Casabermeja, Màlaga)
Ceràmica de gres 1260 °C, esmalt blanc mat, terra natural, fusta, resina poliuretà, cable d’acer.
Concebuda en un llenguatge simbòlic on la forma i la matèria s’utilitzen per a representar sang, fluids i roba interior, aquesta escultura està feta de terra real en una analogia del procés menstural amb el poder de la terra per a germinar. Un procés vital femení ocult i tabú durant segles que es mostra al públic en forma de braga penjada com si d’un pati de veïns es tractara, amb l’objectiu de fer-lo visible. ‘Terra menstrual’ conjumina origen, essència i vida, i ix al carrer a airejar-ho.
Forma part del projecte Litolatría-Art Neorupestre. Aquest projecte aborda amb un llenguatge contemporani qüestions ancestrals com la idolatria a ídols de pedra, mites, rituals i artefactes generats per les pròpies cultures. Les escultures generades semblen pertànyer tant al passat com al futur, generant a més la dicotomia entre el que és natural i artifici.
Segon premi: ‘nosaltres_veus’, d’Ana Veintimilla (València)
Parafina, paper, fils, cotó, argiles i elements de la Naturalesa com a fulles, flors i llavors.
Electrografía encapsulada en parafina reciclada. Muntatge digital animat i amb so (veus, paraules, diàlegs) per a ser vist i reflexionat i des de la Xarxa.
Un projecte on l’artista conjumina el tèxtil, la literatura, la memòria, potenciant les diferències vetlades i revelades. Els caps representen que totes som similars però úniques, semblants, però no iguals, generant noves mirades des de referències reals, actuals (gràcies al treball previ de camp reunint veus) i plantejament des de la mirada femenina.
Obra poètica, sensible, però que més enllà de la bellesa delicada, cerca mostrar un discurs i un compromís, on la sèrie es manifesta com una suma de veus, des d’un treball instrospectivo però participatiu i col·laborador, experimentant amb els materials, a través d’una reflexió, la creativitat, i la implicació social i feminista.
Els colors són triats amb intenció: dones invisibles en blanc; ocres i terres, com a origen i naturalesa perdudes; roig com a passió i sentiment; or o negre, com a contrast i reflexió.
Tercer premi: ‘Vaga’, de Marlode5 (Santa Cruz del Retamar, Toledo)
Fotografia digital. Sèrie de 20 peces.
Gandul, peresós: amb baixa predisposició per a realitzar activitats. Poc treballador. Persona sense ofici i mal entretinguda.
D’altra banda, vaga fa referència a aquelles persones que no responen als paràmetres de normalitat establits per cada societat.
Les persones -vagues- rebutgen la manera de viure establida. Persones, comunament xiquets o adolescents, que tenen una profunda necessitat d’anar/veure més enllà del que estan vivint. Intenten posar interés, però alhora ho perden. Intenten estudiar, però no els entra. Volen saber més, però no del que els estan ensenyant.
La paraula -vaga- l’associem a una cosa dolenta perquè tothom s’ha autoenganyat que és dolent ser-ho. Però… I si en la vagància trobàrem el temps i l’espai per a fer moltes coses?
Comentarios