La programació artística de l’ajuntament de Calp compta en l’agenda de 2022 amb l’Exposició “El ferro i la veu” de l’autor Joseba Gotzon que se celebrarà a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell del 1 al 30 de juny del 2022.

Joseba Gotzon comença la seua marxa escultòrica l’any 2018 sota el projecte “Burdiña eta abotsa” (El ferro i la veu). Aquesta exposició acompanyada a vegades de conferències i concerts ha anat recorrent fins a la data diverses localitats de Araba, Bizkaia i Cantàbria i ara ve al mediterrani.

En un començament l’exposició va arrancar amb 26 peces i en l’actualitat s’exhibeixen 16 que donen forma a les col·leccions “Zortzi” i “Tubo”.

Joseba Gotzon
Joseba Gotzon

És un dels autors bascos més prolífers amb 18 discos publicats, més de 250 cançons registrades, gires internacionals per Espanya, Portugal, Croàcia, Geòrgia, l’Argentina, Xile, l’Uruguai, el Brasil, Paraguai, Veneçuela, Cuba o Mèxic, medalla d’or de La Floresta (Lleida).

Ha col·laborat amb infinitat de músics com l’Argentina, Tontxu, Aurora Beltrán, Javier Bergia, María Blanco (MabÜ), Angel Petisme, Niko Etxart, Gontzal Mendibil, Chema Puente,…

En 2020 publica el single “Urrundik” amb la col·laboració dels músics Ángel Oscar Giles i Elisa Gigena, al costat del baixista “Txarlie” Solano. A més, participen nombrosos convidats de diferents països d’Amèrica i el Japó.

Les col·leccions “Zortzi” i “Tubo” són les que exposarà a Calp. La col·lecció ZORTZI sorgeix del reciclatge dels ferratges de ferro que va utilitzar el FIOP – Festival Internacional de ochotes de Portugalete per a publicitar-se mitjançant lonetas en els fanals.

Partint de la forma del mig rombe dels tascons i unint quatre d’elles es crea la silueta recta del número 8 relacionada amb el gènere coral conegut popularment amb els barbarismes de “ochote” o “otxote”, sent la seua denominació correcta octet, en valencià i zortzikote, en basc.

Colores
Colores

Prenent com a base aquesta figura, va dissenyar diferents prototips que representen a les huit veus que componen un octet i altres relacionats amb la veu com les cordes vocals o la vibració que aquestes produeixen.

Cada “tascó” està relacionat amb cada veu d’aquí ve que estiguen unides en parells per cada corda o en quartets que agrupen, d’una banda, a les cordes més agudes dels tenors i per un altre, a les més greus dels barítons i dels baixos.

A l’hora d’unir les peces va pensar en diverses opcions optant pel caragol de ferro com a element de la subjecció dels propis ferratges i també com a element d’unió de les obres arquitectòniques de ferro, sent el Pont Transbordador de Bizkaia, el principal i més representatiu exponent del desenvolupament industrial basc, declarat Monument de la Humanitat de la UNESCO l’any 2006.

A l’hora de triar les peanyes de les escultures va decidir mantindre la mateixa coherència i triar unes bases de ferro prou gruixudes per a suportar el pes de les peces i de la calor de la soldadura, element d’unió característic del ferro.

Totes les peces són úniques i qualsevol reproducció mantindrà la personalitat pròpia que prevalga sobre l’escultura original, per la forma del tascó, pel color o pel disseny final.

Cada escultura porta el segell d’autor amb la marca registrada JG Fe Art gravada en una placa d’acer inoxidable AISI 304.

Bilbao 1930
Bilbao 1930

La col·lecció “Tubo” naix del concepte del so d’un òrgan produït per l’aire dels tubs i aplicat a la sonoritat de la veu. Juga amb la combinació de l’octet, les seues cordes i la seua col·locació en l’escenari.

En la seua idea d’humanitzar el tub com a sonoritat i relacionar-lo amb la veu ha col·locat una bola de ferro massís a manera de rostre humà, jugant amb les dimensions.

Discografia de l’Autor:

1984. «Gau Hotzak» single. Hilargi. 1985. «Inpotentzia» MC. Hilargi.

1987. «Botere Zalantzakoak» Lp. Hilargi. 1990. «Kalapo» Lp. Hilargi.

1994. «Made in Ris» CD. Elkar.

1999. «Noegga, historias y leyendas» CD. Ayuntamiento de Noja. 1999. «Nortasuna» CD. Keinu.

2003. «Fotopoemak» CD. Asociación Poética Marrodán. 2006. «Gris» CD. Autoproducción.

2007. “Padelitis”, CD. Kdenetarik-Hilargi.

2007. “Korrika 15”. Niko Etxart y varios artistas 2009. “Artistas en Ruta”, CD. AiE. Varios artistas

2010. “Músicos portugalujos por Haiti”. Varios artistas 2011. “Entre cuatro paredes”, CD. Kdenetarik.

2011. “Lau hormen artean”, CD. Kdenetarik. 2012. “Aupa Athletic, carajo!, single.

2013. “Te necesito”, CD. Kdenetarik.

2013. “Marrodán kantatzen”, DVD. Kdenetarik-ETB

2013. “Me derrito”. Single. Kdenetarik 2014. “Erotisme”, CD. Kdenetarik

2017. “Urtzen naiz”, single. Kdenetarik

2017. “Besarkagarria”, single. Kdenetarik 2018. “Desiraren Kaia”, cd. Kdenetarik

2020. “Urrundik”, single digital. Autoproducción. 2021. La pluma erótica”, cd