La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, María Dolores Padilla, va presentar el dijous 14 de juny en l’Arxiu Municipal, l’exposició “Les Fogueres en les Postals (1928 – 1936) – Col·lecció Ludovico Correa”, material que ha quedat publicat en un volum amb el mateix nom.
La mostra podrà ser visitada en el caserón del carrer Llauradors, 11, fins al 24 de juliol i la publicació, un volum especialment gràfic, podrà ser adquirit en el Centre Municipal de les Arts al preu de 10 – 12 euros, segons les dades arreplegades en l’acte d’inauguració. La publicació constitueix el número 8 de la sèrie “Col·lecciones fotogràfiques de l’Arxiu Municipal d’Alacant”.
L’esdeveniment i l’edició del volum estan compresos en el programa Fogueres Culturals 2018, en el qual col·laboren Regidoria de Cultura, Federació de Fogueres, Diputació i IVC-Generalitat.
La regidora de Cultura ha manifestat en la inauguració que l’Arxiu, gestionat per l’Ajuntament, té “entre les seues principals funcions la conservació del patrimoni bibliogràfic i documental d’Alacant i, a més, intervé en la vida de la ciutat com a dinamitzador d’esdeveniments culturals, com és l’organització d’exposicions, l’edició de noves publicacions o la divulgació de fotos carregades d’història”.
En aquesta línia de treball, la Regidoria de Cultura i l’Arxiu han muntat “Les Fogueres en les Postals (1928 – 1936) – Col·lecció Ludovico Correa”, una aportació més al patrimoni artístic i documental que genera la festa gran d’Alacant, la de les Fogueres de Sant Joan, coincidint amb la seua 90 aniversari.
“Amb la mostra i l’edició del volum ajudem a divulgar la 1ª etapa de l’assentament de la festa en els nostres barris, ja que afloren més de dues-centes postals amb imatges datades entre 1928 i 1936”, ha explicat l’edil.
L’acte d’obertura i recorregut inicial de la mostra en l’Arxiu ha sigut presidit per l’edil María Dolores Padilla, que ha estat acompanyada per l’arxivera Susana Llorens, la Bellea del Foc, Aleida González, la delegada artística de les Fogueres, Chiky Sánchez, diversos membres de la família de Ludovico, entre ells el seu fill del mateix nom i la seua filla Ana, a més dels regidors Dani Simón i Miguel Castelló.
L’exposició es compon d’una trentena de panells que reprodueixen a gran grandària parteix de les fotografies recopilades per Ludovico Corretja entre els seus molts coneguts, així com en els seus recorreguts per fogueras i barraques en el primer terç del segle XX, segons ha explicat la seua família. Ludovico, que havia sigut professor en diverses acadèmies de la ciutat, comptava amb molts amics i amb l’estima de nombrosos alacantins, que li aportaven les imatges i publicacions que sol·licitava. De forma desinteressada, en l’última etapa de la seua vida (1916 – 2002), Ludovico va deixar encarregada a la seua família perquè lliurara a l’Arxiu Municipal tot el seu llegat, la qual cosa van complir.
A més de la col·lecció gràfica, la família Correa va lliurar també a la ciutat una recopilació amb 4.800 “llibrets”, segons han declarat. Per tot açò, els seus fills han manifestat el seu desig perquè autoritats valoren l’afecte de Ludovico per Alacant i les seues festes i sol·liciten que l’Ajuntament li dedique un carrer.
Ludovico Correa, llicenciat en ciències Químiques, professor en diverses acadèmies i fundador del col·legi Juan XXIII, va pertànyer al gremi de Joiers i Rellotgers d’Alacant i va exercir la seua comesa com a gravador en el negoci familiar -Joieria Corretja-, que va estar obert en el carrer Castanys, 25.
Filatèlic i investigador de temes alacantins, es va unir al col·lectiu vinculat a la festa de les Fogueres i va passar com comissionat per diverses fogueras i barraques. El seu interès per la festa li va portar a reunir una vasta documentació sobre aquests temes des de 1928. Amb posterioritat va decidir la donació de tot aquest compendio a l’Ajuntament.
Comentarios