La Mostra de Teatre Español d’Autors Contemporanis es prepara per celebrar el seu XXVI edició amb una programació que contempla 25 espectacles que inclouen comèdies, drames, experiències de carrer, cabaret i teatre infantil i popular, a més de nombroses activitats paral·leles com a tallers, trobades, debats sobre creació literària, lectures dramatitzades i publicacions.

Aquest festival, considerat un dels més importants de la dramatúrgia espanyola actual, es desenvoluparà aquest any del 2 al 10 de novembre en diferents escenaris de la ciutat amb propostes per a tots els públics i amb estils diferents molt marcats.

En aquesta edició el personatge homenatjat serà l’autor i director Alfredo Sanzol, que la seua obra La valentia es presentarà en el Teatre Principal el dilluns 5 de novembre a les 21:00 hores a càrrec de la companyia La Zona. A més, aquest any com a novetat s’engega ‘La casa del traductor teatral’ amb la traducció a l’anglès de l’obra La Florida.

El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, ha presentat aquest matí la programació, així com a l’autor homenatjat, acompanyat pel director de la Mostra, Guillermo Heras. A més, han participat en l’acte la regidora de Cultura, María Dolores Padilla; la delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo; el president del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana, José Llopis; el director de Zona València de la SGAE, Álvaro Oltra; el director del Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll; el sotsdirector de Teatre INAEM, Fernando Cerón que a l’inici de la seua intervenció ha realitzat una autocrítica al model de gestió de la Mostra, que té un tall molt informal però que necessita conjuntament consolidar un instrument jurídic com a fórmula per garantir molt més el futur.

També es concedirà durant el certamen el “Premi Palma d’Alacant” a una trajectòria destacada pel seu suport als autors actuals i s’engegarà de nou el taller de dramatúrgia.

El diputat de Cultura ha destacat “la unió i col·laboració entre diferents administracions de diferent àmbit territorial per recolzar una mostra consolidada que cada any ens porta les novetats de la dramatúrgia actual”.

La resta de representants institucionals han coincidit a destacar la importància que suposa que un esdeveniment teatral de les característiques de la Mostra hagi complert 26 anys i han expressat també la seva predisposició a seguir recolzant aquest certamen, així com a donar-li una atenció decidida perquè es mantingui moltes més edicions.

Finalment, Guillermo Heras ha comentat que, després de celebrar el 25 aniversari de la Mostra en la passada edició, “aquest any seguim amb la intenció de mostrar part de la producció escènica més interessant amb un cabal de propostes de diversos estils”. A més, ha afegit que “una vegada més ens felicitem per la forta presència de l’escriptura femenina en un moment clau de renovació social i de cerca de noves sensibilitats”.

Homenatge a Alfredo Sanzol

L’autor i director madrileny serà aquest any el personatge homenatjat dins de la mostra. Va estudiar Adreça d’Escena a la Real Escola Superior d’Art Dramàtic i després es va llicenciar en Dret a la Universitat de Navarra. Porta dirigint teatre des de 1999, quan va estrenar Com els grecs. Des d’aleshores ha dirigit i escrit nombroses obres teatrals i espectacles, també de carrer i sitcoms.

En 2015 va crear, al costat de Miguel de Arco i Andrés Lima, ‘El Teatre de la ciutat’, concebut com una aposta per la recerca, reflexió, producció i exhibició del teatre contemporani.

Així mateix, ha impartit diversos cursos i tallers i ha dirigit l’II Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE. Durant aquests anys ha estat guardonat amb quatre Premis MAX a Millor Autor por Delicadas (2011), Días estupendos (2012), En la luna (2013) y La respiración (2017). Además, por En la luna también recibió el Ceres a Mejor Autor en 2012 y el Premio MAX a Millor Espectacle en 2013 y por La respiración, obtuvo el Premio Nacional de Literatura Dramática en 2017.