El Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX ha anunciat les obres premiades de la seua desena edició, la Clausura de la qual ha tingut lloc la vesprada del dissabte 12 de novembre a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, comptant amb l’assistència de Marga Antón Bonete, regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament d’Elx. En la present edició, a més de projectar-se la pel·lícula “Conan, el bàrbar” i l’entrevista documental “Hall of Frame: María Luisa Pino” –comptant amb l’assistència de María Luisa Pino al festival–, s’han exhibit un total de quaranta obres que han competit en les diferents categories, moltes d’elles subtitulades en valencià i amb audiodescripció per a persones amb discapacitat auditiva. A més de la secció oficial, també ha tingut lloc la presentació d’un Fals Tràiler creat per estudiants de la Universitat Miguel Hernández en les instal·lacions del Museu Paleontològic d’Elx (MUPE); i a totes aquestes projeccions també se sumen les “Sessions Aljub”, que van tindre lloc del 2 al 10 de novembre en la megascreen d’aquest centre comercial.
Quant al palmarés, el curtmetratge “La Inquilina”, de Lucas Paulino i Ángel Torres, ha obtingut el premi al millor curtmetratge nacional, donant-li accés directe al Festival 1000 Crits de Buenos Aires (l’Argentina). Per part seua, la cineasta australiana Catherine Bonny ha guanyat el premi al millor curtmetratge internacional amb la seua obra “Marked”, que accedirà al Festival Internacional de Cinema de Saix. D’altra banda, el premi al millor curtmetratge alacantí ha sigut atorgat a l’obra “Família”, d’Óscar La Xarxa, donant-li accés al festival Nadal Sagnant – Weekend Horror Awards, d’Alacant. Així mateix, i com noves categories de la present edició, s’han premiat el Fals Tràiler “Flesh and Bones”, d’Eric Romero, i el curtmetratge “Colonie”, del cineasta francés Romain Daudet-*Jahan, alçant-se amb el guardó al millor curtmetratge “Social i Fantàstic”, el qual serà projectat en el Festival de Cinema Sant Joan d’Alacant. A més, enguany també s’ha atorgat un Esment Especial a l’obra d’animació “Phonorama”, d’Alex Rey.
El jurat internacional de la desena edició del festival, dirigit per Fran Mateu, l’han compost l’actriu, directora i cantant Adriana Gil, encarregada a més de conduir la gala de Clausura; l’artista visual Beatriz Galiano; la productora i investigadora Michelle Copmans; el cineasta i director del Festival 1000 Crits Matías Sánchez; el director i il·lustrador Joan Martín Giménez; i Mario-Paul Martínez Fabre, cineasta, professor del Departament d’Art de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, director del Grup d’Investigació Massiva i co-director del Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies, activitat emmarcada dins del festival, i que enguany ha comptat amb la participació de més de 40 ponents procedents de països com Escòcia, Bèlgica, França o Mèxic, als quals se sumen els conferenciants convidats Sara Brown, experta en l’obra de Tolkien; o Paolo Bertetti, que va acudir a Elx des de Torí.
La desena edició del festival ha sigut organitzada per l’Associació “Unicorn Negre”, el Centre d’Investigació en Arts de la Universitat Miguel Hernández (Cia.) i el Grup d’Investigació Massiva; i ha comptat amb el suport d’organismes com la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Visit Elx, Cinemes Odèon, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández, el centre comercial l’Aljub, la botiga de marxandatge cinematogràfic Cinema Paradiso, o la llibreria Ali i Truc, on es va presentar el llibre “Retrofantástico. Perspectives d’un passat imaginat” en el marc del festival. Amb aquesta nova edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX, complint-se deu anys des de la seua creació, Elx ha tornat a ser un punt de trobada cultural per als amants del gènere fantàstic.
Comentarios