L’Ajuntament d’Ibi recepciona una de les obres de rehabilitació més esperades en la localitat, ja que es tracta d’un edifici molt volgut i amb molta simbologia per als seus veïns. La rehabilitació, realitzada per un import d’1.088.334,49 euros (IVA inclòs), ha sigut sufragada en part per una subvenció rebuda dels Fons Europeus per valor de 489.225,00 euros. Aquesta ajuda s’emmarca dins de les subvencions destinades a projectes d’actuació de les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a la protecció, conservació i recuperació de béns del patrimoni cultural valencià i la seua posada en valor, cofinançades pel programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020.
L’alcalde d’Ibi, Rafael Serralta, al costat del tinent d’alcalde d’Urbanisme, Santi Cózar i el tinent d’alcalde de Turisme, Rubén Barea, tècnics d’urbanisme i turisme de l’Ajuntament i mitjans de comunicació han visitat l’edifici acompanyats pel director d’obra, Fernando Cervantes, així com tècnics i responsables del desenvolupament de les obres i de l’empresa que ha dut a terme la rehabilitació.
Tal com es redacta en el Pla director, el Molí de Paper està encaminat a convertir-se en un centre d’interpretació del patrimoni de la localitat, donant a conéixer a iberudes i visitants dades sobre la seua biografia, la seua indústria i la seua riquesa cultural i natural, servint d’espai per a poder interpretar la història i la biodiversitat del lloc en el qual està enclavat. La rehabilitació s’ha dirigit amb l’objectiu que el dote en contingut, i íntegrament, a qualsevol ús determinat en aquest Pla director.
Aquesta recuperació i posada en valor del Molí de Paper ho convertirà en un dels centres neuràlgics de la localitat, ja que dóna cabuda a multitud d’activitats i usos, com ara Centre d’Interpretació del Patrimoni o Museu Etnogràfic, entre altres. El resultat de la seua rehabilitació ha superat les altes expectatives ja posades en ell i els visitants podran admirar un edifici en el qual arquitectònicament ha prevalgut la fidelitat a l’original, la senzillesa i la llum. Entre les labors realitzades es van trobar grafittis de 1900 amb un gran valor històric, industrial i social que s’han conservat i emmarcat per a la seua visualització. També s’han conservat, per exemple, rajoles decoratives que porten com a impremta el logo original del Molí de Paper.
Per a la realització de les obres, es va realitzar un rigorós estudi que ha permés recuperar aquest emblemàtic edifici de gran valor arquitectònic mediambiental, conferint-li la mateixa importància als espais interiors i als exteriors i conservant un gran nombre d’elements que estan recollits en el Pla Director, com ara: voltes, fornícules, ximeneres, fusteria, arcs de mur, mobiliari, rajoles i un llarg etcètera, amb la finalitat de retornar-li tota la seua bellesa natural. A més, una de les característiques més importants és la pedra de la façana que s’ha mantingut, en tractar-se d’un dels elements protegits del Molí.
Rafael Serralta, alcalde d’Ibi, declarava que “Sempre hem dit que Ibi és l’entrada a l’interior d’Alacant, a la muntanya, a la qual des de la costa arribes en poc més de 30 minuts. Ara, continuem sent aquesta entrada però amb un edifici preciós que ens representa històrica, econòmica i socialment, situat en un lloc al qual mai ens cansem d’admirar i que volem que tothom gaudi. Ens sentim molt orgullosos d’aquesta recuperació i el valor que ofereix a Ibi és tremend”.
Comentarios