Antonia Moreno, delegada del Consell a Alacant, i Antoni Such, director general de l’Administració Local de la Generalitat Valenciana, s’han desplaçat fins a l’Alfàs per a comprovar in situ les millores escomeses en el Museu de la Vila Romana de l’Albir i la rehabilitació del Molí de Mànec, una inversió iniciada al maig de 2019 de 500.000 euros, cofinançada al 50% per la Generalitat Valenciana a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 per a la conservació i recuperació de béns culturals i patrimonials.
“És fonamental l’aposta de la Generalitat Valenciana per aquests fons FEDER, destinats a la recuperació del patrimoni, ja que els ajuntaments seríem incapaços de poder dur a terme aquests projectes sense cofinançament”, ha manifestat Mayte García, regidora de Presidència de l’Ajuntament de l’Alfàs, que igualment s’ha referit a la contractació directa de més de 20 persones per a desenvolupar aquestes actuacions.
“Estem treballant ja en el nou programa operatiu de fons europeus FEDER 2021-2027, que segurament s’aprovarà a l’estiu” ha anunciat Antoni Such, director general de l’Administració Local de la Generalitat Valenciana, “un programa enfocat a la rehabilitació d’elements arquitectònics degradats i abandonats, perquè tinguen una utilitat cultural, econòmica i social”.
Amb una injecció de 250.000 euros de la Generalitat Valenciana, a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 per a la conservació i recuperació de béns culturals i patrimonials, l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ha ampliat el Museu de la Vila Romana de l’Albir i recuperat com a bé patrimonial visitable el Vaig moldre de Mànec, un molí hidràulic situat en el barranc de Carbonera, part del Reg Major, un regadiu històric la construcció del qual es remunta al segle XVII, i un dels elements etnològics més significatius del municipi.
Un programa per a la conservació, la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural, però al mateix temps generador d’ocupació i riquesa, tenint en compte la repercussió d’aquestes millores en una destinació turística com és l’Alfàs.
Després de la recepció oficial en el Consistori, la comitiva d’autoritats i tècnics s’ha desplaçat primer fins al Vaig moldre de Mànec. Segons les referències històriques disponibles, es pressuposa que es va construir entre el segle XVIII i principis del XIX. Al llarg dels anys ha rebut altres denominacions, com Molí de Carbonera, de Baix, Maset i de Montaner. Des de l’any 1999 és de propietat municipal. El molí consta de dues parts diferenciades, la planta superior destinada a habitatge del moliner, de la seua família i dels seus treballadors, i la part inferior on se situada la maquinària i altres elements necessaris per a la mòltaa del gra. L’Ajuntament de l’Alfàs, a través de les seues regidories de Cultura, Patrimoni i Medi Ambient, ha executat la seua rehabilitació, salvant així de la ruïna un element significatiu del sistema de reg, per a la seua reconversió en un Centre d’Interpretació, un element turístic, emmarcat en una àrea amb baixa densitat de població, facilitant la integració de cultura i paisatge.
El projecte de rehabilitació del Molí de Mànec ha suposat una inversió de 250.000 euros del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana. S’han contractat huit persones, i s’ha comptat amb el suport del Grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant, encarregat de la fotogrametria de l’edifici, recreació virtual del volum i de la maquinària del molí, i la creació d’un artifici digital per a la façana.
Al costat de la rehabilitació del Molí de Mànec, s’ha ampliat el Museu de la Vila Romana de l’Albir. En 1979 unes obres pròximes a la platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica format per una extensa necròpoli, un mausoleu i una vila. Tot el conjunt s’ha datat entre els segles IV a VII d. C. En 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, va reprendre els treballs arqueològics amb la finalitat de recuperar un dels jaciments més significatius de la província d’Alacant, convertint-se en el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, inaugurat al març de 2011. Des de la seua obertura, s’ha anat ampliant de manera progressiva per fases, amb nous recursos didàctics, com una maqueta tàctil que permet als invidents descobrir el jaciment, una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen peces de rellevant valor, o una guia interactiva de realitat augmentada, desenvolupada conjuntament per la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi. En 2015 es va ampliar el recorregut visitable fins un dels edificis principals de la vila, una estada absidiada bastant gran denominada oecus, i ara continua amb la zona residencial on el dominus tenia les seues estades i celebrava els banquets. I acaba de finalitzar l’última ampliació, després de l’excavació i museïtzació de les estructures situades al sud de les termes, sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir, uns treballs que han patit un retard per la pandèmia però molt productius ja que s’ha trobat un pati amb les habitacions després de les termes i peces molt valuoses des de la perspectiva científica i patrimonial, que vénen a buidar molts dubtes respecte a la Vila a més de permetre obrir al públic gran part del jaciment. Una inversió de 250.000 euros de la Generalitat Valenciana Fons FEDER, que per al seu desenvolupament ha requerit la contractació d’11 persones, i que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, encarregada de la realització d’un vídeo de realitat virtual de 360 amb la recreació del peristil, el oecus i les termes de la vila mitjançant un curtmetratge virtual que mostra el ritual del convivium.
Comentarios