De l’1 al 9 de juliol se celebrarà la 35 edició del Festival de Cinema i Curtmetratges de l’Alfàs, el cartell dels quals s’ha presentat en la Fira Internacional de Turisme, en l’estand de la Costa Blanca, per l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, i el diputat de Turisme d’Alacant, Eduardo Dolón, al costat de Luis Larrodera, director d’un certamen que va nàixer com una aposta clara del municipi per la cultura i, amb el pas del temps, s’ha convertit en una important eina de promoció turística.
En el cartell del Festival de Cinema de l’Alfàs no pot faltar la platja del Racó de l’Albir, una de les 8 platges espanyoles que ha obtingut la bandera blava de manera ininterrompuda des de la creació d’aquest exclusiu distintiu de qualitat mediambiental, en reconeixement a l’elevada qualitat de l’aigua de bany, així com l’excel·lència dels serveis que es presten als usuaris.
L’alcalde, Vicente Arques, ha destacat el suport de la Diputació d’Alacant al certamen alfasino des dels seus inicis, ajuda supramunicipal essencial per a la supervivència del festival, i el seu director, Luis Larrodera, sense poder entrar en els detalls, sí ha avançat que s’apostarà per una programació de llargmetratges de qualitat que satisfaça a tota mena de públic, amb múltiples activitats paral·leles al carrer.
El cartell del Festival de Cinema i Curtmetratges de l’Alfàs és obra del creatiu Andrés Díaz, i com sempre aconsegueix captar l’essència del certamen. En la riba de la platja Racó de l’Albir, sobre els cudols banyats per les ones d’una aigua cristal·lina, destaca la cadira d’un director de cinema sobre la qual descansa el seu megàfon, i amb la mar de fons, augura càlids dies i llargues vetlades de pel·lícula a l’Alfàs. És el cartell de la trenta-cinquena edició del certamen, obra d’Andrés Díaz, creatiu de la majoria dels cartells de la dilatada trajectòria del Festival, que un any més fusiona amb magisteri peces clau del sector audiovisual amb elements turístics diferenciadors del municipi, com són la mar Mediterrània i els seus cudols, aconseguint captar l’essència d’un festival que ha sabut mantindre la seua personalitat amb el pas dels anys, convertint-se en un dels esdeveniments culturals amb major projecció turística, no sols de la comarca sinó de tota la província. Durant tota la seua història, la iconografia cinematogràfica i el glamur han estat molt presents en els cartells del Festival, des de la carismàtica catifa roja a càmeres, bobines, frames de pel·lícules, claquetes, patis de butaques o llandes de pel·lícules. “El que sembla una tasca impossible, la de sorprendre’ns, resulta senzill per a aquest dissenyador que tan bé coneix el nostre festival, i la nostra destinació turística”, ha destacat l’alcalde, Vicente Arques, referint-se a la imatge del Festival de Cinema i Curtmetratges de la pròxima edició presentada en Fitur.


El Festival de Cinema de l’Alfàs se celebra sempre al juliol, les dates poden variar una mica, però sempre en el mateix mes. Una iniciativa cultural que ha situat a aquesta localitat de la Costa Blanca en el mapa de cites destacades del panorama cinematogràfic nacional. Des de la seua primera edició, en la qual els guardonats van ser Verónica Forqué i José Luis López Vázquez, la pràctica totalitat del cinema espanyol ha participat en l’esdeveniment. En aquests 34 anys d’història s’ha retut homenatge amb el lliurament del Faro de Plata a més de 70 personalitats del món del cinema, entre actrius, actors, directors, guionistes i productors. Tots els grans directors espanyols contemporanis han tingut el seu reconeixement: des de Berlanga a Saura, Almodóvar o Trueba, entre molts altres. Per no citar l’extensa llista d’actors i actrius homenatjats. En no pocs casos, el Festival ha reparat en joves talents emergents que, amb el temps, s’han transformat en referents del sector. I això és precisament el més valuós d’aquest certamen, que funciona com a trampolí per als qui busquen un buit en el panorama cinematogràfic i així es pretén salvaguardar des de l’única secció a concurs de curtmetratges.
El Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi és un concurs obert a productors i realitzadors espanyols de pel·lícules de ficció que no superen els 20 minutos de duració. Es tracta de l’única secció competitiva del Festival de Cinema de l’Alfàs, amb una dotació econòmica de 8.000 euros destinats a premis. El primer aconsegueix l’emblemàtic ‘Faro de Plata’ i 4.000 euros; el segon 2.000 euros; el tercer 1.000 euros, i un quart premi al millor curtmetratge valencià de 500 euros. A més, el Festival concedeix un premi al millor curtmetratge dirigit per dones, en col·laboració amb les associacions Huellas borradas de Dona i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals). Un premi, dotat de 500 euros.
A tot això, el Festival de Cinema de l’Alfàs reconeix sense dotació econòmica, a la Millor direcció, Millor guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia. I el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció.