El Festival Flamenc de Fundació Mediterráneo també tindrà edició en 2020, del 9 al 21 de novembre, un certamen que aconsegueix el seu quart any de la mà de dues de les figures principals del flamenc actual, la balladora Fuentasana “La Moneta” i el cantaor Arcàngel.
El president de Fundació Mediterrani, Luis Boyer, afirma que des de “Fundació Mediterráneo hem volgut mantindre en 2020 el Festival de Flamenc, que s’ha convertit en un dels estendards de la nostra programació cultural, i que enguany, malgrat situació, comptarà amb dues figures de primer nivell, com són La Moneta i Arcàngel”.
La programació del Festival començarà el 9 de novembre amb el cicle de cinema. A partir de les 18.30 hores, es projectarà el documental “13. Miguel Poveda”, dirigit per Paco Ortiz i que narra la història d’aquesta cantaor, que tenint tot en contra per a triomfar en el flamenc (paio, català i sense tradició familiar) ha aconseguit arribar pel cap alt alt.
El dilluns 16 de novembre es projectarà “Es prohibeix el cante”, documental rodat en 2019 en el qual la cantaora sevillana Esperanza Fernández, una de les principals veus del flamenc actual amb una trajectòria reconeguda internacionalment, realitza un viatge per Andalusia amb la intenció de recuperar la memòria de les penyes flamenques.
La protagonista femenina d’aquesta edició del Festival Flamenc Mediterrani serà Fuensanta “La Moneta”, que actuarà el 20 de novembre i impartirà una classe magistral sobre tangos el dissabte 21 de novembre. La Moneta atresora entre les seues virtuts artístiques, un profund dramatisme expressiu, un exacte domini del “compàs”, una enorme varietat de registres, un ampli coneixement del cante i un talent innat. Això li permet fer el seu ball -fins i tot el més difícil-, amb la facilitat de la qual respira un art ancestral i, encara que els seus plantejaments són molt actuals, el seu ball sembla tan vell com el Flamenc que circula per les seues venes.
Balladora i coreògrafa (Granada, 1984. Fuensanta “La Moneta”, és el cas d’una artista de vocació primerenca. El seu afany pel ball flamenc se li desperta en la infantesa. És tal el seu lliurament al ball i les seues condicions innates, que sent encara una xiqueta, li la disputen les més famoses zambras del Sacromonte i tablaos granadins.
En aquesta etapa és requerida per a actuar en gales organitzades per cadenes de ràdio i TV. obtenint alguns importants guardons. Fuensanta compagina els seus estudis, amb el treball en les zambras i tablaos per a pagar-se la seua formació dancística en cursos amb els millors mestres: Javier Latorre, Mario Maya, Carmen Cortes, Juan Andrés Maya, Juana Amaya, Matilde Coral, Israel Galván i altres.
En 2003, fins i tot sense haver complit els 20 anys, La Moneta va guanyar el Premi “La Descaradura” del Concurs Nacional de Ball del Festival de Cante de les Mines de la Unió. Va formar part de la Companyia de Javier Latorre en els ballet flamencs “Triana, en el nom de la Rosa” i “Rinconete i Cortadillo”. En l’espectacle flamenc “Homenatge a Fosforito” en el Concurs Nacional de Còrdova i en la pel·lícula “Por qué se frotan las patitas” del director Álvaro Begines.
Si La Moneta és el nom femení de l’IV Festival Flamenc Mediterráneo, el masculí ho serà Arcángel, que impartirà la conferència “El ritme en el cante” el dimecres 18 de novembre a les 20 hores. Arcàngel (Huelva, 1977), cantaor, compositor i músic, compta amb una de les trajectòries més interessants i sòlides del flamenc. Porta sent un nom de referència en el flamenc pràcticament des que va començar com a cantaor professional al voltant dels 15 anys d’edat.
Compositor i dinamitzador del gènere a més de cantaor de substància, Arcángel ha rebut en nombroses ocasiones premis de crítica i públic de la Biennal de Flamenc de Sevilla (la més important del món). El seu recorregut internacional inclou teatres i certàmens tan prestigiosos com el Carnegie Hall (Nova York), Teatre Real i Auditori Nacional de Música (Madrid), Fundació Gulbenkian (Lisboa) les Biennals de Flamenc de Roma i Països Baixos o els referencials festivals francesos de Aix-en-*Provence, Mont de Marsan i Els Sud en Arles.
El Ritme en el cante
Sota aquest títol que sembla enquadrar de manera clara el contingut a tractar en l’estudi o explicació d’un dels aspectes més fonamentals del Flamenc com és el ritme o compàs. En realitat aquesta conferència, pràcticament una masterclass, amaga l’intent de posar de manifest la incidència i importància que posseeix una cosa tan imprescindible per als éssers humans, el llenguatge, en la formació d’aquest gènere musical.
L’aprofundiment en aquest sentit pot ser de bastant utilitat per als ja iniciats com els que no ho estiguen tant en matèria flamenca, a l’hora de la compressió d’algunes de les claus secretes d’aquest art d’estructures complexes. Fins i tot poguera aportar l’apreciació de matisos molt diferents entre intèrprets i la seua concepció i interpretació del Cante, que anteriorment quedaren en un segon pla o inadvertides en mancar de les eines de coneixement necessàries per a detectar-les.
Concurs
Fundació Mediterráneo ha convocat el Concurs de Fotografia Flamenca, que s’ha consolidat després de l’èxit dels seus dues primeres edicions. Les fotografies, el tema de les quals és el FLAMENC, hauran de ser inèdites. El termini de presentació romandrà obert fins al 15 de novembre de 2020 a través del correu concursofotografia@fundacionmediterraneo.es. La fallada es farà públic la segona quinzena de novembre, i la foto guanyadora s’alçarà amb 600 euros, el segon premi està dotat amb 300€ i a més s’atorgaran 20 esments. Les bases es poden consultar en www.fundacionmediterraneo.es
Comentarios