Casa Mediterráneo presenta la seua programació d’activitats per al mes de juliol amb una sèrie de propostes que recorren la literatura, música, història, gastronomia i ciència dels països riberencs. Per a això, la institució diplomàtica comptarà amb figures del moment, com Özlem Kumrular, Hajar Azell i experts mediambientals, que visibilitzaran les connexions entre Espanya i els països mediterranis, a més de compartir les seues experiències en els seus respectius àmbits.

L’agenda cultural arranca divendres que ve, 2 de juliol de la mà del xef estrela Michelín, José Manuel Miguel, pioner a alçar-se amb aquest guardó a Espanya i a França, qui participarà en una trobada virtual emmarcada en el cicle “Gastronomia i el Mediterrani”. En aquest aspecte, la seu de Casa Mediterráneo albergarà també la I Trobada Dones en Gastronomia Comunitat Valenciana el pròxim dia 19, i que, sota l’experiència de les xefs María José San Román, Mari Carmen Vélez i María José Martínez, servirà com a punt de partida i reflexió per a compartir impressions, propostes i nous rumbs entorn de la gastronomia del Mare Nostrum.

En el terreny literari i sociocultural, Casa Mediterráneo ha preparat una trobada en línia amb l’acadèmica, historiadora i escriptora turca Özlem Kumrular, autora d’una vintena de llibres entre els quals destaca D’Istanbul a Rodas, qui exposarà les seues impressions i experiències al costat d’una anàlisi de la figura femenina a Turquia. En aquest sentit, l’escriptora marroquina Hajar Azell (Hajar Chokairi), participant en la Residència de Creatives del Mediterrani impulsada per la institució diplomàtica, presentarà el dijous 22 el seu llibre L’envers de l’été, una obra en la qual revela l’extrema violència de les relacions familiars i les prohibicions socials que pesen principalment sobre les dones. També, el dia 9 se celebra en la localitat murciana d’Ojós una sessió de “Mites del Mediterrani” amb narracions de llegendes andalusíes i morisques a càrrec de la narradora i escriptora Raquel López, en el marc del Festival Mediterrani de Cultura Andalusina.

D’altra banda, Casa Mediterráneo continua conscienciant sobre el futur de les mars i oceans a través de la seua programació. En aquest cas, la institució ha preparat el dimecres 7 de juliol una taula redona que comptarà amb la participació del director científic del Centre d’Investigació Marina (CIMAR) de la Universitat d’Alacant, Alfonso Ramos, la investigadora de l’Institut de Ciències de la Mar-CSIC, Cristina Romera-Castillo, i l’expert en ecologia marina del Oceanogràfic de València, Andrea Spinelli. Per a assistir és necessari inscriure’s en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es.

Concerts, exposicions i visites guiades

Casa Mediterráneo celebra també, en el marc del cicle “Música i el Mediterrani”, una actuació musical a càrrec d’Óscar Antolí Quartet, que interpretarà el seu àlbum Penínsules, un recorregut melòdic que fusiona la història i les cultures de totes dues ribes del Mare Nostrum. L’accés al concert és lliure i gratuït, prèvia inscripció en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es.

A més, la institució diplomàtica albergarà el dimarts dia 20 la presentació del catàleg de l’exposició Som aigua d’Isabel Muñoz, que continua exposada en l’Espai Blau fins al 30 de juliol en horari de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores amb inscripció prèvia obligatòria en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es. També, l’exposició Tabarkinas de Carma Casulá es podrà visitar fins al 14 de setembre en el Museu de la Mar de Santa Pola.

Les visites guiades a l’Antiga Estació de Benalúa tindran lloc els dimarts 13 i 27 de juliol a les 10.00 hores amb inscripció prèvia obligatòria en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es. D’altra banda, les activitats de juliol conclouen amb una sessió en línia de “Cineclub mediterrani” centrada en les novetats del cinema mediterrani.

Casa Mediterráneo recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de juliol. A més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.