L’Ajuntament d’Oriola ha organitzat un semestre carregat d’activitats per a commemorar el V Centenari de la Batalla de Bonança, emmarcada en la Guerra de les Germanies. Els actes començaran aquest dilluns, 30 d’agost, en la pedania oriolana del Racó de Bonanza coincidint amb la data en la qual cinc-cents anys abans va tindre lloc la batalla.
Les regidories de Patrimoni Històric, Desenvolupament Rural i Festivitats, amb els edils Rafael Almagro, Víctor Valverde i Mariola Rocamora respectivament, han sigut les encarregades d’organitzar aquests actes històrics i festius que a ningú deixaran indiferent.
En aquest sentit, el regidor de Desenvolupament Rural, Víctor Valverde, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment per al municipi d’Oriola. “Aquesta batalla es va produir el dia 30 d’agost de l’any 1521 i el dia 30 d’agost de l’any 2021 tindrem uns actes especials per a la seua commemoració. Seria important que aconseguírem consolidar-los en el temps i que mitjançant alguna associació veïnal o col·lectiu portaran aquest esdeveniment històric a la pràctica en anys esdevenidors. Serà un revulsiu per a aquesta pedania, de fet, un dels pilars de Desenvolupament Rural és dinamitzar la vida d’aquestes”.
Per part seua, Rafael Almagro ha assenyalat que és una efemèride que no ha de quedar en blanc o amb poca celebració en el nostre calendari. Almagro ha ressaltat que la batalla que es commemora és un d’aqueixos fets que han marcat l’empremta dels oriolans. “Moltes vegades em diuen: ‘els d’Oriola us creieu que sou diferents, us creieu especials!’; i sí que ho som realment perquè la història ens ha anat fent així. Amb esdeveniments com aquest. A nosaltres ningú ens ha regalat res, s’ha lluitat molt i, de fet, el que es veurà és que va haver-hi gent d’Oriola que va morir esbocinada per defensar els seus drets, les seues llibertats i la manera de viure en la que creien i això, lògicament, als oriolans ens ha anat donant la nostra manera de ser. Aqueixa situació fronterera entre Castella i Aragó, aqueixes baralles, van formant un caràcter que és el que tenim la major part dels oriolans”.
El que va succeir aquell 30 d’agost de 1521 cal situar-ho en la història per a entendre-ho. Orihuela estava enfrontada amb Múrcia, sobretot per temes religiosos. S’havia segregat el Bisbat de Cartagena i de Múrcia i creat el Bisbat a Oriola. “Això dóna lloc a fortes desavinences entre la noblesa castellana i l’aragonesa. Si a l’anterior afegim el descontentament generalitzat que hi havia a Espanya amb Carles I, arribat tres anys abans amb la seua cort i que va provocar diversos alçaments del poble pla i els gremis, sent els més rellevants els produïts a Castella i el Regne de València, encara que cadascun d’ells per raons diferents. A causa de la importància i pes que Orihuela tenia a València, la qual cosa va succeir en el Racó de Bonança va tindre decisiva repercussió en tot el regne”.
Recordava el regidor de Patrimoni Històric que per aquelles dates en el Regne de València només hi havia dues governacions: València i Oriola. En la la nostra era governador Pedro Maza, que va defensar els interessos de la noblesa i del Rei pel que la seua figura va ser clau per a sufocar la revolta. “Després de la victòria sobre Pere Palomares i els agermanados va arribar una repressió molt dura, molt sagnant, van morir molts oriolans i, per afegiment, durant el mes següent la ciutat d’Oriola va patir el saqueig, destacant l’Ensenya de la ciutat d’aquell moment, així com altres béns dels vençuts incloses obres de gran valor artístic-religiós”.
Gràcies a les conferències, exposicions i altres activitats que s’han preparat podrem incorporar al nostre coneixement, igual que sabem les històries de la Armengola o de Teodomiro, al Marqués dels Vélez i els fets esdevinguts a Oriola en 1521.
L’arqueòloga municipal, M.ª Carmen Sánchez, ha donat a conéixer totes les activitats que han sigut programades convidant a tots els oriolans a participar i destacant la importància històrica i patrimonial.
Programa
EXPOSICIONS:
“LA BATALLA DE BONANÇA. 1521-2021”.
Centre Multiusos “Pepe Soto” del Raiguero de Bonança.
Del 30 d’agost al 31 d’octubre.
Regidoria de Patrimoni Històric, Ajuntament d’Orihuela.
LA GERMANIA: UN CONFLICTE A la VALÈNCIA DEL RENAIXEMENT. Universitat de València. Novembre-desembre 2021.
ACTIVITATS 30 D’AGOST
8:00h: Volteig i repic de campanes des de l’església de Sant Joaquim i Santa Ana del Racó de Bonança en la plaça del mateix nom i en els campanars d’Orihuela, a més de 21 salves d’honor des del carrer Sor Patrocini Vives (albereda del Riu del nucli urbà).
9:30h.: Cercaviles per part de l’Associació Cultural ‘Porta de Loreto’ en el Racó de Bonanza.
10:30h.: Acte institucional amb la presència dels membres de la Corporació Municipal, a més de tots aquells ciutadans que vulguen assistir, i amb l’actuació de ACAMDO (Associació Cultural d’Amics de la Música i la Dansa ), que interpretaran un ampli repertori musical. També participaren La Coral Al·leluia i Els Auroros de la Creu del Racó de Bonança.
L’acte commemoratiu estarà presentat pel periodista José Antonio López Egío
12:00h aprox. Obertura al públic de l’exposició:
LA BATALLA DE BONANZA. 1521-2021. Centre Multiusos “Pepe Soto” del Raiguero de Bonança.
Del 30 d’agost al 31 d’octubre. Regidoria de Patrimoni Històric, Ajuntament d’Orihuela
20:30h.: Representació teatralitzada de ‘La batalla de Bonança’ pel grup ‘Payasomanía Cultural’ en la mateixa plaça de l’església
CONFERÈNCIES
Es realitzaran entre setembre a desembre de 2021 i totes elles a les 19:30h. Entrada lliure. Per a més informació, telèfon Regidoria Patrimoni Històric: 672216932.
En dos locals:
CENTRE MULTIUSOS “PEPE SOTO” DEL RAIGUERO DE BONANÇA. CENTRE CULTURAL CAM ORIHUELA
1. CENTRE SOCIAL RAIGUERO DE BONANZA
● Juan Antonio Barrio, 22 de setembre. “La batalla del Racó de Bonança 30 d’agost de 1.521. Antecedents, causes i desenvolupament de la Germania d’Orihuela i el saqueig del Marqués dels Vélez”.
● Juan Ignacio Caballero, 20 d’octubre. “Batalla d’Oriola de 1.521. Anàlisi militar, testimoniatge documental”. .
2. CENTRE CULTURAL CAM ORIOLA
Raimundo Rodríguez, 10 de novembre. “Sr. Pedro Fajardo, Marqués dels Vélez. Un aristòcrata del Renaixement”.
David Bernabé, 17 de novembre. “Governe municipal i seducció popular a l’Orihuela agermanada”.
Antonio Luis Galiano, de 15 desembre. “L’entitat oriolana: Llegat d’una guerra”.
PUBLICACIONS
– S’editarà un número especial de la revista AURAIOLA.
– Facsímil de les “Cronicas de Rafael Martí de Viciana”.
Comentarios