L’Alcalde, Luis Barcala, al costat de la vicealcaldessa, Mª Carmen Sánchez, el regidor de Cultura, Antonio Manresa, i membres de la Corporació Municipal, representants de l’Associació Diversitat, de la Comunitat Romaní (FAGA), la Comunitat Jueva Alacant, l’Ambaixada d’Israel a Espanya,i de la cultura, empresa i societat civil alacantina, van participar ahir en l’hall de l’edifici Sèneca en un homenatge a les víctimes de l’Holocaust, en el dia en què es commemora l’alliberament en 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau i data en la qual l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar oficialment com el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
L’acte ha donat principi amb el so de les sirenes i un minut de silenci, al qual li ha seguit un emotiu acte performance que ha comptat amb la col·laboració del Conservatori Superior de música Oscar Esplá i la participació de les veus del Cor del Teatre Principal d’Alacant amb peces en directe com “Libertango” de Piazzolla, entre altres.
L’Alcalde ha volgut recordar «als sis milions de persones de qualsevol condició, edat, tendència sexual o creença que van ser senzilla i vilment assassinades en un dels episodis més dramàtics de la nostra història contemporània com a europeus». «Per ells és necessari recordar-los amb vertader sentiment».
«Si és clar que res pot, ni deu, justificar aqueix holocaust de aleshores, res pot ni deu justificar que hui dia, per desgràcia, hi haja pobles o països que tornen a patir aqueix odi injustificat que alguns éssers humans desenvolupen. Denunciem, totes i tots, qualsevol intent de trencar la convivència entre éssers humans, lluitem contra idees totalitàries, amb claredat i rotunditat. Cadascun de nosaltres, en els nostres àmbits de treball, en els nostres cercles socials. El nostre gra d’arena, creure’l sincerament, ha de contribuir a alçar un potent mur contra la intolerància».
«I el millor antídot per a això, la millor medicina és la defensa de les llibertats i els drets humans, de la democràcia. Llibertat per a triar sexe, religió, ideologia i manera de viure. Llibertat per a, amb ella, respectar i saber respectar a l’altre i les seues decisions. Que un dia com aquest ens servisca, no sols per a recordar, sinó també per a reflexionar què fem cadascun de nosaltres per a evitar que una cosa així puga ocórrer. Diàleg, respecte i llibertat sempre», ha finalitzat Barcala.
Per la seua part l’edil de Cultura ha volgut recalcar que «No hi ha paraules per a expressar l’horror que el règim nazi va sembrar durant la Segona Guerra Mundial, que va significar l’extermini de sis milions de persones: dones, homes, xiquetes i xiquets de la comunitat jueva i també la persecució i l’assassinat de milions de gitanos i gitanes, homosexuals, persones discapacitades i membres de molts altres col·lectius. No hi ha paraules, però hem de buscar-les perquè no volem oblidar aqueix terrible episodi de la història d’Europa, perquè mai torne a repetir-se».
L’exposició en el Refugi Sèneca
La mostra «En la memòria», situada en el refugi de la plaça Sèneca, podrà visitar-se fins al 27 de febrer, està organitzada pel departament de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Alacant dins del projecte «Alacant, Ciutat de la Memòria», i està basada en els arxius de Yad Vashem, el Centre Mundial de Commemoració de la Sohá, un institució de l’Estat d’Israel que es va crear mitjançant una llei de 1953, aprovada pel Parlament.
Consta de 19 panells amb sengles fotografies que, sense arribar a l’escabrós, mostren la cruesa dels actes perpetrats pels nazis, les morts i la terrible vida per la qual van travessar milions de xiquets, dones i homes.
Visites guiades prèvia inscripció en el mail cmemoriahdalicante@gmail.com o en el telèfon 965596296.
Comentarios