El Jurat del XXIII Premi de Novel·la Vargas Llosa, convocat per la Fundació Caja Mediterráneo, la Universitat de Múrcia i la Càtedra Vargas Llosa de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, ha decidit atorgar el premi a l’original titulat Los Ballenatos, de l’escriptor castellanoleonés José Manuel de la Huerga Rodríguez, qui va morir el passat 22 de novembre a Valladolid.

Els membres del jurat, format per Francisco Florit Durán, Soledad Puértolas Villanueva, Juan Jesús Armas Marcelo, José María Pozuelo Yvancos i Germán Vega García-Luengos, valoren especialment en la seua fallada el fet que l’autor haja escrit una novel·la lírica, “que és un brillantíssim exercici d’estil, en el qual la representació màgica del món real a través dels ulls d’uns xiquets s’aconsegueix gràcies a la gran capacitat descriptiva, precisa i exacta en la qual es pinten les profunditats marines i els animals aquàtics amb una plasticitat admirable”. El jurat també destaca, “el seu riquíssim vocabulari, que passa des del domini absolut de l’argot marí i pescadora fins a la representació del dialecte local, s’adequa perfectament per a delinear un territori màgic en el qual perviuen les llegendes del Cantàbric”.

José Manuel de la Huerga va nàixer en Audanzas de la Vall (Léon) en 1967. Vivia a Valladolid, on era professor de Llengua i Literatura espanyoles en un Institut d’Educació Secundària. En 1992 es va alçar amb el Premi Lletres Joves de Castella i Lleó pel seu relat llarg Conjúrote, trist Plutó, fins a la recent concessió del XV Premi de la Crítica de Castella i Lleó per la seua novel·la Passos en la pedra (Menoscuarto, 2016). En 2012 li va ser concedit el Premi Miguel Delibes de Narrativa a la seua quarta novel·la, Anotacions de medicina interna (Menoscuarto, 2011), finalista així mateix del Premi de la Crítica. A aquest mateix gènere pertanyen Aquest quadern blau (Premi Ciutat de Móstoles, 2000), La vida amb David (Multiversa, 2003) i Leipzig sobre Leipzig (Premi Fra Lluís de Lleó de Creació Literària de la Junta de Castella i Lleó, 2005).

Va mantindre una columna d’opinió en El Mundo de Castella i Lleó, entre 2001 i 2009, i col·laborava de manera habitual en premsa escrita i digital (últimoCero, TAMTAMPRESS…) i en diferents fòrums de crítica (La tempesta en un got). Va ser un incansable animador cultural d’experiències lectores com la Biblioteca Humana, en clubs de lectura i biblioteques públiques.

En aquesta XXIII edició del Premi de Novel·la Vargas Llosa s’han presentat 242 originals de vint-i-dos països (Alemanya, l’Argentina, Àustria, Bèlgica, Bolívia, el Brasil, el Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, l’Equador, els Estats Units, Espanya, França, Grècia, Guatemala, Mèxic, Paraguai, el Perú, Portugal, l’Uruguai i Veneçuela) i entre els candidats de procedència espanyola, hi havia escrits presentats des de 17 comunitats autònomes.