José Manuel de la Huerga Rodríguez guanya el XXIII Premi de Novel·la Vargas Llosa per la seua obra “Los ballenatos”

José Manuel de la Huerga Rodríguez guanya el XXIII Premi de Novel·la Vargas Llosa per la seua obra “Los ballenatos”

El Jurat del XXIII Premi de Novel·la Vargas Llosa, convocat per la Fundació Caja Mediterráneo, la Universitat de Múrcia i la Càtedra Vargas Llosa de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, ha decidit atorgar el premi a l’original titulat Los Ballenatos, de l’escriptor castellanoleonés José Manuel de la Huerga Rodríguez, qui va morir el passat 22 de novembre a Valladolid.

Els membres del jurat, format per Francisco Florit Durán, Soledad Puértolas Villanueva, Juan Jesús Armas Marcelo, José María Pozuelo Yvancos i Germán Vega García-Luengos, valoren especialment en la seua fallada el fet que l’autor haja escrit una novel·la lírica, “que és un brillantíssim exercici d’estil, en el qual la representació màgica del món real a través dels ulls d’uns xiquets s’aconsegueix gràcies a la gran capacitat descriptiva, precisa i exacta en la qual es pinten les profunditats marines i els animals aquàtics amb una plasticitat admirable”. El jurat també destaca, “el seu riquíssim vocabulari, que passa des del domini absolut de l’argot marí i pescadora fins a la representació del dialecte local, s’adequa perfectament per a delinear un territori màgic en el qual perviuen les llegendes del Cantàbric”.

José Manuel de la Huerga va nàixer en Audanzas de la Vall (Léon) en 1967. Vivia a Valladolid, on era professor de Llengua i Literatura espanyoles en un Institut d’Educació Secundària. En 1992 es va alçar amb el Premi Lletres Joves de Castella i Lleó pel seu relat llarg Conjúrote, trist Plutó, fins a la recent concessió del XV Premi de la Crítica de Castella i Lleó per la seua novel·la Passos en la pedra (Menoscuarto, 2016). En 2012 li va ser concedit el Premi Miguel Delibes de Narrativa a la seua quarta novel·la, Anotacions de medicina interna (Menoscuarto, 2011), finalista així mateix del Premi de la Crítica. A aquest mateix gènere pertanyen Aquest quadern blau (Premi Ciutat de Móstoles, 2000), La vida amb David (Multiversa, 2003) i Leipzig sobre Leipzig (Premi Fra Lluís de Lleó de Creació Literària de la Junta de Castella i Lleó, 2005).

Va mantindre una columna d’opinió en El Mundo de Castella i Lleó, entre 2001 i 2009, i col·laborava de manera habitual en premsa escrita i digital (últimoCero, TAMTAMPRESS…) i en diferents fòrums de crítica (La tempesta en un got). Va ser un incansable animador cultural d’experiències lectores com la Biblioteca Humana, en clubs de lectura i biblioteques públiques.

En aquesta XXIII edició del Premi de Novel·la Vargas Llosa s’han presentat 242 originals de vint-i-dos països (Alemanya, l’Argentina, Àustria, Bèlgica, Bolívia, el Brasil, el Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, l’Equador, els Estats Units, Espanya, França, Grècia, Guatemala, Mèxic, Paraguai, el Perú, Portugal, l’Uruguai i Veneçuela) i entre els candidats de procedència espanyola, hi havia escrits presentats des de 17 comunitats autònomes.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X