Isabel Artime, directora General de Recursos Pesquers, Antonio Gil Olcina, rector honorari de la UA, i Gregorio Canales, catedràtic de Geografia Humana de la UA, presentaran demà dijous, 8 de novembre, a les 17.30 hores, en la Seu ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) el llibre Nueva Tabarca, patrimonio integral del horizonte marítimo, de José Manuel Pérez.
La publicació, editada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, està basada en la tesi realitzada per l’autor, amb un treball d’investigació que pretén posar en valor i donar a conèixer «els immensos valors patrimonials que atresora aquest petit arxipèlag anomenat Nova Tabarca». José Manuel Pérez considera que «aquest conjunt patrimonial no es pot analitzar si no és de manera interrelacionada, amb un sentit holístic en totes les seues matèries, ja que el medi natural, tant terrestre com marí, ha influït de manera decisiva en l’evolució històrica de l’enclavament, així com en la configuració dels seus valors de caràcter etnogràfic i tradicional».
La investigació incideix, a més, en la importància de l’espai marí que envolta al petit arxipèlag, unes aigües plenes de biodiversitat, que van fer que fóra declarada la primera reserva marina espanyola, amb un element que cal destacar entre molts altres, també de gran valor patrimonial: la fanerògama marina Posidonia oceanica, una planta marina d’una importància cabdal al Mediterrani, bioindicadora d’aigües netes i pures i que a Nova Tabarca està plenament representada.
Nova Tabarca és un enclavament patrimonial amb un valor enorme, i una gran singularitat basada en el seu caràcter absolutament integral: es tracta d’una fita des del punt de vista geogràfic, sobre la base de la seua insularitat i posicionament davant de la badia d’Alacant. És un enclavament de gran valor geològic, en connexió amb la mateixa costa i el cap de Santa Pola, tal com s’ha investigat durant anys, i principalment en el curs dels últims treballs duts a terme per la Universitat d’Alacant i la col·laboració del Museu Nova Tabarca. La seua gran riquesa històrica i monumental es basa en un dilatada i complexa evolució històrica, que fa, també, que els valors de caràcter etnogràfic siguen nombrosos i susceptibles d’investigació i connexió amb la resta dels elements patrimonials. I la seua riquesa natural, sobre la base d’un medi terrestre, que encara que evidentment limitat en l’espai, presenta les característiques naturals d’un ecosistema exigent regulat per l’ambient semiàrid.
Amb l’objectiu de seguir les pautes de coneixement del que en l’actualitat coneixem com a patrimoni integral, la publicació analitza Nova Tabarca com a fita patrimonial des de les diferents perspectives i matèries: geografia, geologia, història, etnografia, patrimoni immoble, patrimoni moble, patrimoni immaterial, i patrimoni natural terrestre i marí. L’anàlisi es completa amb una aproximació a les fonts bibliogràfiques i documentals arxivístiques que fan referència a l’Illa i al seu entorn físic i històric.
La situació actual, la problemàtica present, i els projectes i perspectiva de futur completen el guió d’un treball que mostra de manera clara, precisa i integral què representa un enclavament com a Nova Tabarca, reduït físicament, però molt gran en història i valors patrimonials.
Comentarios