AVVAC-Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló ha triat a la Capella de l’Antic Asil de la nostra ciutat com el millor espai d’art de la Comunitat Valenciana. La distinció va ser entregada dissabte passat en l’acte de reconeixements d’AVVAC, conduït per l’artista Graham Bell Tornado. La peça és una escultura creada per l’escultor Rafael L’Alguer que aquest matí en la mateixa Capella s’ha entregat a l’alcalde, Toni Francés.
AVVAC—Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló— és una associació sense ànim de lucre amb seu a València destinada a reunir, dins d’una forma jurídica comuna, al col·lectiu d’artistes visuals de la Comunitat Valenciana. Va ser creada el novembre de 2008 com una associació oberta formada per creadors i productors culturals residents a la Comunitat Valenciana. Els seus associats treballen en qualsevol de les diverses disciplines, tècniques i suports existents vinculats a les arts visuals contemporànies: pintura, escultura, dibuix, gravat, fotografia, vídeo, instal·lació, performance, art electrònic, etc. El seu àmbit d’actuació territorial és la Comunitat Valenciana.
El Jurat format per Alvaro dels Angeles, Irene Ballester, Ana Navarrete, Miguel Molina, Monique Bastiaans i Paula Valero van triar les següents distincions, en categoria de mitjans de comunicació el premi el va obtenir El Temps dels Arts. El reconeixement a trajectòria artística va ser per a Rampova, en la categoria d’espai va ser per a la Capella d’Alcoi i en la de col·lectiu per a ideadestroyingmuro.
Cal ressaltar respecte a la Capella que fins a 2015 era un dels espais que acollia els cicles expositius. A partir d’aquest moment, explica l’edil de Cultura, Raül Llopis, “quan accedia a la regidoria em vaig adonar de l’enorme capacitat que tenia aquest espai i decidim donar-li una independència per a poder tindre qualsevol tipus de proposta que s’adeqüara a les grans condicions que reuneix”.
En 2017, i amb el desaparegut pintor Rubén Fresneda com a alma mater, La Capella va ser la seu d’una exposició homenatge a Joan Valls amb obres de joves artistes d’Alcoi i la Comunitat Valenciana.
“Després d’aquesta exposició ens vam posar a explorar les múltiples capacitats de la Capella. Desgraciadament, Rubén Fresneda va morir, i va anar Lucía Romero, qui va realitzar una sèrie de propostes expositives entorn de la col·lecció municipal d’art, combinant-la amb el Modernisme i altres qüestions com la Mostra Biennal d’Art Nostre de la Mancomunitat”, explica, Llopis.
A partir d’aquest moment, va ser la seu d’exposicions de diferents artistes locals, començant amb Orfeu Soler. Posteriorment La Capella, ha acollit exposicions d’artistes valencians de referència, també hi ha hagut proposades combinades. Igualment ha sigut l’espai en el qual s’han mostrat peces adquirides en el projecte Industri.Art. S’han editat 9 catàlegs i en total hi ha hagut més de 15 exposicions, així com concerts de guitarra, recitals de poemes, diferents performances, actuacions de música electrònica i de pop-rock, també presentacions de llibres. “Jo crec que aquest ha sigut el fet diferenciador, que ha generat un públic captiu i ha fet d’aquest espai un referent del qual es parla en tota la Comunitat per les seues bones pràctiques i les bones propostes i iniciatives que es duen a terme, a més d’ajudar als artistes en la producció, entre moltes altres coses”, ha destacat el regidor de Cultura.
Cal ressaltar el treball i la professionalitat de les seues coordinadores, Lucía Romero i Mónica Jover, així com les bones relacions amb altres institucions com la Mancomunitat o el consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, que han facilitat que la Sala haja pogut acollir mostres de qualitat i diferenciadores, la qual cosa han propiciat que La Capella haja tingut aquest reconeixement.
Comentarios