Aquest divendres el Auditori Teulada Moraira acollirà la representació de la primera producció d’òpera de saló del Palau de les Arts, Un avvertimento ai gelosi.

Les Arts fa unes setmanes estrenava la primera producció escènica de l’òpera de societat Un avvertimento ai gelosi, que el polifacètic tenor sevillà Manuel García va compondre a París 1831 per als alumnes de la seua acadèmia de cant i per a divertir també als seus amics en els salons privats. Dos segles després els encarregats d’interpretar-la són els alumnes del Centre de Perfeccionament.

Es tracta d’una farsa giocosa, un gènere de naturalesa còmica, en un acte, inspirada en La commedia dell´art i l’argument de la qual desenvolupa diversos embolics i intrigues amoroses. Una òpera escenificada i interpretada en italià amb subtítols en espanyol.

Dins de la gira d’aquesta nova producció dels Arts de València un dels espais considerats per a la seua representació és el Auditori Teulada Moraira, que al costat de l’Auditori de Castelló i a la Fundació Juan March de Madrid completen la posada en escena d’aquesta òpera, que no per ser denominada de saló és de menor complexitat que una òpera més gran.

Segons declaracions de Jesús Iglesias, director artístic dels Arts diu que es tracta de “Una

òpera molt fàcil d’escoltar per al públic per la seua frescor i duració de 90’, per la qual cosa resulta molt recomanable per a aquells que vulguen acostar-se a la lírica”.

L’artífex del projecte és el pianista i director Rubén Fernández Aguirre, màxim especialista en la música de García i responsable de la recuperació de les seues òperes de càmera, obres que, al final dels seus dies, el compositor va escriure a París per a ser interpretades pels seus alumnes. Fidel a aqueixa idea, el Palau de les Arts ha programat aquesta obra per a ser interpretada pels estudiants del seu Centre de Perfeccionament

Fernández ha aclarit que aquesta representació no és una adaptació ja que García va escriure aquestes òperes de saló originàriament per a piano i com a pianista ha ressaltat que resulta «molt divertit» interpretar-les perquè «a vegades has de sonar com un piano, unes altres pensar amb una mentalitat més orquestral en les obertures i en els números de grup i altres més belcantistes.

Segons Fernández, García va ser «una gran personalitat» en la seua època, un personatge polifacètic avançat a la seua època, ja que va ser «cantant, pedagog, compositor, empresari», que després es va diluir i que les seues obres són «molt teatrals» perquè també era «un home de teatre».

Fernández Aguirre confia que després de la recuperació de les obres de Manuel García, aquestes tinguen continuïtat en altres espais, i donar-li així una major rellevància al nostre patrimoni.

La directora d’escena, Bàrbara Lluch respectant el llibret original, superposa «una història damunt per a traspassar aqueixa gelosia i trames amoroses a les històries personals de la pròpia companyia d’òpera, que es troba de gira per a presentar l’òpera de Manuel García». Així, estableix dos plans, els cantants del Centre salten de personatge a actor, i viceversa, en tot moment.

L’òpera de García està interpretada per Rosa María Dávila (Sandrina); Marcelo Solís (Berto); Jorge Franco (Il Conte di Ripaverde); Carlos Fernando Reynoso (Don Fabio); Laura Orueta (Ernesta); i Xavier Hetherington (Menico). Aquesta nova producció del Palau de les Arts en coproducció amb el Festival d’Òpera d’Oviedo només compta amb piano.

La Fundació del Auditori Teulada Moraira al costat de la direcció del centre se senten il·lusionats per ser partícips d’aquest projecte dels Arts. A l’igual, que conviden a tots a participar d’aquesta magnífica representació. Un bon moment per a endinsar-se i conéixer el món de la lírica.

Les entrades es poden aconseguir en les taquilles de l’auditori, Espai la Senieta en Moraira i el SIT a l’Ajuntament de Teulada, així com, a través de la web de l’auditori: www.auditoriteuladamoraira.es