L’Espai d’Art ‘La Casilla’ s’estrena aquest divendres, 25 d’agost, amb una mostra sobre com es va gestar el pla toponímic de la Serra Gelada i els Penyes de l’Albir, impulsat per la Comissió Hidrogràfica de la Taula del Bon Profit i que amb el suport de l’Ajuntament de Benidorm es va editar al novembre del passat any. Així ho ha avançat hui la regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, que ha recordat que aquest Espai d’Art és el resultat de la rehabilitació de l’antiga casella de peons caminers que l’Estat va cedir a l’Ajuntament; una actuació inclosa dins dels Pressupostos Participatius i amb la qual “ampliem la cada vegada més nombrosa i important oferta expositiva de Benidorm”.
Pellicer ha explicat que “la mostra ‘Fent el plànol toponímic de la Serra Gelada i els Penyes de l’Albir’ està coordinada per Jaume Fuster”, autor del citat pla al costat del lingüista Francesc Xavier Llorca Ibi i al dibuixant Francesc Aracil, i exhibeix “gran part de la documentació que al llarg de cinc anys es va anar recopilant per a il·luminar el projecte”.
Així, i segons ha detallat el coordinador de la mostra, entre les peces que conformen l’exposició hi ha “una col·lecció d’al voltant de 40 plans geològics, científics i de carreteres” de Benidorm i la Serra Gelada, pràcticament tots originals i datat el més antic en 1660.
A més, s’exhibeixen cartes nàutiques, portolanos i gravats; un rumb de 1760 de Vicente Tofino de San Miguel en el qual apareix Benidorm i una part de la Serra Gelada; i “una màquina per a fer el perfil sísmic oceànic” cedida per la Universitat d’Alacant per a l’ocasió. El comissari de l’exposició ha avançat que, entre tota la documentació i peces, també “hi haurà alguna sorpresa”.
Pellicer ha convidat a la ciutadania a “acompanyar-nos el divendres a les 19.30 hores en l’Espai d’Art ‘La Casilla’, en la Via Emilio Ortuño, que es posa de llarg amb una exposició molt nostra, en la qual l’espectador trobarà peces úniques, algunes amb segles d’història i que mai abans s’han exhibit en un mateix espai”.
En definitiva, “és un interessant recorregut per l’esdevenir de Benidorm a través de la cartografia i també una cridada a preservar i difondre la toponímia d’un enclavament turístic, patrimonial i ambiental tan important com la Serra Gelada; i al qual gràcies a la labor de l’equip capitanejat per Jaume Fuster podem tindre accés a través del ‘Plànol Toponímic de la Serra Gelada i els Penyes de l’Albir’, que és el resultat d’anys d’estudi, treball i investigació”.
Fuster, per part seua, ha assegurat que es tracta de “una exposició molt interessant” per a “qualsevol persona que li agraden els plans i que els agrade la Serra Gelada”, ja que brinda “una quantitat d’informació brutal”; i ha agregat que “per a és un honor poder inaugurar ‘La Casilla’ com a sala d’exposicions perquè és una caseta coetània d’algun dels plans que apareixen”.
Comentarios